Autoceste FBiH

Za gradnju tunela Prenj zainteresirano 17 poduzeća

U petak je u organizaciji JP Autoceste FBiH održan Road Show na kojem su svim zainteresiranim konzultatntima prezentirani projekti za dionice Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug.

Cilj događaja je upoznati sva zainteresirana poduzeća s tehničkim zahtjevima, rizicima, vremenskim i financijskim okvirima na projektima. Ovaj događaj prvobitno je bio zakazan za ožujak/mart 2020. godine, ali je zbog pandemije korona virusa otkazan.

Blokirano 1,8 milijardi maraka za izgradnju autoceste

Blokirano je 1,8 milijardi KM za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je riječ o već odobrenim sredstvima međunarodnih partnera za gradnju više dionica autoceste.

- Umjesto pomoći države, na pomolu je svojevrsna blokada, piše Avaz i dodaje kako im je ova informacija potvrđena i iz Autocesta FBiH.

Autocestom u FBiH u 2019. prošlo više od 12 milijuna vozila, naplaćena 42 milijuna KM

U 2019. godini je autocestom A1 prometovalo ukupno 12 milijuna 350 000 i 807 vozila, što je povećanje za 5,46 posto u odnosu na 2018. godinu.
Kako je za Klix.ba kazano u JP Autoceste FBiH dominantno se vozilo putničkim automobilima, koja su u 2019. godini ostvarila 84,92 posto od ukupnog broja prolaza (10.475.454).
 

Počeli pripremni radovi na autocesti kod Počitelja, gradit će se i najjužniji tunel u BiH

Na poddionici Počitelj – Zvirovići u tijeku su pripremni radovi. Izvode se radovi na izgradnji pristupnih cesta i mobilizaciji gradilišta. Započeli su iskopi na južnom portalu tunela Počitelj (najjužniji u BiH) kao i iskopi temelja za natputnjak Orlovača.

Projekat Počitelj – Zvirovići je podijeljen u dva lota: LOT1: Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – Zvirovići i LOT2: most Počitelj. Radovi su ugovoreni po Crvenom FIDIC-u.

Kinezi ponovno traže radnike u Čapljini

Kineska tvrtka koja je izvođač radova na autocesti Koridora Vc, na dionici Počitelj – Zvirovići raspisali su natječaj u kojem traže bageriste, utovarivača, vozačke valjaka, dizalica, fizičke radnike....  China State Construction Engineering Corp. Ltd., raspisao je natječaj za sljedeća radna mjesta:

 Bagerist – 8 izvršitelja

Vozač utovarivača – 2 izvršitelja

Vozač buldožera – 2 izvršitelja

Vozač valjka – 2 izvršitelja

Radnik za rad na dizalici – 1 izvršitelj

Radnik na održavanju – 2 izvršitelja

Zahuktava se izgradnja Koridora Vc u Hercegovini

JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Mostar 16. siječnja bit će održan Road Show na koji su pozvani svi zainteresirani dobavljači, izvođači i konzultanti, a na kojem će se moći upoznati s natječajima za ugovore na izgradnji dionica Koridora Vc u Hercegovini, izvještava Indikator.ba. Poduzeće Autoceste FBiH namjerava krenuti u izgradnju dionica: tunel Prenj (dužina 12,4 km), Ovčari - Prenj i Prenj - Mostar Sjever (koje treba definirati). Natjecanje za ove ugovore očekuje se da počne 31. ožujka 2020.

Dionica Mostar sjever - Mostar jug mogla bi iznositi oko 190 milijuna eura

U narednih godinu dana “Autoceste FBiH” zajedno s ekspertima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) provest će natječajnu proceduru za gradnju najvažnijeg objekta na Koridoru Vc - tunela Prenj. Kazao je ovo u intervjuu za Dnevni avaz Adnan Terzić, direktor JP “Autoceste FBiH”. Kako je planirano, ovaj tunel gradit će se šest godina, što znači da će za sedam godina biti spojen Koridor prema moru i prema sjeveru. EBRD je objavio kako je počeo izbor izvođača radova, što je prva faza, koja će trajati 45 dana.  

Položen temeljac u Dretelju: Kreće gradnja autoceste Počitelj-Zvirovići

Polaganjem kamena temeljca i pozdravnim riječima u Dretelju je svečano obilježen čin početka radova na dionici Počitelj – Zvirovići (LOT 1).

Pored predstavnika lokalne vlasti, predvođenih čapljinskim gradonačelnikom Smiljanom Vidićem, svečanosti o izgradnji ovog dijela dionice nazočili su Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Lasić, ministar prometa i veza u Vladi FBiH, Tang Hao, čelnik CSCEC-a i Ji Ping, kineski vleposlanik u BiH).

U petak početak radova na 10 kilometara autoceste u Hercegovini

Radovi na dionici LOT-a 1 dionice Počitelj - Zvirovići počet će 22. studenog propćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.
LOT 1 obuhvaća trasu autoceste od petlje Počitelj do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Veliki most Počitelj nije sastavni dio ovog LOT-a, a izvođač radova je China State Construction Engineering Corporation Limited iz Kine.

 

Pretplati se na RSS - Autoceste FBiH