Subota, 2 prosinca, 2023
- Oglas -

Na sjeveru Švedske pao snijeg kakav u ovom periodu godine nije zapamćen u posljednjih 118 godina

Može se reći da je na sjeveru Švedske već počeka zimska sezona. U srijedu meteorološka služba izdala narančasto upozorenje na snijeg i vjetar u kombinaciji sa snježnim padavinama u dijelovima unutrašnjosti sjevernog Norrbotena, a neki gradovi su uvelike obijeljeni.

Zima je uvelike na vratima, bar sudeći prema fotografijama koje nam stižu iz Švedske gdje ovih dana vladaju pravi zimski uvjeti

Kiruna u Laponiji mjeri do 40 cm snijega što je najveća količina snijega u ovom dijelu godine u zadnjih 118 godina. Lokalni promet je privremeno obustavljen, kao i školski autobusi u centru Kirune i Jukasjarvija. Također, neće biti odvoza smeća zbog vremenskih prilika, a općina Kiruna je na svom sluđbenom sajtu zamolila sve stanovnike da na svojim automobilima zamijene zimske gume.

Obilne snježne padavine u kombinaciji sa ljetnim gumama na kamionima za distribuciju također su dovele do toga da većina distribucije novina u Malmfaltenu nije isporučena tijekom noći, piše Norrbottens-Kuriren.

Švedski rujanski rekord za visinu snijega je 62 centimetra u Sosjou u Jamtlandu, a toliko snijega je napadalo 28. rujna 1954. godine.

Međutim, u južnim dijelima Švedske snijeg je daleko. U Skaneu se očekuju temperature i do 25 stupnjeva do kraja ovog tjedna.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti