Blagdani

Ljudi ih često mijenjaju: Znate li što se slavi na Sve svete, a što na Dušni dan?

U početku su blagdan Svih Svetih sve crkve obilježavale istog dana, u nedjelju nakon Duhova, no Papa Grgur III. ga je u prvoj polovici 8. stoljeća premjestio na 1. studenog. Tada se slave svi sveci i sve svetice koje je Crkva proglasila svetima, ali i oni koje nije, no koji su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje. Ovaj blagdan obilježava se još od 4. stoljeća kao dan spomena na kršćanske mučenike.

Dočekajte ih spremni: 10 zlatnih pravila za ugodne blagdane

Svi se veselimo blagdanima, ali dani pred blagdane obično su i vrlo stresni. Izbjegnite to ove godine!

1. Dogovorite unaprijed s kim ćete provesti Badnjak, tko će sve biti na božićnom ručku. To je važno i zbog nabave svih namirnica, ali i poklončića.

2. Razmislite o darovima. Nije vrijeme za razbacivanje i skupe poklone, dobro promislite koga ćete s kakvom sitnicom razveseliti. Prijedlog - poklonite karte za kazalište ili kino.

Na dobro vam došao Badnji dan

Danas je Badnjak ili Badnji dan - dan prije Božića kada se slavi rođenje Isusa Krista.  Kulminacija je to intenzivne priprave za Isusov dolazak na zemlju u dječjem obliku koje je počelo još prije četiri tjedna, na prvu nedjelju došašća ili adventa.   Na Badnjak se uređuje kuća za Božić, kiti se božićno drvce, peku se kolači. Tradicionalno se na Badnjak posti i ne jede meso, iako Katolička crkva post ne smatra obveznim.  Badnjak je također ime za drvo, panj koji se, prema tradiciji, palio na ognjištu uoči Božića.

Pogledajte kako iduće godine netko može uz samo 10 dana godišnjeg imati 32 dana odmora

Koliko god ih bilo, praznika i blagdana nikada dosta. A malo kojeg hrvatskog radnika ne raduje kad padaju u utorak ili četvrtak pa ih se poveže s vikendom. Provjerili smo kakva je situacija s neradnim danima u 2019. i kakve se spajalice mogu složiti uz upotrebu jednog ili dva dana godišnjeg

Hrvatska ima 13 državnih praznika i blagdana koji obično donose nešto manje neradnih dana jer uvijek poneki od njih padne u dane vikenda. Tako iduće godine možemo računati na 11 neradnih dana, kao i 2018.

Blagdan je Svih svetih

Blagdan je Svih svetih, dan kojim Katolička crkva slavi sve kanonizirane, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a nisu kanonizirani.

Crkvena liturgija ističe kako u središtu svetkovine Svih svetih nije smrt nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Krist je otkupitelj svih ljudi, i Bog ih sve poziva da budu sveti.

Danas je najveći kršćanski blagdan: Neka vam je sretan Uskrs

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće od mrtvih.

Blagdan Uskrsa ne slavi se u isto vrijeme svake godine već u prvu nedjelju nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca (uštapa).

Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. ožujka i 25. travnja, to znači da blagdan Uskrsa može biti samo unutar tog vremena.

Za Novu godinu neradni dani 1. i 2. siječnja

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podsjeća da je Zakonom o praznicima propisano da je Nova godina praznik i da se obilježava dva dana, 1. i  2. siječnja. - Prema tome neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine su ponedjeljak, 1. siječanj i utorak, 2. siječanj 2018. godine.   Na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade- kaže se u priopćenju ovog ministarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. 
 

Pretplati se na RSS - Blagdani