Cjepivo

Rizik od covida raste kod dva put cijepljenjih

Stručnjaci koji su pratili učinkovitost cjepiva Pfizer/BioNTech otkrili su da se rizik od infekcije covidom povećava s protokom vremena od druge doze. Studija podupire potrebu za dodatnim dozama kako bi se spriječilo da ljudi obole od covida sa slabljenjem imuniteta, prema timu koji je svoje nalaze objavio u znanstvenom časopisu British Medical Journal (BMJ). Stručnjaci iz znanstvenog instituta Leumit Health Services u Izraelu otkrili su postupno povećanje rizika od infekcije covidom-19 od 90.

Hladan tuš: Moderna srušila prognozu prodaje cjepiva, dionice potonule

Isporuke su bile fiksirane na količinu između 700 milijuna i 800 milijuna doza za godinu, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 800 milijuna do milijardu.

Posljedice ovakve snižene prognoze odmah su osjetile njezine dionice na tržištu. Krajem prošloga tjedna potonule su čak 16 posto. Još 3. studenoga Modernine dionice vrijedile su 342,70 dolara da bi jučer (ponedjeljak) zaključile na 244,68 dolara.

U BiH do danas došlo 142 tisuće cjepiva, do kraja lipnja bi trebali preći pola milijuna

U Bosnu i Hercegovinu do danas je stiglo ukupno 142.000 cjepiva protiv koronavirusa kroz donacije Srbije i Turske, te putem COVAX mehanizma. Broj od 42 tisuće može se gledati posebno s obzirom da je te doze entitet RS kupio direktno iz Rusije.

Prvo cjepivo u Bosnu i Hercegovinu stigle su u veljači u RS kojoj je Srbija donirala cjepivo  za ukupno 10 tisuća osoba.

Potom je stigao kontigent ruskog Sputnika V, koje je ovaj bh. entitet kupio direktnom nabavkom. Do danas je došlo ukupno 42.000 doza od naručenih 400.000.

U BiH stiže pola milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa

Sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je završena u utorak kasno navečer, a odlučeno je da će kompanija Medimpex nabaviti 500.000 "Sputnjik V" cjepivo. Nakon dužeg zasjedanja Ad hoc tijela za nabavku cjepiva u Federaciji BiH i kraćeg zasjedanja Vlade FBiH odlučeno je da se u ovom trenutku ide u nabavku cjepiva sa firmom Medimpex, a da u narednom razdoblju budu uključene i druge veledrogerije koje danas nisu uspjele dostaviti kompletnu dokumentaciju.

Vlade širom svijeta žele domaću proizvodnju cjepiva, Kanada gradi državni pogon

Vlade širom svijeta pokušavaju doskočiti problemu fragmentirane proizvodnje cjepiva, a mnoge zemlje pokušavaju organizirati domaću proizvodnju i to počinje utjecati i na globalnu farmaceutsku industriju

Europska unija suočila se s nizom teškoća zbog kojih su zemljama članicama ove godine uskraćeni lijekovi iz domaće proizvodnje.

U SAD-u službeno odobreno i treće cjepivo, zeleno svjetlo za Johnson & Johnson

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) zvanično je odobrila korištenje Johnson & Johnson cjepiva protiv koronavirusa. To je treće odobreno cjepivo u ovoj državi.

Johnson & Johnson će biti isplativa alternativa cjepivima Pfizer/BioNTech i Moderni. Kompanija je najavila kako će opskrbiti Sjedinjene Američke Države (SAD) sa 100 milijuna doza do kraja lipnja. Prve doze će biti dostupne već narednog tjedna.

 

Vijest koja budi nadu: Pfizerovo cjepivo protiv korone je 90% učinkovito

Učinkovitost cjepiva protiv koronavirusa koju razvijaju kompanije Pfizer i BioNTech iznosi 90 posto. Iz ovih kompanija tvrde da cjepivo nema ozbiljnijih nuspojava.
Ranije su nadležni poručivali da će odobriti korištenje cjepiva kod koje se pokaže da je njena učinkovitost minimalno 50 posto.

"Danas je sjajan dan za znanost i čovječanstvo. Prva ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa u trećoj fazi su pokazala da je njome moguće spriječiti zarazu", izjavio je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.
 

U finišu za koronu je 11 cjepiva, evo kolika će biti cijena jedne doze

Pandemija koronavirusa može se zaustaviti samo cijepljenjem pa svijet i Hrvatska iščekuju isporuku prvih doza. Diljem svijeta radi se na razvoju 190 cjepiva, 11 ih je u finišu, a cijena će biti ispod deset eura, piše u nedjelju Večernji list

Baš kao što doktori i znanstvenici već mjesecima najavljuju, s hladnijim danima infekcija COVID-19 sve se više razmahuje.

Pretplati se na RSS - Cjepivo