Cigarete

Dok sve propada zbog korone, prodaja cigareta u BiH raste

Situacija izazvana pojavom koronavirusa u BiH negativno je utjecala na brojne gospodarske grane, ali ne i na promet cigareta i ostalih duhanskih proizvoda, te on, zapravo, bilježi rast. U ožujku ove godine Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH izdala je trošarinske markice za cigarete i duhan ukupne vrijednosti 134,7 milijuna KM, dok je vrijednost u istom mjesecu prošle godine iznosila mnogo manje, odnosno 92,2 milijuna KM.

Hrvatska: Od 1. ožujka kutija cigareta dvije kune skuplja

Povećanjem trošarina na duhan, alkohol, kavu i bezalkoholna pića od 1. ožujka ove godine, državni proračun bi do kraja godine trebao uprihoditi oko pola milijarde kuna, ali uglavnom zahvaljujući skupljim cigaretama, piše u ponedjeljak Jutarnji list

Tako proizlazi iz tri uredbe o trošarinama čije je nacrte Ministarstvo financija pustilo u javnu raspravu. Što o njima misli, zainteresirana javnost moći će reći u iduća dva tjedna, navodi dnevnik.

Novi udar na novčanike pušača: Od danas skuplje cigarete u BiH

Od danas pa u narednih 15 dana pušači u Bosni i Hercegovini bit će na novom udaru poskupljenja cigareta, zavisno od brenda koji konzumiraju, saznaje Klix.ba.
Za kutiju omiljenog duhanskog proizvoda konzumenti će izdvajati u prosjeku od 10 do 20 feninga više.

Na trafikama su od danas, 1.srpnja, već poskupjele cigarete duhanskih proizvoda kompanije Philip Morris. Tako će konzumenti tog branda plaćati 10-20 feninga više po kutiji. Cijene cigareta ove marke sada su od 4,70 KM do 6,50 KM po kutiji.

Na kutiji cigareta koja košta 5,50 KM država uzima 4,76 KM

Od 1. siječnja još jednom je došlo do poskupljenja cigareta u BiH. Razlog je novo povećanje trošarina, zbog čega će država ubirati rekordna sredstva po ovoj osnovi. Kako su za Večernji list izračunali u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, po kutiji cigareta koja košta 5,50 maraka, obveze koje se plaćaju državi ukupno iznose 4,76 maraka. Ili s druge strane - proizvođaču od 5,50 maraka ide 0,74 KM, a sve ostalo državi.

Nove cijene duhana i cigareta u 2019. godini

S prvim danom Nove godine poskupljuju cigarete i duhan. Podsjetimo, u skladu s Odlukom Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine  na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu, koju je ranije usvojio Upravni odbor UNO, svi veliki proizvođači i distributeri cigareta morali su do 30.11.2018. godine dostaviti nove kalkulacije maloprodajnih cijena cigareta i duhana za pušenje koji stupaju na snagu od danas. 

Nove maloprodajne cijene cigareta i duhana

U skladu s Odlukom Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine  na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu, koju je ranije usvojio Upravni odbor UNO, svi veliki proizvođači i distributeri cigareta morali su do 30.11.2018. godine dostaviti nove kalkulacije maloprodajnih cijena cigareta i duhana za pušenje koje će biti na snazi od početka 2019. godine. 

Cigarete bi mogle biti skuplje za 35 pfeninga

Od početka 2019. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini. Proizvođači i distributeri cigareta u obavezi su do 30.11.2018. godine u Upravu za neizravno oporezivanje dostaviti nove maloprodajne cijene cigareta, koje će biti na snazi od nove godine. Kako prenosi Faktor, nove cijene cigareta utvrđene su u skladu sa Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2019. godinu, koju je donio Upravni odbor UNO.

Od 1. siječnja 2019. cijene cigarete ponovo rastu

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu, prenosi Pogled.ba Članovi UO UNO BiH, na sjednici koja je danas održana u Mostaru, donošenjem ove doluke utvrdili su da se nova minimalna i specifična trošarina na cigarete i duhan primjenjuje od 1. siječnja 2019. godine. Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. siječnja 2019.

BiH u svjetskom vrhu po konzumiranju duhana

Bosna i Hercegovina je među prvih 20 država na planeti po konzumiranju duhanskih proizvoda. Među pet država svijeta s najvećom potrošnjom cigareta po glavi stanovnika je Makedonija, a godišnje stanovnik te zemlje ispuši čak 2.785 cigareta.  Odmah iza nje je Albanija, sa 2.491, a nešto iza njih na svjetskoj listi su Srbija i Bosna i Hercegovina, izvještava „Tobacco Atlas“ (TA), organizacija koja prati potrošnju ove vrste proizvoda u svijetu, piše Avaz.

Pretplati se na RSS - Cigarete