Agrokor

Slom Agrokora mogao bi biti koristan za Hrvatsku

Agrokor je tako zadužen da ugrožava i hrvatsku Vladu i neke banke. Ali, stručnjaci se nadaju da bi ta kriza mogla imati pozitivne posljedice za hrvatsko gospodarstvo, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Slom najvećega hrvatskoga privatnog poduzeća Agrokora mogao bi u ponor sa sobom povući i Vladu u Zagrebu, više banaka, kao i kooperante", pišu najutjecajnije njemačke dnevne novine Frankfurter Allgemeine Zeitung navodeći da je taj koncern prezadužen, prenosi DW.

Ante Todorić ušao i izašao kroz garažu, dao iskaz i napustio Državno odvjetništvo

Ante Todorić, stariji sin vlasnika Agrokora Ivice Todorića, nakon što je noćas stigao u Hrvatsku jutros je u pratnji odvjetnika dao iskaz u Županijskom državnom odvjetništvu. I dok su novinarske ekipe čekale na glavnom ulazu u Savskoj on je ušao i izašao kroz garažu gdje ga je dočekao automobil te je izbjegao novinare i nije davao nikakve izjave nakon što je razgovarao s državnim odvjetnicima

Iz Remetinca pustili na slobodu svih dvanaest Todorićevih menadžera

Iz pritvora u Remetincu u srijedu kasno navečer izašlo je 12 Agrokorovih menadžera i revizora protiv kojih je pokrenuta istraga jer su Ivici Todoriću, kako sumnja tužiteljstvo, pribavili čak milijardu i 142 milijuna kuna.

Ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i "nepripadnu imovinsku korist" od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Alix zgotovio procjene održivosti glavnih biznisa, Konzum ključan i za plan nagodbe

Do kraja mjeseca ti bi se planovi trebali i javno prezentirati, ističu iz Agrokora. Napominju i da se investitore koji su u postupku izvanredne uprave koncernu osigurali dodatno financiranje o tijeku procesa restrukturiranja informira redovito, svaki mjesec.

Kakvim su nalazima Alix Partnersa rezultirale višemjesečne analize i procjene održivosti poslovanja pojedinih operativnih kompanija tek će se obznaniti, ali već iz parcijalnih javno dostupnih pokazatelja jasno je da je glavni problem Konzum, odnosno Poslovna grupa Maloprodaje i veleprodaje.

Ivan Crnjac istražiteljima rekao da nije sudjelovao u izradi Agrokorovih financijskih izvješća

Nakon pola sata ispitivanja, odvjetnik Ivana Crnjca, Igor Cišper, kazao je kako je njegov klijent iznio obranu, kako nije odgovarao na pitanja, ali da je porekao počinjenje kaznenih djela.

- Rekao je nije sudjelovao u izradi financijskih izvješća kako ga se tereti, niti je on ikoga teretio, dapače, o svemu ništa ne zna – rekao je Cišper, a odgovarajući dalje na pitanja kazao je da je riječ uglavnom o financijskim izvješćima i isplatama dividendi gospodinu Ivici Todoriću.

 

Može li trag novca istražitelje dovesti do tvrtki u BiH

Hrvatskoj je u tijeku velika policijska akcija u slučaju Agrokor. No, postavlja se pitanje može li trag novca istražitelje u Hrvatskoj dovesti do Agrokorovih tvrtki u BiH, i eventualne odgovornosti pojedinaca u našoj zemlji. Prema dostupnim informacijama, niti jedna istražna institucija u BiH ne provodi istragu u ovom predmetu, javlja N1.  Na upit u Tužiteljstvu BiH provode li radnje u ovom predmetu, ili su organi susjedne Hrvatske tražili određene informacije ili pomoć. Odgovor iz ove institucije je glasio "bez komentara".

Prihod Konzuma 6,13 milijardi kuna, evo kako su poslovale Agrokorove tvrtke u BiH

Agrokor je objavio izvješće koje se odnosi na gospodarsko i financijsko stanje te provedbu mjera izvanredne uprave u razdoblju od 11. rujna do 10. listopada

Konzum je u prvih osam mjeseci ove godine ostvario prihod od 6,13 milijardi kuna i negativnu EBITDA-u, dok su kompanije Jamnica, Ledo i Zvijezda ostvarile dobit prije kamata, poreza i amortizacije, pokazuje najnovije mjesečno izvješće izvanredne uprave Agrokora.

Poznato tko su članovi saborskog Povjerenstva za Agrokor

Članovi i članice istražnog saborskog povjerenstva za Agrokor iz redova HDZ-a bit će Josip Borić, Ante Babić, Gvozdana Perić i Marija Jelkovac te HNS-ov Stjepan Ćurej, dok bi iz SDP-a to trebali biti Gordan Maras i Orsat Miljenić, Nikola Grmoja (Most) i Ivan Lovrinović (Promjenimo Hrvatsku), doznaje neslužbeno N1.

Miljenić bi trebao biti predsjednik Povjerenstva.

Ramljak objavio koliki je bio stvaran gubitak Agrokorovih perjanica

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak otkrio je kako su poslovale ključne kompanije najvećeg domaćeg koncerna. Ispravci vrijednosti pojedinih stavki su golemi, ali je velika većina tih ispravaka jednokratne prirode.

Ramljak je rekao kako se na ovim izvještajima radilo pet mjeseci i to vrlo intenzivno. 'Agrokor je vrlo kompleksan sustav, pomiješan međusobnim odnosima. Došli smo do rezultata koji su realni i koji realno odražavaju vrijednost ove kompanije', rekao je. 

Pretplati se na RSS - Agrokor