Autoceste FBiH

Počeli pripremni radovi na autocesti kod Počitelja, gradit će se i najjužniji tunel u BiH

Na poddionici Počitelj – Zvirovići u tijeku su pripremni radovi. Izvode se radovi na izgradnji pristupnih cesta i mobilizaciji gradilišta. Započeli su iskopi na južnom portalu tunela Počitelj (najjužniji u BiH) kao i iskopi temelja za natputnjak Orlovača.

Projekat Počitelj – Zvirovići je podijeljen u dva lota: LOT1: Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – Zvirovići i LOT2: most Počitelj. Radovi su ugovoreni po Crvenom FIDIC-u.

Kinezi ponovno traže radnike u Čapljini

Kineska tvrtka koja je izvođač radova na autocesti Koridora Vc, na dionici Počitelj – Zvirovići raspisali su natječaj u kojem traže bageriste, utovarivača, vozačke valjaka, dizalica, fizičke radnike....  China State Construction Engineering Corp. Ltd., raspisao je natječaj za sljedeća radna mjesta:

 Bagerist – 8 izvršitelja

Vozač utovarivača – 2 izvršitelja

Vozač buldožera – 2 izvršitelja

Vozač valjka – 2 izvršitelja

Radnik za rad na dizalici – 1 izvršitelj

Radnik na održavanju – 2 izvršitelja

Zahuktava se izgradnja Koridora Vc u Hercegovini

JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Mostar 16. siječnja bit će održan Road Show na koji su pozvani svi zainteresirani dobavljači, izvođači i konzultanti, a na kojem će se moći upoznati s natječajima za ugovore na izgradnji dionica Koridora Vc u Hercegovini, izvještava Indikator.ba. Poduzeće Autoceste FBiH namjerava krenuti u izgradnju dionica: tunel Prenj (dužina 12,4 km), Ovčari - Prenj i Prenj - Mostar Sjever (koje treba definirati). Natjecanje za ove ugovore očekuje se da počne 31. ožujka 2020.

Dionica Mostar sjever - Mostar jug mogla bi iznositi oko 190 milijuna eura

U narednih godinu dana “Autoceste FBiH” zajedno s ekspertima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) provest će natječajnu proceduru za gradnju najvažnijeg objekta na Koridoru Vc - tunela Prenj. Kazao je ovo u intervjuu za Dnevni avaz Adnan Terzić, direktor JP “Autoceste FBiH”. Kako je planirano, ovaj tunel gradit će se šest godina, što znači da će za sedam godina biti spojen Koridor prema moru i prema sjeveru. EBRD je objavio kako je počeo izbor izvođača radova, što je prva faza, koja će trajati 45 dana.  

Položen temeljac u Dretelju: Kreće gradnja autoceste Počitelj-Zvirovići

Polaganjem kamena temeljca i pozdravnim riječima u Dretelju je svečano obilježen čin početka radova na dionici Počitelj – Zvirovići (LOT 1).

Pored predstavnika lokalne vlasti, predvođenih čapljinskim gradonačelnikom Smiljanom Vidićem, svečanosti o izgradnji ovog dijela dionice nazočili su Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Lasić, ministar prometa i veza u Vladi FBiH, Tang Hao, čelnik CSCEC-a i Ji Ping, kineski vleposlanik u BiH).

U petak početak radova na 10 kilometara autoceste u Hercegovini

Radovi na dionici LOT-a 1 dionice Počitelj - Zvirovići počet će 22. studenog propćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.
LOT 1 obuhvaća trasu autoceste od petlje Počitelj do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Veliki most Počitelj nije sastavni dio ovog LOT-a, a izvođač radova je China State Construction Engineering Corporation Limited iz Kine.

 

Počele pripreme za podizanje najvećeg mosta u BiH, uskoro svečani početak gradnje

Most kod Počitelja u sastavu autoceste A1, a koji će biti dug govoto jedan kilometar, uskoro će početi nicati iz hercegovačkog tla. Pripremni radovi su počeli, a svečani početak gradnje može se očekivati uskoro.
Više od četiri mjeseca nakon potpisivanja sporazuma sa Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine, kineska i azerbejdžanske kompanije počele je s radovima na pripremi terena, potvrđeno je za Klix.ba iz Autocesta FBiH.

Hercegovina postaje veliko infrastrukturno gradilište

Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremne su nastaviti kreditiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc kako bi se Hercegovina sjeverno od Mostara povezala s Bosnom iznimno zahtjevnom dionicom, koja podrazumijeva i izgradnju tunela kroz planinu Prenj u dužini od 12 kilometara, piše u subotu bh. izdanje Večernjeg lista. Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić ističe kako konačno dolazi do realizacije projekata oko kojih se radilo više godina.

Projekt težak 730 milijuna KM: Od Mostara preko Širokog do Hrvatske novom brzom cestom

Mostar, kao prometni i ekonomski centar Hercegovine, uskoro bi mogao biti spojen modernom brzom cestom sa susjednom Hrvatskom. Naime, u godišnjem izvješću o poslovanju JP Autoceste FBiH u dijelu koji se odnosi na pregled pripremnih aktivnosti za ostale dionice autoceste i brze ceste, donesen je i opis brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH (faza I), a koja će biti dužine 63 kilometra. “U razdoblju od 2017. do 2019. godine izrađeno je idejno rješenje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH.

Pretplati se na RSS - Autoceste FBiH