Farmeri

Nizozemci iz Lipika: Na našoj farmi rastu riža i stare jabuke

Skenderovci kraj Lipika. Zaselak Brđani. Permakulturna farma četveročlane obitelji koja ima 24 ovce, voćnjak zaboravljenih sorti jabuka, krušaka, šljiva i lješnjaka te ove godine planira primiti prve goste u kućicama koje će preurediti u staroj kući i štaglju.

Početak ove priče ne zvuči nimalo neobično dok mu ne dodate podatak da je riječ o nizozemskoj obitelji koja je prije pet godina odlučila napustiti život u okolici Rotterdama i početi novi u Slavoniji, u Zlatnoj dolini, koju napuštaju mladi i odlaze put (europskog) zapada.

Grizelji iz Sovića proizvode sve, od eteričnog ulja do soka od jabuke

Na samoj granici s Republikom Hrvatskom smješteno je selo Sovići. Radna snaga koristi turističku sezonu za prilike za sezonske poslove na Jadranu, ali bračni par Grizelj posao čeka na kućnom pragu.

Boris i Nives Grizelj svakog dana tragaju za novim rješenjima, inovacijama i prilikama za razvoj njihovog obiteljskog biznisa, koji se u međuvremenu proširio na nekoliko različitih grana poljoprivrede.

Svaki farmer u BiH može proizvoditi električnu energiju

Svaki farmer može proizvoditi i električnu energiju od metana, koji se dobiva iz stajskog đubriva. Začetnici ove ekološke proizvodnje struje u Bosni i Hercegovini su poljoprivredna zadruga Livač iz Laktaša. Međutim, rijetki su slijedili ovaj primjer jer sustav ne samo da ne potiče ovakav način proizvodnje struje već su i brojni administrativni problemi.

Francuzi ponosni na svoju poljoprivredu – čak 2800 raznih životinja na par kilometara od Eiffelovog tornja

Na samo par kilometara od Eiffelovog tornja, u samom centru Pariza u sklopu Paris Expo sajma francuski poljoprivrednici u idućih deset dana izlažu sve ono na što su ponosni – Parižanima pokazuju, promoviraju i prodaju svoje mliječne proizvode, sireve, vina, pekarske proizvode, kolače, mesne delicije, ali i educiraju građane i djecu školskog uzrasta o životu na selu. No, ono što je svakako najatraktivnije je izložba svih vrsta stoke, koja okupi i privuče kroz deset dana sajma gotovo 700.000 posjetitelja. 

Priča o čovjeku iz Mandinog Sela čija je volja za vlastitom farmom koza nadjačala Q-groznicu

Odlučiti se na vlastitu domaću proizvodnju, izgraditi, opremiti, kupiti potrebno i započeti s radom - u našem okruženju, reklo bi se, potez je hrabrog čovjeka. No, kada cijeli trud propadne zbog nesretnih okolnosti, a ista osoba pronađe snagu i ponovno oživi svoju ideju, onda je to potez snažnog čovjeka.

Naoko bizarno pitanje o rogovima toliko je podijelilo zemlju da će se o njemu odlučivati na referendumu

Kravlji rogovi postali su u Švicarskoj političko pitanje. Građani te države u nedjelju izlaze na još jedan u nizu referenduma na kojima će odlučiti treba li se iz proračuna farmerima isplaćivati subvencije ako zadrže rogove na stoci, poput krava i koza. Trenutno tri četvrtine krava u Švicarskoj nema rogove, kao i trećina koza.

Pretplati se na RSS - Farmeri