Gordan Lauc

Procjenjujem da je kraj pandemije vrlo blizu, brzo će doći do pada broja novozaraženih što će dovesti do ukidanja većine mjera

Živimo u regiji koja je najgora u svijetu prema broju preminulih od koronavirusa. Kazao je ovo za „Avaz“ Gordan Lauc, profesor biokemije i član Znanstvenog vijeća Vlade Hrvatske.

Dodaje da zemlje bivše Austro-Ugarske monarhije i bivše Jugoslavije zauzimaju osam od deset prvih mjesta na listi najgorih.

Rigorozan pristup
- BiH je tu na visokom trećem mjestu, odmah poslije Češke i Mađarske. Hrvatska je nešto bolja i tu je negdje oko prosjeka EU - pojašnjava prof. Lauc.

‘Možda smo već i prešli vrhunac trećeg vala, nadam se da će kad ugrije za desetak dana sve biti gotovo‘

Znanstvenik i član Vladinog znanstvenog savjeta Gordan Lauc u Dnevniku N1 televizije komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Nalazimo se u onom što možemo nazivati treći val ili drugi val. Brojke su velike, ali srećom hospitalizacija i smrtnost je manja, rast je puno sporiji. Prema onome što vidimo zadnjih dana, čini se da smo na samom vrhuncu ili da smo prešli vrhunac i da je u biti ovaj treći val za nas gotov”, kazao je Lauc.

Smatra da će toplije vrijeme donijeti pozitivan učinak.

Znanstvenik Lauc objasnio zašto nema gripe i koja je razlika među cjepivom, te poručio: Virus usporava!

- Nisam cijepljen, ali prebolio sam koronu! Na teži način sam stekao antitijela. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je 99 posto onih koji su preboljeli zaštićeni od toga da se ponovo zaraze. Cijepljenje je lakši način da dođete do antitijela i da se zaštitte, istakao je ugledni znanstvenik  prof. dr. Gordan Lauc.

Korona će ostati s nama i pretvorit će se u običnu prehladu koja će se događati kad vam padne imunitet

Član Znanstvenog savjeta Vlade Hrvatske i profesor biohemije Gordan Lauc komentirao je jednu od mjera koja je jučer uvedena u Republici Hrvatskoji, a koja je već dugo na snazi i u Bosni i Hercegovini.

On kaže kako je u prirodi čovjeka da nešto želi napraviti da bi situacija bila bolja, ali da je, nažalost, iskustvo da tijekom ljeta u Južnoj Americi ništa nije pomoglo i da su zemlje sa strogim i blagim mjerama završile jednako i da sada vidimo da se isto događa u Europi - znači stroge mjere.

Gordan Lauc: Iako su brojke nešto veće mi ćemo vjerojatno izaći iz pandemije sredinom proljeća

Znanstvenik Gordan Lauc u razgovoru za Studio 4 HTV-a kazao je kako će se nove varijante koronavirusa i dalje pojavljivati, a već postoje tisuće varijanti novog koronavirusa. O tome, kaže, treba razmišljati na razini stručne službe koja se bavi time, jer doista, postoji mogućnost da se pojavi nova varijanta koja će razviti novi i opasniji soj

Lauc: Kada uz 40 posto onih koji su preboljeli covid, cijepimo još 20 posto populacije, ova epidemija je sigurno gotova

'Očekujem da ćemo ovog ljeta imati bolju situaciju nego prošlog. Hrvatska će na kraju biti među zemljama s najmanjim brojem umrlih u Europi uz najblaže mjere', rekao je molekularni biolog i član Vladinog Savjeta za borbu protiv koronavirusa prof.dr.sc. Gordan Lauc u Briefingu u Studiju Hanza Medije

Znanstvenik Lauc ponovno rekao da će pandemija koronavirusa na proljeće biti gotova

Budi nadu da u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji brojevi zaraženih ili blago padaju ili barem stagniraju i ne rastu. To znači da mjere djeluju, ljudi se čuvaju i napokon su shvatili da se ne radi o prevari i da je to opasna bolest. Vjerujem da je to sada neki maksimum i da će Zagreb nastaviti padati, a Hrvatska ne bi smjela više narasti - izjavio je u Dnevniku HTV-a prof.dr. Gordan Lauc, član Vladina Znanstvenog savjeta.

Gordan Lauc: Ova priča s koronavirusom biti će gotova na proljeće

Znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc na Facebooku je objavio svoja razmišljanja o koronavirusu.

Lauc smatra da je priča s koronavirusom gotovo sigurno gotova na proljeće budući da bi do tad trebalo stići cjepivo. Međutim, istaknuo je da strah i stres nikako ne pridonose boljem odgovoru imunosnog sustava.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Lauc objasnio zašto je važno da se u iduća dva tjedna ne zarazite koronavirusom i kad bi se moglo vidjeti svjetlo na kraju tunela

Lauc objasnio zašto je važno da se u iduća dva tjedna ne zarazite koronavirusom i kad bi se moglo vidjeti svjetlo na kraju tunela

Poznati domaći biolog te član Zdravstvenog savjeta Vlade HR objavio na svojem Facebook profilu podužu objavu u kojoj objašnjava zašto je od kritične važnosti smanjiti broj novozaraženih u iduća dva tjedna te kad bi se konačno mogao smiriti pritisak na bolnice koje su pred pucanjem. Njegovu vam objavu donosimo u cijelosti i bez izmjena

Sljedeća dva tjedna su ključna!

Pretplati se na RSS - Gordan Lauc