Banane

Super trik za dulje trajanje banana, ali i bolji okus - uzmite samo malo aluminijske folije

Kupili ste banane, ali nikako da ih pojedete? Možete ih brzo iskoristiti za izradu banana kruha ili ukusnih smoothieja, ali možete im i produljiti rok trajanja jednim jednostavnim trikom.  Uzmite aluminijsku foliju i zamotajte im peteljku, odnosno vrh. Možete ih zamotati sve zajedno, a još bolji učinak bit će ako zamotate svaku posebnu. 
 

Koje su dobrobiti banana s obzirom na boju njihove kore?

Banane su mnogima najdraže voće. Ne samo da su cjenovno prihvatljive nego su i vrlo praktične jer ih možete ponijeti na posao ili putovanja, a prednosti koje pružaju našem organizmu nebrojene su. Svatko tko voli banane preferira ih jesti u njihovoj različitoj fazi. Dok su jednima draže čvrste, tek lagano žute banane, drugima su draže one koje već imaju smeđe točkice.

No jeste li znali da se sadržaj nutritivnih vrijednosti drastično mijenja dok banana prolazi svoje različite faze od zelene kore prema smeđoj?

Svijet bi mogao ostati bez banana

Banane bi uskoro mogle nestati jer je divlja banana, koja sadrži genetski ključ za zaštitu jestive, stavljena na popis vrsta pred izumiranjem. Divlja banana raste samo na Madagaskaru, gdje postoji samo još pet zrelih stabala ove biljke. Znanstvenici smatraju da upravo ova banana sadrži tajnu koja objašnjava postojanje jestive, osjetljive na gljivice zvane panama bolest. 

Cijene idu gore: Kilogram banana 2,50 KM

Cijene banana u trgovinama na području Bosne i Hercegovine premašile su 2,50 KM po kilogramu. Razlog tome su veće cijene u nabavi. Dok je, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prva dva mjeseca prošle godine nabavna cijena kilograma banana uvezenih iz Ekvadora iznosila 1,05 konvertibilnih maraka, ove godine ona iznosi 1,49 KM. Ista je situacija i s bananama iz ostalih zemalja, piše Večernji list BiH.

Pretplati se na RSS - Banane