Folklor

Ovaj Širokobriježanin je proputovao svijetom u narodnoj nošnji, danas ih izrađuje s najzahtjevnijim detaljima

Ako želite saznati sve o starim narodnim običajima Hercegovine, o starim narodnim nošnjama, o načinu njihove izrade kroz povijest i sada onda morate svakako upoznati ovog momka, On je Ivan Barać, po zvanju profesor razredne nastave ali po zanimanju istraživač etnologije Hrvata u BiH. Da,  točno tako Ivan nije diplomirani stručnjak za etnologiju međutim njegovo znanje u ovoj oblasti je doista impozantno i veliko, piše ABCportal.info.

Jedno od najstarijih folklornih društava u Hercegovini proslavilo 65-u obljetnicu postojanja

Sve što ima vrijednost i dugu tradiciju, posebno u sferi očuvanja starih narodnih običaja određenog kraja  i naroda zaslužuje svaku pohvalu i pažnju. Hercegovina je puna onih kojima je folklor i etnografija u srcu, međutim ipak je malo onih koji se mogu pohvaliti dugom tradicijom postojanja.

'Lipo li je u Mokromu živit, pivat gange lipoti se divit'

Derneci su nešto do čega je Hercegovcima doista stalo. U ovim krajevima ima ih dovoljno i ima prilike za prijateljske susrete svih onih koji na derneke i dolaze. Sinoć je jedan takav dernek bio u Mokrom kod Širokog Brijega gdje se okupilo mnoštvo naroda koji je mogao uživati u pripremljenom kulturno-zabavnom programu ovdašnjeg KUD-a Mokro i njihovih gostiju koji su došli od Vinkovaca preko Busovače, Ljubuškog do domaćih KUD-ova.

 

Pretplati se na RSS - Folklor