Utorak, 26 rujna, 2023
- Oglas -

Na brdu Mosor u selu Gostuša, (Široki Brijeg) i ove godine je održana misa i odana počast palim Škriparima

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru danas je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 77. obljetnica smrti „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946. godine!

Na brdu Mosor u selu Gostuša, u župi Mostarski Gradac (Široki Brijeg) i ove godine je održana misa i odana počast palim Škriparima. Na mjestu ubojstva stoji spomen ploča s uklesanim imenima desetorice hrvatskih domoljuba koji se nisu htjeli predati partizanima do u jesen 1946. godine, kada su ih jugoslavenske službe na prevaru ubile:

Marijofil Mandić (Š. Brijeg), Zlatko Ćavar (Oklaji), Jure Zovko (Oklaji), Bože Hrkać (Mokro), Jakiša Alpeza (Ledinac), Vidak Prskalo (Mokro), Veselko Rezić (D. Crnač), Ivan Jurčić (Ružići), Ivan Kolobarić (Mamići), Ivan Katura (Višnjica).

Škripari su bili križari koji su 1945. godine odbijali priznati novu vlast i nastavili su se boriti svojim posebnim gerilskim načinom nekoliko godina iza toga. Bili su problem tadašnjoj komunističkoj vlasti. Njihova prebivališta i skrovišta bila su u kamenjaru, u takozvanim škripinama pa su po tome i dobili ime.

Svetu misu je predvodio fra Mile Vlašić. Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Položeni su vijenci u ime Grada Sirokog Brijega, Vlade Županije Zapadnohercegovaćke i članova navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime. Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti nastavili su prigodno druženje uz folklorna društva i gangu.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti