Aluminij Mostar

Gašenje Aluminija izazvat će mnoge minuse koje će netko morati platiti

Skoro je izvjesno da će Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a do kraja godine ostati bez tri milijuna maraka poreznih prihoda, nakon gašenja Aluminija i u skladu s trenutnim gospodarskim prilikama u ovom kantonu, rečeno je Dnevnom avazu iz ove institucije. Ipak, iz ZZO-a su poručili da to neće utjecati na ispunjenje financijskog plana Zavoda za ovu godinu. Avaz navodi i kako će posljedice gašenja proizvodnje u mostarskom Aluminiju, sudeći prema svemu, skupo koštati našu zemlju i porezne obveznike. 

Aluminij: Uručuju se rješenja o prestanku radnog odnosa

Oko 500 radnika trebalo bi s Upravom potpisati sporazum o prekidu radnog odnosa nakon čega će im biti isplaćene otpremnine. 

Radnici Aluminija počeli dobivati rješenja o prestanku radnog odnosa, a i dalje se ne zna hoće li i kada će biti ponovno pokrenuta proizvodnja.  Oko 500 radnika trebalo bi s Upravom potpisati sporazum o prekidu radnog odnosa nakon čega će im biti isplaćene otpremnine. 

Otpremnine Aluminija bit će osigurane iz povrata PDV-a, evo koliko bi trebala biti prosječna

Današnji sastanak Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar s Upravom i Sindikatima privukao je pažnju brojnih razočaranih radnika. Ipak, vjerovatno je da će radnici pristati na novu sistematizaciju radnih mjesta i proglašenje tehnološkog viška za više od 500 radnika.

HDZ optužuje SDP, SDA, HSP i Lijanovićevu NSRZB za stanje u Aluminiju

''Poticatelji destabilizacije i sukoba, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, u još jednom navratu zapaljive retorike i političke neodgovornosti, kroz svoju je Županijsku organizaciju HNŽ-a pozvala na rušenje uspostavljenog konstruktivnog dijaloga Kriznog odbora Aluminija d.d. koji intenzivno radi na stabilizaciji navedenog poduzeća'', naveli su u ponedjeljak iz Gradskog odbora HDZ-a Mostar. Iz mostarskog odbora stranke navode kako je za propast Aluminija kriva ''platformaška uprava'' SDP-a, SDA, HSP-a i NSRZB-a.

Kinezi koji žele Aluminij već rade na projektu kod Tomislavgrada, a zastupa ih Izraelac koji je vlasnik nogometnog kluba

Misteriozna kineska kompanija, koju u pregovorima o kupovini ugašenog Aluminija d.d. Mostar zastupa agencija iz Izraela, već posluje u BiH. China Machinery Engineering Corporation (CMEC) gigant je metalske industrije, a već dvije godine gradi vjetroelektranu kod Tomislavgrada.

Mali dioničari pisali Novaliću: Smijeniti upravu, sudbina Aluminija je u vašim rukama

Udruga malih dioničara Aluminija (DIAL) uputila je pisma predsjedniku Nadzornog odbora ove kompanije Zdenku Klepiću i federalnom premijeru Fadilu Novaliću.
U pismu Klepiću navode kako i pored toga što je od gašenja struje Aluminiju prošlo 40 dana nije učinjeno gotovo ništa konkretno te se pitaju da li je adekvatno zaštićena imovina društva. 

Bez obećane financijske potpore Aluminij nije u mogućnosti sam pokrenuti proizvodnju

''S obzirom na trenutačnu situaciju i interes javnosti, Uprava Društva osjeća potrebu objasniti kronologiju događaja, prije gašenja proizvodnje te trenutne pripreme i planove za dalji rad'', stoji u dopisu Aluminija koji je u nedjelju upućen medijima. ''Dulje vremensko razdoblje, prije samog gašenja, Uprava Društva je upoznavala javnost i Vladu F BiH sa situacijom u Društvu te zamolila Vladu za pomoć u nadilaženju problema koji su se, prije svega, odnosili na nekonkurentnu cijenu električne energije koju je Aluminij d.d. plaćao.

Menadžment Aluminija pisao Čoviću: Žao nam je što ste doživjeli neugodnosti

Uprava i Nadzorni odbor Aluminija d. d. Mostar u otvorenom pismu upućenom predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću naveli su kako se nakon poduzetih aktivnosti svih zainteresiranih strana "naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama".

Pretplati se na RSS - Aluminij Mostar