Gordan Lauc

Lauc: Nisam pozivao na prosvjed, ne smatram se odgovornim za incidente, uvijek ima agresivnih...

Donedavni član vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc poručio je u subotu kako on u svojim objavama nije pozivao na prosvjed, a ustvrdio je i kako se ne osjeća odgovornim za incidente koji su se na prosvjedu dogodili jer "uvijek će biti agresivnih ljudi".

Virusi ubijaju ljude, to moramo prihvatiti, a mjere ukinuti, Stožeru najviša ocjena

U HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovao je molekularni biolog i član Vladinog Znanstvenog savjeta, sveučilišni profesor Gordan Lauc.

Voditelj Aleksandar Stanković u uvodu je rekao da je nakon same najave njegova gostovanja bio suočen s negodovanjima pojedinih članova Znanstvenog savjeta koji kritiziraju Lauca, ali, kako je primijetio Stanković, i dalje s njim sjede u savjetu.

- Zamjerili su mi što sam ga uopće mislio pozvati ga, ne priznaju ga - kazao je voditelj.

Velika Britanija nije pogriješila: Jer što znači pozitivan test ako nemate bolesnih ljudi

Znanstvenik Gordan Lauc komentirao je epidemiolške mjere, gužve na Jadranu koje se mogu vidjeti unatoč istima, spor s HUBOL-om, kampanji cijepljenja...

O gužvama koje se trenutno mogu vidjeti na Jadranu rekao je: “Mislim da je ovo dobra strategija kao i otvaranje prošlog ljeta. Nakon rasta u kolovozu imali smo pad u rujnu, tek je kasne jeseni stigao rast brojeva. Mislim da nam više ne prijeti velika opasnost od ovog virusa zbog cijepljenja i preboljenja.”

Procjenjujem da je kraj pandemije vrlo blizu, brzo će doći do pada broja novozaraženih što će dovesti do ukidanja većine mjera

Živimo u regiji koja je najgora u svijetu prema broju preminulih od koronavirusa. Kazao je ovo za „Avaz“ Gordan Lauc, profesor biokemije i član Znanstvenog vijeća Vlade Hrvatske.

Dodaje da zemlje bivše Austro-Ugarske monarhije i bivše Jugoslavije zauzimaju osam od deset prvih mjesta na listi najgorih.

Rigorozan pristup
- BiH je tu na visokom trećem mjestu, odmah poslije Češke i Mađarske. Hrvatska je nešto bolja i tu je negdje oko prosjeka EU - pojašnjava prof. Lauc.

‘Možda smo već i prešli vrhunac trećeg vala, nadam se da će kad ugrije za desetak dana sve biti gotovo‘

Znanstvenik i član Vladinog znanstvenog savjeta Gordan Lauc u Dnevniku N1 televizije komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Nalazimo se u onom što možemo nazivati treći val ili drugi val. Brojke su velike, ali srećom hospitalizacija i smrtnost je manja, rast je puno sporiji. Prema onome što vidimo zadnjih dana, čini se da smo na samom vrhuncu ili da smo prešli vrhunac i da je u biti ovaj treći val za nas gotov”, kazao je Lauc.

Smatra da će toplije vrijeme donijeti pozitivan učinak.

Znanstvenik Lauc objasnio zašto nema gripe i koja je razlika među cjepivom, te poručio: Virus usporava!

- Nisam cijepljen, ali prebolio sam koronu! Na teži način sam stekao antitijela. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je 99 posto onih koji su preboljeli zaštićeni od toga da se ponovo zaraze. Cijepljenje je lakši način da dođete do antitijela i da se zaštitte, istakao je ugledni znanstvenik  prof. dr. Gordan Lauc.

Korona će ostati s nama i pretvorit će se u običnu prehladu koja će se događati kad vam padne imunitet

Član Znanstvenog savjeta Vlade Hrvatske i profesor biohemije Gordan Lauc komentirao je jednu od mjera koja je jučer uvedena u Republici Hrvatskoji, a koja je već dugo na snazi i u Bosni i Hercegovini.

On kaže kako je u prirodi čovjeka da nešto želi napraviti da bi situacija bila bolja, ali da je, nažalost, iskustvo da tijekom ljeta u Južnoj Americi ništa nije pomoglo i da su zemlje sa strogim i blagim mjerama završile jednako i da sada vidimo da se isto događa u Europi - znači stroge mjere.

Gordan Lauc: Iako su brojke nešto veće mi ćemo vjerojatno izaći iz pandemije sredinom proljeća

Znanstvenik Gordan Lauc u razgovoru za Studio 4 HTV-a kazao je kako će se nove varijante koronavirusa i dalje pojavljivati, a već postoje tisuće varijanti novog koronavirusa. O tome, kaže, treba razmišljati na razini stručne službe koja se bavi time, jer doista, postoji mogućnost da se pojavi nova varijanta koja će razviti novi i opasniji soj

Lauc: Kada uz 40 posto onih koji su preboljeli covid, cijepimo još 20 posto populacije, ova epidemija je sigurno gotova

'Očekujem da ćemo ovog ljeta imati bolju situaciju nego prošlog. Hrvatska će na kraju biti među zemljama s najmanjim brojem umrlih u Europi uz najblaže mjere', rekao je molekularni biolog i član Vladinog Savjeta za borbu protiv koronavirusa prof.dr.sc. Gordan Lauc u Briefingu u Studiju Hanza Medije

Pretplati se na RSS - Gordan Lauc