Andrej Plenković

Velika podrška Hrvatima: Plenković dolazi u Hercegovinu zajedno sa još četiri ministra

Premijer Hrvatske Andrej Plenković sutra dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini. Posjetit će nekoliko hercegovačkih gradova i sastati se sa Draganom Čovićem te vjerskim poglavarima.

Planirano je da Plenković u posjetu BiH stigne u 10 sati ujutru 25.SRPNJA a otići će u Mostar, Čitluk, Čapljinu, Stolac i Ravno.
Kako je rečeno Feni, prvo će ići u posjetu Biskupskom ordinarijatu gdje će se sastati s mons. Petrom Palićem, biskupom Mostarsko-duvanjske i upraviteljem Trebinjsko-mrkanjske biskupije.

 

Plenković pohvalio sporazum: Razumijem Čovića, ali usuglašena izjava je izvrsna po Hrvate

Premijer Andrej Plenković je rezoluciju koji su pripadnici političkih stranaka u BiH u nedjelju donijeli u Bruxellesu ocijenio „izvrsnom za Hrvate“, kazavši i kako razumije zašto predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije sudjelovao na tom sastanku

Čelnici 12 bošnjačkih i srpskih stranaka složili su se u nedjelju navečer nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o sadržaju dokumenta pod nazivom “Politički sporazum o načelima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na europskom putu”.

Plenković: Ne znam ništa o mogućnosti da je A RBiH ubijala srpske izbjeglice u 'Oluji'

Na pitanje novinara zna li detaljnije na što se odnosi izjava Hrvoj Šipek da je Armija BiH za vrijeme Domovinskog rata upala na hrvatski teritorij, rekao je kako nije pratio saslušanje i izjave glavne državne odvjetnice.

"Što se ovoga prvoga tiče, ne znam, nisam jučer bio ovdje i nisam mogao pratiti što se događalo u Hrvatskom saboru", rekao je.

Plenković je rekao da ne zna ništa o mogućnosti da je Armija BiH zapravo odgovorna za raketiranje kolone izbjeglica u Oluji i da ne zna od kuda potječe ta informacija.

Plenković jasan oko deklaracija Bundestaga o BiH: Zna se tko stoji iza toga, neka svima bude jasno da je u pitanju političar bošnjačkog porijekla

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je prijedlog deklaracije koju su određeni zastupnici u Bundestagu predložili. U njemu se Hrvatska poziva da se ogradi od djelovanja Milorada Dodika i Dragana Čovića. Plenković je istakao kako je hrvatska politika prema BiH prijateljska i dobronamjerna.

Plenković potvrdio: Europski diplomati stižu u Sarajevo, kreću novi pregovori o izbornom zakonu

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je sinoć novu posjetu na najvišem nivou diplomata Europske unije Sarajevu.

Kako je rekao, cilj posjete je pronalaženje zajedničkog jezika, između ostalog, i oko promjena Izbornoga zakona u BiH.
"Koliko mi je poznato HNS je odlučio sudjelovati u izborima u BiH. Smatramo da Hrvati trebaju birati svoje predstavnike i zato to želimo učiniti kroz dijalog s drugim državama i saveznicima koji su prijatelji BiH, a ne kroz otuđivanje partnera i Bošnjaka", rekao je Plenković.

Plenković: Ako izbori u BiH budu održani po postojećem zakonu, kao Vlada smatramo da će to biti jako loše

Nakon burnog aktualnog prijepodneva u Saboru Vlada održava svoju redovnu sjednicu. Na početku se obratio premijer Andrej Plenković
'Jučer smo imali aktualno prijepodne. Zahvaljujem svima na vašem doprinosu, na odgovorima koji su bili sadržajni i korisni. vlada je tu da odgovara na sva pitanja iz naše nadležnosti', kazao je premijer Plenković na početku sjednice Vlade. Podsjetio je da se jučer poslijepodne obratio i na raspravi o sastancima Europskog vijeća.

 

"Teško je mijenjati stavove međunarodne zajednice o BiH formirane po sarajevskom narativu, no Hrvatska to mjenja"

Plenković je saborskim zastupnicima predstavio izvješće o sastancima Europskog vijeća, a posebno se osvrnuo na rasprave o Bosni i Hercegovini, istaknuvši kako je uspjeh što je u tekst Strateškog kompasa na inzistiranje Hrvatske uvrštena rečenica o poštivanju konstitutivnih naroda u BiH.

"O ovoj temi su mogli razgovarati i oni koji su vodili vanjsku politiku prije nas, ali nikada nisu na ovakav način“, kazao je Plenković.

Plenković o Paladini: Nebulozna je teza da bih nekoga birao pod ucjenom

Na novinarsko pitanje o financijskim i imovinskim "akrobacijama" nedavno imenovanog ministra i je li ga imenovao pod pritiskom ili čak ucjenom, Plenković je danas u Požegi rekao da sve što se tiče njegove imovine on sam treba objašnjavati, prenosi HRT.

'A ne znam odakle ta nebulozna teza da bih pod bilo kakvim pritiskom, bilo čijom ucjenom nekoga birao', rekao je premijer.

Plenković razgovarao s Blinkenom: Zatražio sam da se osigura ravnopravnost Hrvata u BiH

Andrej Plenković američki tajnik Blinken je u telefonskom razgovoru su potvrdili važnost jačanja zajedničke sigurnosti i strateškog dijaloga Hrvatske i SAD-a.

"Uoči nastavka pregovora o izbornom zakonu BiH, zatražio sam potporu SAD-a da se postigne dogovor i osigura ravnopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda." napisao je premijer Plenković u svome twitter postu.
 

Pretplati se na RSS - Andrej Plenković