Subota, 2 prosinca, 2023
- Oglas -

Koje škole su završili poznati hrvatski pjevači? Jedan je tapetar, drugi je odustao od 2 fakulteta, a tu je i doktor znanosti

Većina domaćih pjevača završili su osnovnu i srednju školu, no među njima ima i onih s fakultetskom diplomom. Donosimo pregled škola koje su završili naši estradni umjetnici.

1. Tony Cetinski

Tony je završio Turističko-hotelijersku srednju školu, a paralelno s njom je završio i srednju glazbenu školu.

2. Luka Nižetić

Luka Nižetić je završio II. Jezičnu gimnaziju u rodnom Splitu. Svoje je prvo glazbeno obrazovanje započeo kod časnih sestara gdje su ga roditelji upisali kada su vidjeli da ga glazba jako zanima. One su ga naučile svirati klavir, a najzaslužnija za njegovo glazbeno obrazovanje bila je sestra Cecilija.

3. Jacques Houdek
Jacques je rođen u Zagrebu gdje je završio osnovnu glazbenu školu, odjel glasovir, te srednju frizersku i glazbenu školu, odjel solo pjevanja. Za solo pjevanje se dalje odlučio školovati na američkom sveučilištu Berklee College of Music 2001. godine, a znanje je nastavio nadograđivati na Berklee seminarima u Europi, gdje je imao priliku za mentorstvo od strane Donne McElroy, nominirane za nagradu Grammy.

4. Joško Čagalj Jole

Jole je svoje glazbeno obrazovanje započeo s pet godina u Njemačkoj gdje je pohađao Osnovnu glazbenu školu. Nakon toga se vratio u Hrvatsku i nastavio školovanje u Zagvozdu. U Splitu završava srednju školu kamo ostaje živjeti.

‘Roditelji su prepoznali moje zanimanje za glazbu pa su me s pet godina upisali u glazbenu školu u Njemačkoj, gdje sam se i rodio, da bih naučio sviratiklavir i flautu. No, nisam je uspio završiti, jer smo se vratili u Hrvatsku kad mi je bilo deset godina, a u Zagvozdu, gdje smo živjeli, nije bilo muzičke škole tako da sam glazbeno obrazovanje nastavio uz časnu sestru Silvanu, odličnu orguljašicu koja me je učila svirati i pjevati prije i poslije mise ili vjeronauka. Kad sam otišao u srednju školu u Split, uzimao sam privatne sate iz solfeggija i klavira. Kasnije sam radio razne poslove, između ostalog sam i konobario pet i pol godina, ali glazba je uvijek bila prisutna u mom životu’, kazao nam je Jole jednom priliku.

5. Marin Ivanović Stoka

Marin Ivanović Stoka rođen je u Zagrebu gdje je završio osnovnu školu ‘Ivan Filipović’. Nakon završene treće gimnazije upisuje Kineziološki fakultet u Zagrebu koji naposlijetku prekida zbog ozlijede te upisuje Ekonomski fakultet koji prekida zbog ovisnosti.

6. Mišo Kovač

Nakon završene osnovne škole, Mišo je upisao Srednju industrijsku školu gdje je izučio tapetarski zanat. Već je tada znao da se neće baviti s time i da je glazba njegov životni poziv.

7. Boris Novković

Boris je osnovnu i srednju školu završio u Zagrebu. Pohađao je ‘Centar za umjetnost i kulturu’ u Zagrebu, a u periodu od svoje dvanaeste do petnaeste godine života igrao je u juniorskoj postavi nogometnog kluba Dinamo.

8. Damir Urban

Damir Urban je završio srednju tehničku školu, nakon koje upisuje tečaj sviranja bas gitare na Sveučilištu. Studirao je Likovnu umjetnost.

9. Miroslav Škoro

Škoro je u Osijeku završio osnovnu školu i gimnaziju te je kasnije upisao Višu građevinsku školu Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku gdje je i diplomirao. Doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Dvije godine je pohađao ‘Community College of Allegheny County’ u Sjedinjenim Američkim Državama.

10. Vlado Kalember

Po završetku osnovne škole, Kalember je upisao gimnaziju, a paralelno je pohađao nižu i srednju glazbenu školu, usavršavajući se na fagotu i klaviru.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti