Autoceste FBiH

U petak početak radova na 10 kilometara autoceste u Hercegovini

Radovi na dionici LOT-a 1 dionice Počitelj - Zvirovići počet će 22. studenog propćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.
LOT 1 obuhvaća trasu autoceste od petlje Počitelj do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Veliki most Počitelj nije sastavni dio ovog LOT-a, a izvođač radova je China State Construction Engineering Corporation Limited iz Kine.

 

Počele pripreme za podizanje najvećeg mosta u BiH, uskoro svečani početak gradnje

Most kod Počitelja u sastavu autoceste A1, a koji će biti dug govoto jedan kilometar, uskoro će početi nicati iz hercegovačkog tla. Pripremni radovi su počeli, a svečani početak gradnje može se očekivati uskoro.
Više od četiri mjeseca nakon potpisivanja sporazuma sa Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine, kineska i azerbejdžanske kompanije počele je s radovima na pripremi terena, potvrđeno je za Klix.ba iz Autocesta FBiH.

Hercegovina postaje veliko infrastrukturno gradilište

Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremne su nastaviti kreditiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc kako bi se Hercegovina sjeverno od Mostara povezala s Bosnom iznimno zahtjevnom dionicom, koja podrazumijeva i izgradnju tunela kroz planinu Prenj u dužini od 12 kilometara, piše u subotu bh. izdanje Večernjeg lista. Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić ističe kako konačno dolazi do realizacije projekata oko kojih se radilo više godina.

Projekt težak 730 milijuna KM: Od Mostara preko Širokog do Hrvatske novom brzom cestom

Mostar, kao prometni i ekonomski centar Hercegovine, uskoro bi mogao biti spojen modernom brzom cestom sa susjednom Hrvatskom. Naime, u godišnjem izvješću o poslovanju JP Autoceste FBiH u dijelu koji se odnosi na pregled pripremnih aktivnosti za ostale dionice autoceste i brze ceste, donesen je i opis brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH (faza I), a koja će biti dužine 63 kilometra. “U razdoblju od 2017. do 2019. godine izrađeno je idejno rješenje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH.

Autoceste ruše rekorde: Lani prošlo 11,7 milijuna vozila, od cestarine 41.219.256 KM

Tisuće putničkih i teretnih vozila svakodnevno koriste izgrađene dijelove autoputa A-1, odnosno dio od Tarčina do Sarajeva i dalje do Zenice te dionicu Međugorje - Ljubuški. Na naplatnim kućicama poduzeća "Autoceste FBiH", u čijoj je nadležnosti A-1, samo u prošoj godini zabilježen je rekordan promet od 11,7 milijuna vozila. Potvrdila  je to Tina Dervišević iz poduzeća "Autoceste", koja je kazala da se iz godine u godinu bilježi kontinuiran rast korisnika, piše Dnevni avaz. 

Od Mostara do mora za 30 minuta

Ako sve bude išlo po planu, prometno i gospodarsko središte Hercegovine, Mostar, moglo bi biti za nekoliko godina spojeno modernom autocestom s Republikom Hrvatskom, piše Večernji list BiH. Takve optimistične procjene moguće je dati na osnovi nanovo obnovljene dinamike radova na južnom dijelu koridora Vc. Posljednjih mjeseci intenzivno se radi na poddionici Počitelj - Buna, a danas se očekuje potpisivanje ugovora o izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići, uključujući i gotovo kilometar dugačak most.

Evo tko će graditi dionicu autoceste kroz Hercegovinu (Počitelj – Zvirovići), čija je ukupna vrijednost 200 milijuna KM

Uprava Autocesta Federacije BiH odlučila je da će dvije kineske kompanije graditi dionicu Koridora 5C, Počitelj – Zvirovići, čija je ukupna vrijednost 200 milijuna KM (100 milijuna eura), saznaje Dnevni avaz.

Radi se o dionici autoceste dugoj 11 kilometara, a u koju spada i gradnja mosta Počitelj, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara.

Pretplati se na RSS - Autoceste FBiH