Ekonomija

Ekonomska konkurentnost: BiH najgora u Europi

Globalna ekonomija se dobro oporavlja skoro deset godina nakon financijske krize, s ekonomskim rastom 3,5 posto u 2017. godini, pokazuje izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma. Europske ekonomije zasebno pokazuju bitne znakove oporavka, a očekivani rast eurozone u ovoj godini je 1,9 posto. To poboljšanje može se vidjeti na listi konkurentnosti svjetskih ekonomija gdje je šest europskih država među prvih deset, javlja Al Jazeera.

Hrvatsko gospodarstvo raste 11. tromjesečje zaredom: Rast BDP-a za 2,8 posto

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je brže nego u prethodnom kvartalu, ali manje od očekivanja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je već 11. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,5 posto.
 

Pozitivni trendovi rasta ekonomije BiH i u 2017. godini

Vijeće ministara BiH izražava zadovoljstvo da su pozitivni trendovi oporavka i rasta ekonomije BiH, zabilježeni u 2015. i 2016. godini, nastavljeni i u sedam mjeseci 2017. godine.

U navedenom periodu ostvaren je izvoz u vrijednosti od šest milijardi i 181 milijun KM, što je za 16,9 posto više nego u istom periodu lani.

Izvoz u zemlje CEFTA-e je iznosio 980 milijuna KM, što je za 32,9 posto više nego u istom periodu 2016. godine, pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 77,8 posto.

Predvidio je veliku ekonomsku krizu, a sada najavljuje 'novi krah'

Seve Keen, ekonomist sa Sveučilišta Kingston u Londonu, bio je jedan od stručnjaka koji je predvidio veliku svjetsku ekonomsku krizu, piše Reuters.

Keen ima nove crne prognoze i za to krivi preveliki privatni dug, ali i upozorava na Kinu koja ima produženi kredit sa godišnjom stopom od oko 25 posto. - Još jedna financijska kriza mogla da bi biti vrlo blizu, ukoliko se ne usvoji značajno drugačiji pristup.
 

Sarajevske i hercegovačke općine u Federaciji BiH ekonomski najrazvijenije

Ekonomski najrazvijenije lokalne zajednice u Federaciji BiH su sarajevska općina Centar, potom Čitluk, Novo Sarajevo i Široki Brijeg. Tako barem pokazuje službena statistika, odnosno rangiranje koje uključuje važne parametre, kao što su stope zaposlenosti i nezaposlenosti, broj učenika, prihodi po stanovniku i indeks odsutnog stanovništva, piše Večernji list BiH.

Pretplati se na RSS - Ekonomija