Borovnice

Na borovnicama se za dan moglo zaraditi do 300 KM

Vremenske neprilike ove godine utjecale su i na prinose šumskih plodova, gljiva, kupina, borovnica, šumskih jagoda i sl, te ih je bilo manje nego inače. Međutim, iako su prinosi bili manji, otkupna cijena je bila veća nego ranijih godina. Tako je, primjera radi, cijena šumske borovnice ove godine bila od 4,20 do 5,50 KM (za razliku od prošle godine, kada je bila 2,50 KM), a ona plantažne od 4 do 6 KM, piše Oslobođenje.

Jedna šalica borovnice dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 12 posto

Znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia testirali su učinke konzumiranja borovnica na uzorku od 138 odraslih i pretilih osoba. Svi su bili u dobi između 50 i 75 godina, te su imali dijabetes, visoki krvni tlak, te pretilost. Svim je sudionicima bilo dano 150g ili 75g borovnice a rezultati šestomjesečnog istraživanja, koji se smatra najdužim te vrste, objavljeni su u American Journal of Clinical Nutrition, kako piše Dailymail.  Dr.

Potrošnja borovnice raste – Europi će trebati 645 tisuća tona?

Borovnica postaje vrlo popularna voćna vrsta u cijeloj Europi gdje se osnivaju nove plantaže. Kako piše Freshplaza, to se posebno odnosi na zemlje kao što su Ukrajina, Litva, Rumunjska, Poljska i Gruzija te Hrvatsku i Srbiju. Pitanje je kako će se ovo odraziti na tržište, najviše na Poljsku koja je donedavno bila vodeća u proizvodnji borovnica u Europi. 

Ovih 14 namirnica možete jesti u velikim količinama, a da se ne udebljate

Svima je poznato da ne postoji hrana bez kalorija, no američka nutricionistkinja dr. Lisa Young podsjeća na 14 namirnica koje možete jesti u velikim količinama, a da se pritom ne udebljate. Posrijedi je voće i povrće bez škroba. Riječ je o voću i povrću koje je puno vode, vrlo je hranjivo, sadrži vlakna koja daju osjećaj sitosti i ima vrlo malo kalorija. Iako ne obiluje proteinima, puno je vitamina, antioksidansa i ostalih nutrijenata dobrih za zdravlje, prenosi Independent. Dr.

Pretplati se na RSS - Borovnice