Bruceloza

Alarmantna situacija - Skriva se da u BiH vlada epidemija bruceloze

Nakon što je utvrđeno da se u stadu ovaca Naska Lejlića iz Donje Brke kod Brčkog pojavila bruceloza, redakciji „Dnevnog avaza“ javio se stočar iz Živinica tvrdeći da su veterinarski inspektori i u njegovom stadu pronašli zaražene životinje. Bruceloza je jučer otkrivena i u jednom stadu na području Zeničko-dobojskog kantona.

Zaklao ovce

U HBŽ devet osoba oboljelo od bruceloze, ali brojka bi mogla biti puno veća

U HB županiji stručnjaci se godinama muče s iskorjenjivanjem bruceloze, opasne zarazne bolesti, zoonoze, koja se lako sa životinja prenosi na ljude. Uprkos raznim mjerama, bolest uzima sve više maha, javlja reporter BHRT-a.

Bruceloza ne samo da je prisutna na tom području – ona se, naime, sve više širi, upozoravaju iz županijske Uprave za ispekcijske poslove.

Alarmantno na Kupresu, Glamoču i Livnu: Sedam osoba zaraženo brucelozom

Na području HBŽ-a od početka godine sedam osoba zaraženo je brucelozom od kojih je četvero s područja općine Kupres, dvoje iz Glamoča i jedna osoba iz Livna, za Fenu je kazala ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo tog kantona dr. Dijana Mamić.

Prema njezinim riječima, zadnji slučaj evidentiran je prije sedam dana na Kupresu.Uglavnom se radi o osobama koje su bile u neposrednom kontaktu sa zaraženim životinjama ili su konzumirali sirovo nepasterizirano mlijeko ili mliječne proizvode podrijetlom od inficiranih životinja.

Šest ljudi oboljelo od bruceloze u Kiseljaku, izoliran dio općine

Stanje prirodne nesreće zbog epidemije zarazne bolesti bruceloze proglašeno je na području Kiseljaka, pored više od 100 životinja oboljelo je i šest osoba.  U zapadnom dijelu općine Kiseljak pojavila se bruceloza u većini stada, u naseljima Polje višnjica, Višnjica, Hercezi, Doci, Jehovac, Bilalovac i Brestovsko, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Civilne zaštite Općine Kiseljak.

Inspekcija potvrdila, na Kupresu jedna osoba zaražena brucelozom

Uprava za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije dobila je službenu potvrdu iz Doma zdravlja Kupres da je jedna osoba s područja njihove općine, točnije iz mjesta Botun zaražena brucelozom, potvrdio je Feni ravnatelj te uprave Dubravko Kovačević. Bruceloza se, kako ističe Kovačević, prenosi kontaktom sa zaraženom životinjom te konzumiranjem sirovog nepasteriziranog mlijeka ili mliječnih proizvoda od te životinje. Na području HBŽ-a proteklih su godina provedeni brojni programi iskorjenjivanje bruceloze.

Od bruceloze ove godine oboljelo 118 osoba u FBiH

Broj oboljelih od bruceloze u Federaciji BiH u prvoj polovini ove godine gotovo je dvostruko veći nego lani. Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u prvih šest mjeseci zabilježeno je 118 slučajeva bruceloze kod ljudi, dok je u istom razdoblju prošle godine broj oboljelih iznosio 67. Podsjećanja radi, u cijeloj prošloj godini su u Federaciji BiH od bruceloze oboljele 182 osobe, gotovo dvostruko više nego godinu ranije kad je bila 101 oboljela osoba, piše Večernji list BiH.  Podaci za ovu godinu

Pretplati se na RSS - Bruceloza