Andrej Plenković

Plenković s europskim političarima o stanju u BiH: Pregovori oko izbornog zakona u završnoj fazi

Premijer Andrej Plenković, koji je u ponedjeljak bio na komemoraciji u čast pokojnom predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju u Strasbourgu, ondje je s europskim političarima razgovarao i o stanju u Bosni i Hercegovini te ulasku Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu. Plenković je u ponedjeljak doputovao u Strasbourg kako bi odao počast predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju i u toj prigodi ponovno ga je nazvao "prijateljem Hrvatske" i europskim političarom koji je "podržavao ulazak Hrvatske u šengenski prostor i europodručje".

Plenković: Komšić je ''politička anomalija'' i velika prepreka u odnosu BiH i RH

Činjenica da su Bošnjaci od 2006. tri puta izabrali formalno hrvatskog člana predsjedništva BiH predstavlja "ogromnu neugodnu prepreku" razvoju odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kazao je u intervjuu za HRT hrvatski premijer, istaknuvši da je o tome važno razgovarati s predstavnicima Bošnjaka. Andrej Plenković je kazao da od 2006. postoji "anomalija i izborni inženjering" koji se očituje u tome da su brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH tri puta izabrali hrvatskog člana predsjedništva.

Plenković upoznao kolege iz EU-a o stanju u BiH, naišao na veliko razumijevanje

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je na summitu EU-a upoznao svoje kolege iz drugih članica  sa stanjem u Bosni i Hercegovini i najavio da će ta BiH biti posebna tema na jednom od budućih summita, najvjerojatnije u prvoj polovici sljedeće godine.

Plenković najavio sjednicu Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković u uvodnoj riječi na sjednici Vlade RH dotaknuo se posjeta Bosni i Hercegovini, koji je 'bio vrlo sadržajan'. Kazao je kako je razgovor bio o političkoj suradnji zemalja koje imaju toliko poveznica, a da je posjet bio važan i u gospodarskom smislu te kako je dogovoreno da će se tijekom proljeća održi zajednički sastanak Vlade i Vijeća ministara BiH u Hrvatskoj. Posjet je ocijenio vrlo dobrim i da je to doprinos Vlade u jačanju odnosa.

Plenković vrlo jasan u Sarajevu: 'Mi želimo da Hrvati budu ravnopravni i da imaju legitimne predstavnike u vlasti'

Hrvatski premijer Andrej Plenković govorio je na press konferenciji nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Kako je rekao Plenković u BiH dolazi na tragu svih dosadašnjih posjeta u ime Hrvatske i kao prijatelj i partner šalje poruku o cjelovitosti BiH.

Predsjednik Milanović i ja se slažemo oko zaštite i ravnopravnosti Hrvata u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u subotu da u posjet Bosni i Hercegovini ide s porukom o cjelovitosti Bosne i Hercegovine i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti u BiH.  - Poruka s kojom idemo u BiH je ona o znaku i signalu prijateljstva, dobronamjernosti, dobrosusjedstva, suradnje, poruka o cjelovitosti BiH, ali i poruke o tome da se sva tri konstitutivna naroda (...) osjećaju dobro i adekvatno zastupljeno - rekao je Plenković koji putuje u BiH u ponedjeljak.

Legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u BiH da se reflektira i kroz pravičan izborni zakon

Hrvatska podržava proces proširenja EU-a na susjedne zemlje, rekao je premijer Andrej Plenković u utorak u Sloveniji i upozorio da se bez jasne poruke jugoistoku Europe o europskoj perspektivi otvara prostor za druge globalne sile na tom prostoru.  "Pozicija Hrvatske vrlo je jasna. Mi podržavamo europsku perspektivu, proces proširenja EU-a na nama susjedne zemlje. Smatramo da je to izrazito važno i da tu poruku trebamo snažno poslati i danas", rekao je Plenković novinarima uoči neformalne radne večere s kolegama iz EU-a.

Plenković: Kako bi se osjećali Bošnjaci da ih se preglasava, Hrvatska će inzistirati na legitimnom predstavljanju

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je i čelnik HDZ-a istaknuo je u Odžaku, gdje je sudjelovao na ceremoniji otvaranja mosta na Savi u Svilaju, kako će Hrvatska inzistirati na izmjenama Izbornog zakona koji će spriječiti preglasavanje Hrvata u BiH onako kako je to dogovoreno u američkome Daytonu.  

 

Protivimo se banalizaciji od Daytona do Bruxellesa, Hrvatska je povezana s BiH više nego i s kim drugim, HV je oslobodio dijelove BiH

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je danas da ne zna što je rečeno na jučerašnjem sastanku predsjednika RH Zorana Milanovića i predsjednika Stranke demokratske akcije iz BiH Bakirom Izetbegovićem.  

"Moja politika su partnerski, kvalitetni odnosi s BiH. Pokazujemo privrženost Hrvatske za što tješnje povezivanje s BiH. Naša pozicija nije od jučer", rekao je premijer, rekavši kako već godinama govori isto te da je “euforija malo neobična”, javlja N1 televizija.

 

Pretplati se na RSS - Andrej Plenković