Subota, 2 prosinca, 2023
- Oglas -

Evakuirani bh. državljani iz Gaze stigli u Izbjeglički centar Salakovac kod Mostara

Prva grupa bh. građana evakuiranih iz Gaze i njihovih srodnika palestinskog porijekla stigla je na aerodrom u Sarajevo iz Istanbula. Prema planu, druga grupa će se ukrcati u avion u Istanbulu oko 20 sati i krenuti put Sarajeva. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je jučerašnjom odlukom omogućilo da osim bh. građana evakuiranih iz pakla Gaze, u Bosnu i Hercegovinu mogu ući i s njima evakuirani srodnici palestinskog porijekla. Svi su iz Gaze izašli preko prijelaza Rafah, a potom iz Egipta prebačeni avionom u Istanbul, odakle je prva grupa doputovala u ponedjeljak popodne u Sarajevo.

Nakon što su doputovali na Sarajevski aerodrom, stigli su u ponedjeljak u Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac kod Mostara. Njih su dočekale, između ostalih, ekipe Crvenog križa Grada Mostara, koji su im osigurali topli obrok, piše Avaz. Također, ispred Centra su predstavnici Merhameta Mostar i Koordinacije humanitarnih udruženja i radnika Grada Mostara koji su pripremili lunch pakete za pristigle u Centar.

Inače, ovaj Centar, osnovan prije 23 godine, djeluje pod okriljem Ministarstva. U jeku migrantske krize bio je krcat i u njemu je boravilo 270 osoba, isključivo, obitelji s djecom. Prema posljednjim informacijama, Centar je prazan. U tom kompleksu je i Readmisijski centar. Ulazak u centar nije nikome dozvoljen.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti