Aluminij Mostar

Novi Aluminij milijunski dug mora plaćati svakog ponedjeljka ratama od 150 tisuća KM

Aluminij Industries, kompanija koja poslije u pogonima "bivšeg" mostarskog Aluminija, je svakog ponedjeljka pod prijetnjom od nove blokade ako ne plati 150 tisuća KM firmi MZ Company, koja je u četvrtak zbog potraživanja milijunskog duga kamionima blokirala ulaz u tu kompaniju, potvrđeno je za Klix.ba.

O krivici za kriminal u Aluminiju danas se izjašnjava bivši direktor Ivo Bradvica

Bivši direktor mostarskog Aluminija Ivo Bradvica danas će sjesti na optuženičku klupu u Općinskom sudu Mostar gdje će se izjasniti o krivici za počinjeni kriminal u hercegovačkom gigantu koji je ugašen u srpnju 2019 godine zbog dugovanja od 450 milijuna KM.

Općinski sud u Mostaru je 17.veljače 2021. godine potvrdio optužnicu koju je Županijsko tužiteljstvo u Mostaru podiglo 8. veljače protiv Ive Bradvice zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nesavjestan rad u službi.

Izraelski investitor traži pokretanje Anoda, Ministarstvo odbilo

Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBIH u Mostaru usvojena su izvješća o Aluminiju d.d. Mostar, ali i o Aluminij Industries d.o.o. Mostar, odnosno, izraelskom investitoru koji je ugašenih gigant uzeo u najam i pokušava ga oživjeti. I dok se iz ovih dokumenata vidi kako je veći dio obveza izraelskog investitora izmiren, izvješće otkriva i probleme u pokušaju podizanja ugašene tvornice.

Aluminij ugašen zbog 440 mil., ni jedan bosanski rudnik zbog 1,5 mlrd. KM duga

Kada su federalne vlasti 12. srpnja 2019. donijele odluku o gašenju pogona Aluminija iz Mostara, čije su tadašnje ukupne obveze iznosile 440 milijuna maraka, od čega je 290 milijuna maraka bio dug za trošak električne energije, te je kreditorima i po drugim obvezama dugovao još oko 150 milijuna maraka, sedam rudnika koji djeluju u sustavu Elektroprivrede BiH za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno i druge obveze dugovalo je nevjerojatnih milijardu i pol maraka.

‘Hrvatski plijen’ žrtvovan

Aluminij i Glencore potpisali petogodišnji ugovor

Pozitivne vijesti iz Hercegovine vezane za novi Aluminij svakoga dana dobivaju sve veću pozornost javnosti. Za toliko malo vremena, nepunih pola godine, ova kompanija napravila je velike iskorake. Upravo dok traju razgovori za zapošljavanje dodatnih 90 bivših djelatnika Aluminija od Nove godine, Aluminij Industrija objavljuje kako su velikim zalaganjem dobili važne certifikate te da do kraja godine, osim tri do sada uložena milijuna maraka, ulažu dodatnih sedam milijuna maraka u proizvodnju, piše Večernji list BiH.  

Aluminij od Nove godine na posao vraća 90 bivših radnika

Mnoge poslodavce u BiH i šire pandemija koronavirusa primorala je na donošenje teških odluka i smanjivanje broja radnika. Smanjenje je kod većine urađeno na dva načina, ili su radnici otpušteni ili poslani na neplaćeni dopust. Zavodi za zapošljavanje diljem BiH suočeni su s mnogim izazovima, od toga kako organizirati posao za vrijeme pandemije koronavirusa i servisirati povećan broj korisnika te kako osigurati da se novčana sredstva za nezaposlene isplaćuju navrijeme, piše Večernji list BiH.  

U Aluminij u Mostaru uloženo do sada više od 3 milijuna KM, do kraja godine planiraju uložiti još 7 milijuna

U travnju 2020. godine, slobodno se može reći, započela je nova era za Aluminij u Mostaru. Pandemija COVID-19 koja je zahvatila cijeli svijet, pa tako i BiH, bila je u svojim počecima i tada nitko nije znao kako će i koliko to biti izazovna godina za sve. Posebno za gospodarstvo, piše Večernji list BiH. Razdoblje transformacije i pripreme Ljevaonice započelo je tijekom kolovoza 2020. godine, kada su i prvi radnici došli na kapiju Aluminija.

Nakon šesnaest mjeseci prvi proizvedeni trupci u pogonima Ljevaonice Aluminija iz Mostara

Nakon punih 479 dana od gašenja pogona Aluminija jučer je konačno pokrenuta proizvodnja, a iz Ljevaonice su izašli prvi trupci. Nakon višemjesečnih priprema Aluminij industrija, koja je dio izraelske MT Abraham grupe, i koja je s vlasnicima Aluminija sklopila ugovor o najmu pogona, uspjela je ono što je malo tko vjerovao, piše Večernji list BiH.

Aluminij Mostar: Intenzivno se radi na pripremi i vraćanju u funkcionalno stanje ljevaonice i radne opreme

Kako su u petak izvijestili iz Aluminij Industrije, u vlasništvu izraelsko-kineske kompanije koju predvodi MT Abraham Group i koja je unajmila posrnuli mostarski Aluminij, intenzivno se radi na pripremi i vraćanju u funkcionalno stanje ljevaonice i radne opreme. Provodi se remont postrojenja i saniraju štete zbog 15-mjesečnog zastoja uslijed gašenja kompanije uzorkovanog visokim dugovanjima. 

 

Pretplati se na RSS - Aluminij Mostar