Aluminij Mostar

Sindikat Aluminija prijeti novim prosvjedima i blokadama

Skupština Sindikata radnika Aluminija na zasjedanju u petak jednoglasno je podržala odluku o napuštanju Kriznog odbora. Sindikat će u narednom vremenu insistirati na ispunjenju zahtjeva radnika, a krajem sljedećeg tjedna održat će se nova sjednica Skupštine koja će donijeti odluke o daljim koracima. Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata Aluminija, poslije sjednice je kazao da je fokus stavljen na zahtjeve radnika.

Vlada FBiH bira tri nova člana Nadzornog odbora Aluminija, poništen stari natječaj

Vlada FBiH poništila je javni natječaj za izbor tri člana Nadzornog odbora Aluminija, koji trebaju zastupati državni kapital, te je raspisala novi.
Trenutna tri člana NO Aluminija u ime državnog kapitala FBiH Zdenko Klepić, Igor Planinić i Vedrana Smiljanić izabrana su 11.siječnja.

Oni su bili imenovani na tromjesečni period, odnosno do provedbe procedure za imenovanje tri člana NO-a na puni mandat, dok su preostala četvorica imenovana na četverogodišnji period.

 

Isključenjem Aluminija nastao višak struje koja opterećuje sustav i ne može biti prodana

Isključenje Aluminija d.d. Mostar zadaje ozbiljne udarce i elektroenergetskom sustavuBiH, a ovo pitanje naći će se i na sutrašnjem zasjedanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. 

Nezavisni operator sistema (NOS) u BiH je 15. srpnja ove godine na zahtjev Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) dostavio informaciju o stanju elektroenergetskog sistema nakon isključenja Aluminija d.d. Mostar, a koja sadrži niz izuzetno zabrinjavajućih informacija. 

Završio sastanak u Aluminiju, Vlada FBiH pola godine financira konsolidaciju, Čović bez izjave

"Aluminiju je Vlada Federacije produžila financijsku konsolidaciju za idućih šest mjeseci", potvrdio je Zdenko Klepić predsjednik Nadzornog odbora Aluminija nakon sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i ministricom financija Federacije BiH Jelkom Milićević te predstavnicima Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija. ''Razgovarali smo o tome kako spasiti Aluminij, kako nastaviti poslovanje. Zaključi od neki dan su detaljnije razrađeni. Zajednički zaključak je briga od svih 900 zaposlenika.

Damir Kajin komentira na ABCportalu: Aluminij je kao Uljanik, zašto Hrvatska šuti

Na stranicama ABCportala pomno smo pratili stanje oko događaja u mostarskom Aluminiju što je pokrenulo stotine komentara na našoj fb stranici. Zanimljivo je da je svoj komentar o mostarskom Aluminiju ostavio i poznati hrvatski političar iz Istre Damir Kajin koji je napisao:

Posljedice gašenja Aluminija: ZZO HNŽ ostaje bez 6, a MIO FBiH bez 7 milijuna KM godišnje

Posljedice gašenja mostarskog Aluminija neće osjetiti samo 900 zaposlenih u ovoj kompaniji i njihove obitelji već i državne institucije i izvanproračunski fondovi, iz kojih se financiraju zdravstvene ustanove, odnosno djelatnici u zdravstvu i umirovljenici, piše HMS. 
 

Je li onaj koji je stisnuo 'game over' na prekidaču Aluminija imao suglasnost politike?

Mostarska tvrtka ili kako smo joj voljeli reći 'hercegovački gigant' već danima pa i godinama puni stupce medijskih priopćenja i vijesti. No, zadnjih nekoliko dana o njemu se priča diljem cijele regije pa i šire. Kao da je tinjala ta nada da bi tvrtka ipak preživjela iskapčanje sa elektro mreže pa se onda surovo rasplinula gašenjem sklopke nešto iza ponoći sa utorka na srijedu. Događaj koji je doista mnoge 'iznenadio' mada se danima priča o gašenju ove mostarske tvrtke…

Aluminiju ugašena struja, konačni kolaps hercegovačkog giganta

Ponoć je donijela kraj koji se dugo najavljivao, ali za koji su mnogi vjerovali da se nikad neće dogoditi Aluminij d.d. Mostar isključen je s elektroenergetske mreže i fatalna obustava proizvodnje u Elektrolizi je počela.

Šteta prilikom ovakvog gašenja i eventualno ponovno pokretanje proizvodnje procjenjuje se na stotine milijuna eura. Gubici koje će pretrpjeti više od 900 radnika nekad velike kompanije te stotine kooperanata teško se mogu procijeniti. 

Radnici Aluminija ljuti na Vladu FBiH, odustali od gradskih prosvjeda i blokirati će sjeverni ulaz u Mostar

Radnici “Aluminija” odustali od incijative da idu prema zgradi HDZ-a, odlučili su da se ponovno vrate na dionicu puta M-17 i blokiraju sjeverni dio.

Iako su ranije izjavili da će, kako nam je rekao predsjednik Neovisnog sindikata radnika Romeo Biokšić, svi ići pred zgradu Vlade Federacije BiH, HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH, od toga se odustalo.
 

Pretplati se na RSS - Aluminij Mostar