Dokumenti

Hrvatski državljani mogu u BiH samo sa osobnom, dok bh državljani moraju u Hrvatsku s putovnicom

Šest godina je prošlo od ulaska Hrvatske u EU, a građani BiH i dalje u tu zemlju mogu ući samo s putovnicom, umjesto, kao što je bilo do lipnja 2013, samo s osobnom iskaznicom.

Tadašnji hrvatski službenici, objašnjavajući promjenu režima na granici, objasnili su da se radi o pravilima EU i da na njih Hrvatska ne može utjecati, ali da će u narednom periodu razgovarati s predstavnicima  zemalja članica, kako bi se ponovo vratio ulazak u zemlju s osobnim kartama.

Građani plaćaju slovne pogreške bh. službenika

Zamjena dokumenata građana godinama obično predstavlja ogroman problem. Od prometnih i vozačkih dozvola, osobnih iskaznica, putovnica pa nadalje, izdavanje je prava noćna mora. Čak i ako zanemarimo gužve, redove pred šalterima, građani se suočavaju s posebnim problemom. Za svaku pogrešku koju načini državni službenik pogrešnim unošenjem podataka, trošak ispravke snose nedužni građani, piše Večernji list BiH.  

Problem s mjestom rođenja

Modernizacija dokumenata u BiH: I prometne dozvole s čipom

Papirne prometne dozvole u BiH trebale bi biti zamjenjene novim, plastičnim, poput osobne iskaznice i vozačke dozvole. Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH - IDDEEA je započela procesa izmena i dopuna propisa kako bi se ove dozvole mogle zamjeniti novim i modernijim čipovanim iskaznicama, piše Blic.rs.  Ovu inicijativu podržavaju, kako doznaje Blic, u Ministarstvu prometa i veza BiH, ali pod uvjetom da izdavanje ovih dokumenata ne poskupi.

Banke najviše krše zaštitu osobnih podataka

Jedinstveni matični broj građana i kopije osobnih dokumenata, prije svega osobnih iskaznica najviše se zloupotrebljavaju od svih osobnih podataka u BiH, piše N1 BiH. Podaci su to Agencije za zaštitu osobnih podataka koje su predstavili povodom 28. siječnja, europskog Dana zaštite osobnih podataka. Agencija je u prošloj godini zaprimila 96 prigovora građana, na zloupotrebu osobnih podataka, a izdala je 15 prekršajnih naloga, više nego prethodnih godina.

Od nove godine polaganje vozačkog ispita moglo bi poskupjeti i do 400 KM

Dolaskom nove godine cijene vozačkih ispiti na razini cijele BiH trebale bi poskupjeti za nekoliko stotina maraka. Nadležni uskoro planiraju usvojiti nove cjenovnike, tako da kandidati koji planiraju izdvojiti novac za vozačke dozvole imaju još malo vremena za polaganje ispita po starim cijenama, piše Večernji list BiH. 

Zaštićene cijene

Ekstra moćno zvuči 'Živim u Širokom Brijegu i imam putovnicu Europske unije'

Politika u našoj široj regiji često ima isključive konotacije koje zapravo ne poznaju pojam kompromisa niti prihvaća činjenice argumenata. Posebno takva politika ili politička situacija je vidljiva u Bosni  i Hercegovini u kojoj u većini slučajeva (na političkom planu)  vrijede ona pravila koja otprilike kažu 'ko je jači taj tabači'. Bilo što da tražite u razgovorima sa 'onim drugima' nećete baš tako lako dobiti a nerijetko će vas i optužiti za milijun stvari koje uopće niste niti spomenuli.

BiH srozala ugled sa poslom oko dokumenata, strane tvrtke razočarane javnim tenderom

Ljudi u Bosni i Hercegovini ili barem oni koji imaju ili žele posjedovati bh putne i osobne isprave znaju da već duže vremena imaju probleme sa tim istim dokumentima do kojih je teže doći. Razlog je bizaran a u pozadini svakako kriminalan jer se navodno ne može odabrati tvrtka koja bi mogla odraditi posao vrijedan oko 100 milijuna KM.

Pretplati se na RSS - Dokumenti