GSS

Planinar preminuo na Visočici, drugog izvlačili helikopterom

Spašavatelji Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine jućer su imali dvije akcije. Kako je za Faktor kazao predsjednik GSS-a FBiH Dženadin Veladžić, oni su prvo dobili poziv da je planinaru na Visočici pozlilo. - Međutim, zatekli smo čovjeka koji ne daje znakove života. Pristupili smo reanimaciji i zvali hitnu pomoć. Cijelo vrijeme smo radili reanimaciju dok nije došla hitna. Kada su stigli, ustanovili su smrt. Radi se o čovjeku srednjih godina - ispričao je.

Planinarska nesreća na prirodnoj međi Središnje Bosne i Gornje Hercegovine, pokrenuta procedura podizanja helikoptera

Na službenoj Facebook stranici Gorske službe spašavanja FBiH objavljena je informacija da je pokrenuta akcija spašavanja planinara koji se okliznuo i otklizao niz greben na planini Visočici.

 

Inovacije gorskog spašavanja iz BiH predstavljene svijetu

Na ovogodišnjoj virtualnoj konferenciji Međunarodne udruge spasilačkih organizacija (ICAR) predstavljeni su inovativni analitički alati za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja, te inovacije u taktikama potrage i obukama gorskih spasioca razvijeni u gorskim službama spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Penjači na Biokovu ‘zapeli‘ u nevremenu, spasili ih HGSS-ovci i letači HRZ-a

Grmljavinsko nevrijeme koje je u subotu poslijepodne zahvatilo Dalmaciju, zateklo je i četvero mlađih ljudi koji su se penjali na klinčanom smjeru ispod biokovskog vrha Mali Šibenik.

Sredinom smjera uhvatila ih je snažna oluja, te su poziv u pomoć uputili preko centra 112 u 15.45 sati. Po dojavi mobilizirani su svi članovi HGSS stanice Makarska te ekipa letača spašavatelja koja je u tom trenutku, zajedno s posadom HRZ-a, imala vježbu na Mosoru. U kontaktu s unesrećenim osobama došlo se do približne lokacije.
 

Pretplati se na RSS - GSS