Subota, 18 svibnja, 2024
- Oglas -

Davor Bunoza o izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH: Glas Hrvata sada ne vrijedi ništa

Glas Hrvata pri izboru člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda sada ne vrijedi ništa i takvo stanje je neodrživo, upozorio je u petak ministar pravosuđa BiH Davor Bunoza.

Lideri političkih stranaka u BiH godinama bezuspješno pregovaraju o cjelovitim izmjenama izbornog zakona, a ministarstvo pravosuđa na čijem je čelu Bunoza (HDZ BiH) u proceduru je uputilo prijedlog izmjena izbornog zakona koji uz tehničke preinake nudi i novi način biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, no na Vijeću ministara nije bilo suglasnosti da se o tome u ovom trenutku raspravlja jer su se tome usprotivili bošnjački ministri. Ostaje na Vijeću ministara da odluči hoće li i kada raspravljati o tom prijedlogu.

Bunoza je u intervjuu za javni servis BHT 1 potvrdio kako o zakonu nije bilo suglasnosti ni unutar radne skupine o čijoj su se uspostavi dogovorili čelnici stranaka vladajuće koalicije. Cilj je tog prijedloga bio da se u parlamentu BiH usvoji “domaće” rješenje kojim bi se popravio postojeći izborni zakon i time zamijenile odluke što ih je potkraj ožujka nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, a istodobno riješi problem nastao opetovanim preglasavanjem Hrvata kod izbora članova Predsjedništva BiH.

Ministar pravosuđa je pojasnio kako se samo jedan članak iz prijedloga poslanog Vijeću ministara odnosi na način biranja hrvatskog člana državnog vrha, a u pitanju je privremeno rješenje koje bi vrijedilo dok se ne promijeni ustav i tako osigura provedba svih presuda Europskog suda za ljudska prava (ECHR) kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem njihove etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, a ranije i veleposlanstvo SAD, istaknuli su kako je za njih prioritet provedba presuda ECHR pa stoga ne podupiru zahtjeve da se sada rješava samo problem izbora Hrvata za člana Predsjedništva BiH.

“Kada je u pitanju hrvatski član Predsjedništva, svi se slažemo da je u prošlosti bilo ‘krađa’. Drugi problem su presude Europskog suda za ljudska prava. U potpunosti se slažem da loše je da se Hrvati i Bošnjaci ne mogu kandidirati u RS-u, ili Srbin u Federaciji BiH. Potrebno je da svi imaju pravo biti izabrani”, kazao je Bunoza, ali je istaknuo kako su u BiH svi suglasni da s postojećim rješenjima “ne postoji veza” između izbora hrvatskog člana Predsjedništva i Hrvata u BiH.

Rješenje ministarstva pravosuđa temelji se na zahtjevu HDZ BiH da se hrvatski član Predsjedništva BiH bira dvostrukim ključem, odnosno da uz opću većinu glasova o tome odlučuju glasovi iz onih županija u kojima Hrvati u Federaciji BiH čine većinu stanovništva.

“Sada glas Hrvata ne vrijedi ništa. I da svi izađu na izbore ne bi mogli izabrati hrvatskog člana Predsjedništva BiH”, kazao je Bunoza, dodajući kako je u pitanju zaštita vitalnih interesa jednog konstitutivnog naroda sukladno pravorijeku Ustavnog suda BiH.

Opći izbori u BiH trebali bi biti održani u listopadu 2026. pa političkim strankama u toj zemlji ostaje mogućnost da novi izborni zakon dogovore najkasnije šest mjeseci prije toga.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti