Ekologija

U Hrvatskoj zatražena hitna reakcija zbog piralena u Mostaru

Mostov zastupnik Nikola Grmoja zatražio je u četvrtak hitnu reakciju hrvatske Vlade prema nadležnim tijelima u Federaciji BiH kako bi se, istaknuo je, "pod hitno" poduzele mjere da se zaštiti život i zdravlje stanovnika doline Neretve, piše Hina.

U trima županijama Federacije BiH zrak zagađen iznad svih normi

Do kraja 2018. godine Federacija BiH ispunila je tek 57 posto plana oko donošenja i provedbe odluka, smjernica, protokola o zaštiti prirode i okoliša, a koje je pred nju stavila Europska komisija kao uvjet pristupa BiH u članstvo EU-a. Problem neprovođenja zacrtanih smjernica i odluka koje se tiču ekološke zaštite leži dijelom u lošoj koordinaciji između resornih ministarstva te između vlada entiteta i Vijeća ministara BiH.

Nepoštivanje pravila

Prepolovili su nam proizvodnju, a papirnate vrećice su promašaj!

Hrvatski proizvođači plastičnih vrećica su u svom poslovanju osjetili posljedice višegodišnjeg nastojanja Europske unije da smanji njihovu uporabu. Slabija potražnja prepolovila im je proizvodnju koja većinom ide u izvoz i natjerala ih da se okrenu alternativnim proizvodima poput biorazgradivih i papirnatih vrećica, stoji u priopćenju koje je danas poslala Hrvatska gospodarska komora.

Eko prosvjed: Zdravlje ispred nelegalnih odlagališta otpada!

Građani Širokog Brijega organiziraju mirno okupljanje pod nazivom "Zdravlje ispred nelegalnih odlagališta otpada!".
Mirno okupljanje održat će se u srijedu 26 rujna u 12:10 sati ispred Prve osnovne škole Široki Brijeg u Klancu.

Pravo na život u zdravom okruženju pripada svima nama i to nam nitko ne smije oduzeti, navedeno je u pozivu građana koji žele zdrav Široki Brijeg.
 

Pomor ribe na Mostarskom blatu

Posljednjih desetak dana ne može se od smrada pristupiti jezeru, akumulaciji na Mostarskom blatu nedaleko od hercegovačkog središta, nakon što se dogodio nezabilježeni pomor riba. Obale jezera, kako piše Večernji list, prepune su šarana koje je “usmrtio” nepoznati otrov. Zanimljivo je kako na površini vode nema ni jedne pastrve, ribe koja stoljećima nastanjuje područje ovoga privremenog jezera, koje se stvara tijekom jeseni i zime za vrijeme obilnijih oborina. O uzrocima pomora ribe, kažu sugovornici Večernjeg lista, teško je govoriti.

Ekološka akcija radnika širokobriješke Čistoće na cesti Široki - Međugorje

Začuđujuće je pomisliti da ima uopće netko tko može baciti smeće u prirodu a kamoli naići na toliko smeća uz naše ceste. Ovih dana radnici Javnog komunalnog poduzeća  'Čistoća' Široki Brijeg su se uvjerili da je takva situacija od ulaska u Županiju Zapadnohercegovačku iz pravca Međugorja do samog Grada Širokog Brijega gdje su u subotu jutro pokrenuli pravu ekološku akciju prikupljanja otpada odbačenog uz županijsku cestu Široki – Međugorje.

Pretplati se na RSS - Ekologija