Autoceste FBiH

Državni cestograditelji i telekomi ostvaruju dobit BiH

U odnosu na 2019. godinu, kompanija BH-Gas ostvarila je rekordni, gotovo nestvarni rast dobiti u prošloj godini. Naime, u prošloj godini, kada su sve djelatnosti bilježile strmoglavi pad, BH-Gas ostvario je dobit od 10,4 milijuna maraka. Samo godinu dana ranije ova kompanija u vlasništvu države jedva je bila iznad površine s ostvarena 1,3 milijuna maraka. Nakon ovakvog povijesno dobrog rezultata i s najavama da bi se slično moglo ponoviti i u 2021.

Izgrađeno 113 km autoceste na Koridoru Vc kroz FBiH, cijena kilometra skočila za 10 milijuna eura

JP Autoceste FBiH je do sada za cca 113 kilometara autoceste uložilo iznos od 2,59 milijarde KM. Kako je rečeno za N1, ulaganja za eksproprijaciju zemljišta za potrebe izgradnje Koridora Vc do danas iznose 258.019.087 KM. Troškovi su porasli nakon što su porasle cijene sirovina i rada tijekom posljendjih godina. Tako su cijene dionica koje su se gradile do 2010. godine iznosile 3,46 milijuna eura po kilometru, dok od 2015. godine one iznose 13,5 milijuna eura.

Koridor VC: Uskoro završetak radova na poddionici Buna – Počitelj

Usprkos restrikcijama izazvanih pandemijom virusa COVID-19, sva gradilišta na jugu Hercegovine su aktivna, od početka su uvedene sigurnosne mjere i radovi su u punom jeku. Na poddionici Buna – Počitelj radovi ulaze u završnu fazu, dok na poddionici Počitelj – Zvirovići radovi teku planiranom dinamikom i njhov se završetak očekuje naredne godine.

autoceste-fbih-izgradnja-2.jpg

Počele pripreme za gradnju 49 km autoceste od Konjica do južnog izlaza iz Mostara

Na prostoru Federacije BiH u tijeku je priprema aktivnosti za početak realizacije infrastrukturnih projekata vrijednih oko 2,3 milijardi maraka. Riječ je gradnji dionica na koridoru Vc, i to: Medakovo – Ozimice, Ozimice – Poprikuše, Ovčari – Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug. Kako navode iz Autocesta Federacije BiH, ovo poduzeće pokrenulo je aktivnosti za osiguranje kreditnih sredstava za navedene dionice, piše Večernji list BiH.

 Milijuni eura

Radovi na Koridoru 5C: Tunel 'Počitelj' bit će probijen u ponedjeljak

Tunel „Počitelj“ bit će probijen početkom narednog tjedna, potvrđeno je za „Avaz“ iz državne kompanije “Autoceste FBiH”.

Desna cijev
Radi se o tunelu u sklopu dionice autoputa na Koridoru 5C Počitelj - Zvirovići, čija je ukupna dužina 11,75 kilometara.

Kako nam je potvrđeno, dužina desne tunelske cijevi koja će biti probijena je 1.163 metra, a lijeve 1.192 metra. Na ove radove, koje financira Europska investicijska banka, čekalo se pet godina.

Sve je spremno za gradnju novih 4,9 kilometara autoceste u BiH, danas potpisivanje ugovora

Današnjim potpisivanjem ugovora u sjedištu Autocesta FBiH stvorit će se uvjeti za gradnju novih 4,9 kilometara autoputa na koridoru 5C. Riječ je o dionici Tarčin – ulaz u tunel Ivan
Vrijednost ugovora je 77.903.313 eura a ova dionica bit će financirana sredstvima Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF-a (sredstva EU) u visini od 11,7 milijuna eura.
 

Za gradnju tunela Prenj zainteresirano 17 poduzeća

U petak je u organizaciji JP Autoceste FBiH održan Road Show na kojem su svim zainteresiranim konzultatntima prezentirani projekti za dionice Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug.

Cilj događaja je upoznati sva zainteresirana poduzeća s tehničkim zahtjevima, rizicima, vremenskim i financijskim okvirima na projektima. Ovaj događaj prvobitno je bio zakazan za ožujak/mart 2020. godine, ali je zbog pandemije korona virusa otkazan.

Blokirano 1,8 milijardi maraka za izgradnju autoceste

Blokirano je 1,8 milijardi KM za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je riječ o već odobrenim sredstvima međunarodnih partnera za gradnju više dionica autoceste.

- Umjesto pomoći države, na pomolu je svojevrsna blokada, piše Avaz i dodaje kako im je ova informacija potvrđena i iz Autocesta FBiH.

Pretplati se na RSS - Autoceste FBiH