Subota, 18 svibnja, 2024
- Oglas -

Hoće li snijeg pasti za vikend: Bh. meteorolog Sladić je otklonio dvojbe

Iako se početkom tjedna u medijima špekuliralo kako bi za vikend mogao pasti snijeg u većem dijelu BiH, to se po svemu sudeći neće dogoditi. Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić predviđa da bi snijeg, u neznatnim količinama, mogao pasti samo na planinama, točnije na dijelovima iznad 900 metara nadmorske visine.

Ipak, neće se dugo zadržati na tlu, jer Sladić već za početak narednog tjedna najavljuje novi rast temperatura.

– Hladna fronta koja se sa sjeverozapada Europe spušta prema jugoistoku kontinenta od poslijepodneva prema kraju dana donosi kišu, a uz curenje hladnog zraka uslijedit će i pad temperature zraka u našoj zemlji. S obzirom na to da se razmjerno brzo premješta u sjeverozapadnoj visinskoj struji, procjene su da će padaline do ponoći u većini zemlje prestati, s obzirom na to da u pozadini jača ogranak anticiklone sa zapada i zračni pritisak raste. Glavnina padalina je do prvog dijela večeri. Snijeg u zraku možda miriše, ali će ga vidjeti područja prolazno tek iznad 900 metara nadmorske visine. Ipak, akumulacije neće biti velike. Zapuhat će sjeverac u Bosni, povremeno umjerene jačine, u Hercegovini umjerena do jaka bura. Osim toga, ovo zahlađenje je prolaznog vijeka, ojužit će ponovo od ponedjeljka.

U nedostatku konzistentnog signala na prognoznim modelima, telekonekcije pružaju malo bolji uvid. Trenutna faza pozitivnog Indijskog dipola i ENSO cirkulacija koreliraju sa nastavkom aktivnog Atlantika nakon prolaznog izdizanja grebena (režim ATR). Drugim riječima, najizglednije je da i dalje prolazimo bez neke bitnije zime, napisao je Sladić.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti