Dom naroda

Domovi naroda presudni za novu vlast u FBiH, ali i BiH

Za HDZ - HNS jasno je kako će imati neprikosnovenu većinu u Klubu Hrvata, a samim tim i mogućnost predlaganja predsjednika Federacije, što je uvod u izbor nove federalne Vlade

Kako će teći proces uspostave vlasti na federalnoj razini, a u svjetlu novog trenutka koji karakterizira potpisivanje sporazuma "osmorke", i dalje je pitanje na koje ne postoji odgovor, ali je jasno kako će presudnu ulogu imati rasplet situacije u federalnom Domu naroda, piše Večernji list BiH.

Kako će se popuniti Domovi naroda?

Ovoga tjedna trebali bi početi stranački dogovori o formiranju vlasti na svim razinama. Dok je situacija jasna za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, još je neizvjesno kako će izgledati Dom naroda - a posebno stanje u Klubovima Srba i Bošnjaka. Sve će se tačno znati nakon formiranja entitetskih parlamenata. 

Dom naroda Parlamenta BiH oborio prijedlog dopuna Zakona o PDV-u

Zastupnici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu dali podršku zahtjevu Predstavničkog doma za razmatranje dopuna Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV).
Predstavnički dom na prethodnoj sjednici usvojio je dopune tog zakonskog rješenja koje je predložio dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA), kao i zaključak kojim traže od Doma naroda da također po hitnom zakonodavnom postupku razmatra taj zakon.

Izetbegović predsjedatelj Doma naroda, Čović prvi zamjenik

Nakon što su na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH izabrani predsjednici klubova naroda te njihovi zamjenici izaslanici su pristupili izboru predsjedatelja državnog Doma naroda te njihovih zamjenika, javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Na prijedlog Kluba Bošnjaka za predsjedatelja Doma naroda PS BiH izabran je Bakir Izetbegović sa 12 glasova za i 2 suzdržana.

Za zamjenika predsjedatelja, na prijedlog Kluba Hrvata, izabran je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH  Dragan Čović sa 12 za i 2 suzdržana.

Izabrani izaslanici u državni Dom naroda, među njima Čović i Izetbegović

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH izabrali su danas izaslanike za državni Dom naroda, a između ostalog tu su i lideri pojedinih stranaka, prenosi Klix. Za izbor izaslanika u državni dom naroda u Parlamentu FBiH bila su potrebna minimalno tri glasa. Tako će u Klubu Bošnjaka u državnom Domu naroda biti Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz SDA, Denis Bećirović iz SDP-a te Fahrudin Radončić iz SBB-a. 

 

Tomislav Martinović (HDZ BiH) novi je predsjedatelj Doma naroda FBiH

Polaganjem svečane prisege, formiranjem Klubova konstitutivnih naroda te kluba Ostalih te izborom rukovodstva doma,  konstituiran je novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH za mandatno razdoblje 2018.-2022. I u novom sazivu ostao je nepopunjem Klub izaslanika iz reda srpskog naroda, jer u pojedinim županijama jednostavno nema zastupnika iz ovog naroda te ih ne mogu ni delegirati u Federalni dom naroda.  Tako je danas od predviđenih 58 prisegnulo ukupno 55 izaslanika.

Dom naroda: Usvojen dnevni red, Proračun FBiH bit će razmotren po hitnom postupku

Prijedlog proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu bit će razmotren po hitnom postupku. Tako su glasovanjem odlučili delegati na današnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je u tijeku.

Ako proračun bude odobren u istom tekstu u kojem ga je u siječnju prihvatio Zastupnički dom, steći će se uvjeti za njegovu operativnost, a time i za financijsku deblokadu Federacije.

SIP objavio imena 53 izaslanika izabrana u Dom naroda Parlamenta FBiH

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo Odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH – Opći izbori 2018. godine, javlja  Hrvatski Medijski servis. 

Mandati su dodijeljeni sljedećim izaslanicima:

IZASLANICI IZ REDA BOŠNJAČKOG NARODA

Pogledajte konačni “raspored snaga” u Domu naroda Parlamenta FBiH, HDZ/HNS-u 13 od 17 zastupnika

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH potvrdilo mandate izabranim izaslanicima iz županijskih parlamenata te dodijelilo još pet mandata, SIP bi sutra,četvrtak) konačno trebao potvrditi, ukoliko ne bude žalbi, novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

U petak bi odluka, objavom u Službenom listuFBiH,  trebala stupiti na snagu, čime će se stvoriti zakonski preduvjeti za održavanje konstituirajuće sjednice novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH.

Pretplati se na RSS - Dom naroda