BDP

BDP BiH u 2018. godini zabilježio rast od 3,62 posto!

Bruto domaći proizvod (BDP) Bosne i Hercegovine za 2018. godinu zabilježio je realni rast od 3,62 posto u 2018. godini, objavila je Agencija za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba. 

Ovo je najveći godišnji iskorak ekonomije BiH u posljednje vrijeme, budući da je rast BDP-a nekoliko godina unazad uglavnom iznosio oko 3 posto. 

BDP po stanovniku iznosio je lani 9.556 KM, odnosno 4.886 eura ili 5.765 američkih dolara. 
 

Hrvatsko gospodarstvo ubrzava: BDP porastao 3,9 posto, najviše unazad 12 godina

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju ove godine za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najbrži rast od kraja 2007. godine, a ponajviše se zahvaljuje rastu investicija i osobne potrošnje.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 3,9 posto na godišnjoj razini.

BDP: Rast hrvatskog gospodarstva na kraju 2018. usporio na 2,3 posto

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2,3 posto na godišnjoj razini, sporije nego u prethodnom kvartalu i manje nego što se očekivalo, a analitičari očekuju i daljnje usporavanje rasta u 2019.
Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Hrvatsko gospodarstvo u trećem kvartalu naraslo 2,8 posto

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je blago sporiji rast nego u prethodnom kvartalu, ali veći nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bosna i Hercegovina na začelju po ekonomskom rastu u regiji

Iako je Bosna i Hercegovina prethodnih godina bila među vodećima po ekonomskom rastu u regiji, posljednje projekcije govore da 
padamo na začelje, izvještava Indikator.ba. 

Prognoze Svjetske banke govore da će Bosna i Hercegovina imati ekonomski rast u 2018. godini od 3,2 posto, po čemu smo samo bolji od Makedonije, koja će imati rast od 2,5 posto. 

Prema ovim prognozama, Srbija, koja je u prethodnim godinama zaostajala za drugima, imat će rast od 3,5 posto, Crna Gora 3,8 posto, a Albanija i Kosovo će dostići rast od 4 posto. 

Vjerovali ili ne: BiH imala veći BDP 1989. nego sad

Mreža održivog razvojnog rješenja UN-a (UN Sustainable Development Solution Network) sačinila je Globalni Indeks o ciljevima održivog razvoja UN-a, dajući ocjenu za svaku državu u odnosu na njen doprinos provedbi ove globalne inicijative. Prema tom indeksu, BiH je relativno loše pozicionirana, pri čemu se od 156 zemalja članica UN-a nalazi na 71. mjestu, a ujedno je i posljednja europska zemlja na listi prema provedbi ciljeva održivog razvoja.  Na Summitu o održivom razvoju, održanom 2015.

Svjetska banka potvrdila prognoze: BH ekonomski rast u ovoj godini 3,2 posto

Svjetska banka je potvrdila prognozu ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine za 2018.godinu od 3,2%, što je porast sa 3,0% u 2017. godini, izvještava Indikator.ba. 
Očekuje se kako će BDP-a u Bosni i Hercegovini u sljedećoj godini porasti na 3,4%, priopćila je Svjetska banka u svojem lipanjskom izvještaju Globalne ekonomske perspektive, potvrdivši prognozu iz siječnja 2018. godine. 

 

Procjene Svjetske banke: Očekuje se ekonomski rast BiH za 3,2 posto

Prema procjenama Svjetske banke, ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u ovoj godini iznosit će 3,2 posto. ''Očekujemo da će se nastaviti program implementacije Reformske agende, te da će se zahvaljujući setu akciznih zakona koji su doneseni, aktivirati investicijski projekti koji mogu dovesti do toga da će se generirati veći rast, ali više vidimo da će do ovog efekta doći od 2019. pa nadalje'', izjavila je danas ekonomista Svjetske banke u BiH  Sandra Hlivnjak.

EBRD: Ekonomski rast BiH u ovoj godini 3 posto

U BiH će u ovoj godini stopa rasta biti tri posto, međutim, kada se zemlja poredi sa regijom i malo šire sa EU, ona značajno kaska, navodi se u Izvještaju Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, prezentiranom u Sarajevu. 

U ovom izvještaju se ističe da se regija zapadnog Balkana još uvijek nije oporavila u potpunosti od financijske krize iz 2008. godine, a trenutni rast BDP-a je nezadovoljavajući. 

Pretplati se na RSS - BDP