Aluminij

Čović i Milićević u Aluminiju: Tko želi raditi?

Čelnik HDZ-a BiH i ministrica financija Federacije BiH, Dragan Čović i Jelka Milićević, stigli su u Aluminij na sastanak s Upravom i predstavnicima sindikata. Naime, danas bi ugašena mostarska tvornica trebala biti načisto s podacima o tome koliko ljudi želi nastaviti rad u tvornici koja već duže od mjesec dana ne radi zbog isključenja s električne mreže. Naime, radnicima je ponuđena anketa u kojoj se trebaju izjasniti o tomu žele li nastaviti raditi ili će tražiti otkupnine i zaključiti ugovore s tvornicom. 

Financijska policija danas ušla u mostarski Aluminij

Službenici Finansijske policije Federacije Bosne i Hercegovine danas su po nalogu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije ušli u prostorije Aluminija, potvrđeno je za Klix.ba.
Tužilaštvo HNŽ ranije je medijima potvrdilo da već postupaju u više slučajeva prijava i formiranih predmeta, a u vezi s poduzećem Aluminij d.d. Mostar. 

Tajni sastanak: Vlasnik jednog nogometnog kluba želi kupiti Aluminij

Sarajevski "Dnevni avaz" u utorak je objavio da se zaklada „M.T. Abraham“ koju vodi Amir Gross Kabiri, poduzetnik i vlasnik nogometnoga kluba "Hapoel" iz Tel Aviva, pojavila kao novi potencijalni kupac mostarskog  Aluminija, koji je prekinuo proizvodnju zbog nagomilanih gubitaka i nerentabilnog poslovanja.

Dvosatni sastanak: Radnici Aluminija dobili "usmeno jamstvo", nema konkretnih rješenja

U pogonu Aluminija danas je održan sastanak uprave kompanije, sindikata i predsjednika Hrvatske demokratske stranke Dragana Čovića. Kako je rekao predsjednik sindikata Romeo Biokšić, ključni datum spoznaje važnih informacija za radnike jeste 31. srpanj, a Uprava je dala "usmeno jamstvo" o uvezivanju staža.

Legendarni direktor Aluminija Mijo Brajković uputio otvoreno pismo javnosti

Mijo Brajković je u svojoj karijeri doživio gašenje Aluminija zbog ratnih događanja, a kasnije ga je ponovo podigao na noge i doveo na razinu giganta. Brajković je zbog niza vijesti koje su se pojavile u medijima u zadnje vrijeme odlučio uputiti otvoreno pismo javnosti koje prenosimo u cijelosti:

Povodom čestih natpisa medija među kojima prednjače oni iz Sarajeva, a u kojima se iznose tvrdnje na jedan tendenciozan način, bez da se po pravilima struke saslušala i druga strana, želim iznjeti pravu istinu.

Nepovoljni ugovori Aluminija sa dobavljačima sirovina za preradu, od FEAL-a do Primorke, stanovi, isplaćivanja

Sindikat zaposlenika Aluminija pozvao je sve vlasnike društva da ispitaju financijske tokove te kompanije i primjereno kazne one koji su nezakonitim radnjama ugrozili egzistenciju više od 900 radnika. N1 saznaje da je još krajem 2014. godine Tužiteljstvu HNŽ upućeno nekoliko izvještaja financijske policije zbog osnovane sumnje u kaznena djela izvlačenja novca iz kombinata, no do sada nitko nije reagirao. 

Tko je sve bio na platnom spisku Aluminija: Ravnatelj HNK Mostar, zamjenik predsjednika HRS-a, liječnici, savjetnik Izetbegovića, “neovisni mediji”

Bilo je potrebno deset godina sustavne otimačine u Aluminiju, loših kadrovskih odluka i smišljenjih planova za izvlačenje novca kako bi nekadašnji gigant pao na koljena. Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović kojemu je ispostavljen račun za sve ono što se događalo u Aluminiju je najavio kako će cjelokupna dokumentacija o poslovanju propale tvornice biti dostavljena istražnim agencijama i nadležnim inspekcijama, te kako će svi koji neopravdano uzeli jednu marku iz Aluminija odgovarati za to pred sudovima.

Američki veleposlanik u BiH za propast Aluminija neizravno prozvao HDZ BiH

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson ocijenio je u utorak kako je propast mostarskog "Aluminija" rezultat pogubnih političkih utjecaja i stranačkog kadroviranja koji nemaju veze s ekonomskom logikom pri čemu je upozorio da zbog toga trpe i brojni drugi potencijali koji postoje u Bosni i Hercegovini i kojima upravo zbog politike vladajućih stranaka prijeti slom kao i mostarskoj tvrtki

Pogledajte kako su uprave Aluminija trošile novac posrnulog hercegovačkog diva

Bh pravosuđe do danas nije procesuiralo nijednu osobu koja je odgovorna za neracionalno trošenje sredstava Aluminija, a što je u konačnici jedan od razloga koji je ovu tvrtku doveo pred stečaj. O bahatosti upravljačkih struktura Aluminija dovoljno govore podaci o načinu trošenja sredstava posrnule hercegovačke firme.

Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija d.d. Mostar jučer je zatražio da se što prije procesuiraju odgovorne osobe koje su činile upravljačka tijela Aluminija i koje su nekadašnjeg hercegovačkog diva dovele pred sami stečaj. 

Pretplati se na RSS - Aluminij