Utorak, 26 rujna, 2023
- Oglas -

Evo koliko je vremena potrebno ljudskom tijelu da apsorbira alkohol kako alkotest ne bi bio pozitivan

Gin, rakija, viski, vino, pivo… samo su neka od pića koja se mogu naći na karti alkoholnih pića. Svi oni s različitim sastojcima i mjerama, a iz istog razloga i s različitim procesima u djelovanju tijela. Prije odgovora na pitanje varira li vrijeme apsorpcije alkohola ovisno o konzumiranom piću, potrebno je razjasniti neke točke.

Koliko dugo alkohol ostaje u krvi?

U odnosu na to koliko dugo alkohol ostaje u tijelu, općenito je to između 10 i 19 sati, no to će ovisiti o mnogim čimbenicima; među njima, vrsta pića i unos hrane. “Osobi s razinom alkohola u krvi od 1 g/l može trebati između šest i 10 sati da razina alkohola u krvi padne ispod maksimalno dopuštene razine”.

Čak i ispod zakonske granice, rizik od nesreće već može biti povećan. Stoga je najbolje izbjegavati vožnju nakon konzumiranja bilo koje količine alkohola. Jedina doista sigurna stopa je 0,0 g/l..

Koji čimbenici utječu?

Ključna točka koja utječe na učinke alkohola je unos hrane. Odnosno, prisutnost hrane u želucu odgađa djelovanje pića jer ono sporije dospijeva u tanko crijevo. Pun želudac može čak smanjiti koncentraciju alkohola za 25 posto.

Naprotiv, prazan želudac se brže apsorbira. Isto se događa s potrošnjom vode. Tu su i genetski čimbenici (sposobnost metaboliziranja metanola), spol (više pogađa žene), dob i brzina pijenja, među ostalima.

Apsorpcija varira ovisno o piću

Uz ovu pozadinu, odgovor na pitanje varira li vrijeme apsorpcije alkohola ovisno o konzumiranom piću je potvrdan. Štoviše, destilati su pića koja se najbrže apsorbiraju, a njihovo miješanje sa slatkim bezalkoholnim pićima ubrzava povećanje razine alkohola.

To ovisi o razini koncentracije alkohola u različitim vrstama pića (stupanj etanola). Na primjer, vino ima 20 posto, a pivo između 3 i 8 posto. Ono što je zajedničko svim alkoholnim pićima je to što su nastala procesima voća ili žitarica.

S druge strane, destilat se, kao što mu ime kaže, proizvodi destilacijom prethodno fermentiranog pića. Proces se ponavlja i unutar njega se mogu dodati sastojci koji daju okus. U međuvremenu, pića poput vina, piva, šampanjca, jabukovače ili vermuta su ona koja postižu fermentaciju kroz proces sa šećerom ili žitaricama i postaju alkohol zahvaljujući kemijskoj reakciji koju stvara kvasac.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti