EU

Von der Leyen: Od travnja u EU 100 milijuna doza cjepiva na mjesec

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen očekuje od travnja 100 milijuna doza cjepiva na mjesec, piše u ponedjeljak njemački tisak.

"Od travnja nadalje, količine bi mogle biti ponovno udvostručene prema planovima proizvođača, ali i zato što bi druga cjepiva mogla biti odobrena", rekla je za njemački list Stuttgarter Zeitung i Stuttgarter Nachrichten u komentarima u koje je novinska agencija dpa imala uvid.

Čelnici EU probdjeli cijeli noć, ali do dogovora o financijskom paketu teškom 1800 milijardi eura nije došlo

Samit čelnika zemalja članica EU ušao je u ponedjeljak u četvrti dan, dogovora o sedmogodšnjem proračunu i fondu za oporavak još nema te je za 16 sati zakazan nastavak na koji se u Bruxelles treba vratiti hrvatski premijer.

U nedjelju se samit cijeli dan odvijao u manjim skupinama, a plenarno zasjedanje je odgađano cijelo popodne.

Čelnici EU-a konačno se okupili u punom sastavu na radnoj večeri u 19.20, koja je trajala do 23.30 sati.

U ponoć završilo predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, kormilo preuzima Njemačka

Točno u ponoć završilo je šestomjesečno hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, a kormilo preuzima Njemačka, koja je kao prioritet najavila suočavanje s posljedicama krize izazvane koronavirusom.

Nakon šest mjeseci završilo je prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a, koje je u proteklom razdoblju uspjelo osigurati redovito funkcioniranje te institucije unatoč okolnostima kakve nikad dosad nisu zabilježene, piše Hina.

Dok će BiH iz EU-a dobiti 200-tinjak milijuna KM, Hrvatskoj će se dodijeliti basnoslovnih 10 milijardi eura

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obratio se javnosti na konferenciji za medije u povodu objave prijedloga Europske komisije za oporavak gospodarstva EU od posljedica pandemije koronavirusa koji je težak 750 milijardi eura.

Ursula von der Leyen je nova predsjednica Europske komisije

Njemica Ursula von der Leyen izabrana je za šeficu Europske komisije. Von der Leyen dobila je podršku apsolutne većine zastupnika u Europskom parlamentu, piše N1. Prva je žena na toj dužnosti, a u tajnom glasanju na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta dobila je podršku 383 zastupnika. Protiv je bilo 327, a suzdržanih 22.

Gospođa von der Leyen nominirana je na sastanku Europskog vijeća prije dva tjedna. Bio je to najdulji summit lidera u povijesti EU.

Ursula von der Leyen – liječnica, majka sedmero djece i štićenica Angele Merkel na čelu Europske komisije

Njemačka demokršćanka Ursula von der Leyen, koju je Europsko vijeće u utorak predložilo za funkciju predsjednice Europske komisije, političarka je s bogatim iskustvom na čelu nekoliko njemačkih ministarstava, a rođena je i u političkoj obitelji: njezin otac je bio poznati političar Ernst Albrecht

Ovih 12 kandidata osvojilo je mandate za Europski parlament

Prema neslužbenim rezultatima izbora Hrvatsku će u Europskom parlamentu predstavljati po četiri zastupnika iz HDZ-a i SDP-a te po jedan s liste Hrvatskih suverenista, Mislava Kolakušića, Živog zida i Amsterdamske koalicije. Ispred HDZ-a u Europskom parlamentu bi trebali sjediti Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko. SDP će predstavljati Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković.

Kao najvažnije postignuće EU-a 73 posto Hrvata navodi slobodno kretanje ljudi

U posljednjih godinu dana povećao se udio hrvatskih građana koji imaju pozitivan stav o Europskoj uniji, a za njeno najveće postignuće smatraju slobodno kretanje ljudi, robe i usluga, pokazuju rezultati Eurobarometra za Hrvatsku koje je Europska komisija objavila u ponedjeljak.   Potpuno pozitivnu sliku o EU-u ima 39 posto Hrvata, što je povećanje od osam posto u godinu dana, neutralnu sliku ima njih 42 posto, a posve negativnu sliku 18 posto hrvatskih građana.

Nova pravila za privremene putne isprave EU-a

Privremene putne isprave EU (PPI)  građani će moći zatražiti u veleposlanstvu bilo koje države članice EU-a, a ispunjavat će više tehničke standarde kako bi se izbjeglo krivotvorenje i falsifikacija. Europski je parlament sa 600 glasova za i 35 protiv usvojio prijedlog direktive o uvođenju nove i sigurnije privremene putne isprave za građane EU čija je putovnica ukradena, izgubljena, uništena ili privremeno nedostupna. Dosadašnji format EU PPI-a nije zadovoljavao globalne sigurnosne uvjete i tehničke standarde. 

Nametanje Komšića tema summita EU, europski lideri podržali Hrvate u BiH

Uključivanje Bosne i Hercegovine u raspravu Europskog vijeća na današnjem dijelu redovitog summita dogodilo se na zahtjev hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, međutim više detalja od onoga što je Plenković kazao hrvatskim novinarima zasada je nepoznato.

Europski dužnosnici, posebno oni iz Europske komisije i Europskog vijeća, prilično su šutljivi na ovu temu. Za N1 je dosada stigao samo kratki odgovor iz ureda predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Pretplati se na RSS - EU