Higijena

Borba protiv virusa: Pranje ruku jedno je od najvećih medicinskih dostignuća

Znanstvenici procjenjuju da ljudi u prosjeku dodiruju lice 20 puta na sat, a oko 44 posto tih dodira uključuje oči, usta i nos, što su neki od najbržih putova na koje virus ulazi u unutrašnjost tijela

Perite ruke! Perite ruke barem 20 do 30 sekundi! Perite ruke jer čiste ruke umanjuju mogućnost zaraze, uključujući i prenošenje koronavirusa, savjet je koji ovih dana slušamo gotovo dan i noć.

Savjeti koji će vam pomoći da spriječite stvaranje vlage u vašem domu

Sa zimom dolaze i nova pravila u domu, prozori se više ne otvaraju kao ljeti, radi grijanje, sve se odvija po nekom drugom redoslijedu. Ovo je period u kojem se vlaga najviše uvlači u zidove naših domova, pa je važno znati kako je se možemo riješiti.

Vlaga se stvara kada topli zrak udara u hladne zidove, prozore i druge površine, stvarajući tako sloj kondenzacije. Može oguliti boju i pozadinu, izazvati neugodan miris, stvoriti plijesan i oštetiti strukturu kuće.

Najveća greška koju radimo poslije tuširanja

Voditi pravilnu brigu o svojoj koži iznimno je važno. Redovito čišćenje i hidratiziranje samo je jedan od načina kako biste ju trebali njegovati. Ali ako imate drugih problema s kožom, vaši dnevni rituali možda uništavaju vašu kožu a da toga niste ni svjesni.

Tuširanje ima velik utjecaj na vašu kožu, počevši od vremena koje provodite pod tušem pa do načina na koji perete svoje tijelo. Stoga je važno pronaći pravu rutinu koja odgovara vašoj koži, piše Zadovoljna.hr.
 

Rješenje vječne dvojbe: Treba li kosu prati ujutro ili navečer?

Pranje kose čini se kao jedan od lakših životnih zadataka, ali zapravo krije nekoliko tajni koje čine veliku razliku. Mnoge žene (i muškarci) žale se da im kosa već prvo jutro nakon pranja izgleda masno i beživotno. No trik je u tome da kosa zapravo nije masna, nego samo tako izgleda jer se nije pravilno posušila, piše 24sata.hr.  Perete li kosu navečer, ona ostaje tek mrvicu vlažna ali dovoljno da se tijekom spavanja totalno izravna te izgubi volumen.

Top 6 prirodnih sastojaka koji uklanjaju perut, imate ih doma

Mnogi su razlozi pojave peruti na vlasištu, od previše suhe kože, gljivica, razvoja bakterija, upalnih stanja itd. Svi koji ga imaju znaju koliko svrab i bijele pahulje kože razasute po kosi i odjeći mogu biti neugodne. Da bi se riješili peruti ne morate juriti u drogeriju ili ljekarnu jer sve što trebate vjerojatno već imate kod kuće, piše 24sata.hr.  Ovih šest sastojaka mogu vam pomoći ukloniti perut prirodnim putem:

1. Kokosovo ulje

Zbog ove greške nakon pranja zuba učinak paste je – nula

Nekad se dogodi da nam nešto što radimo s najboljom namjerom zapravo našteti, a jedna takva situacija događa se kod pranja zuba. Stomatolozi upozoravaju što nikako ne bismo smjeli raditi dok peremo zube jer time poništavamo učinak zubne paste.

Prečvrsto i prekratko pranje zuba neke su od najčešćih grešaka koje pravimo kod pranja zuba, ali stomatolozi upozoravaju da postoji jedna, još veća greška koju moramo odmah prestati raditi jer umanjuje, pa čak i poništava učinak zubne paste, piše Zadovoljna.hr
 

Prenosi li sapun bakterije i je li bolji tekući?

Hoću li se zaraziti s bakterijama svih onih koji su ruke prali ovim sapunom?", pitanje je koje vam prođe kroz glavu kada u nekom javnom wc-u ili sličnoj kupaonici koja nije vaša, ugledate sapun za pranje ruku. No stručnjaci nas uvjeravaju kako ne bi trebali strahovati, prenosi Express.hr.  'Najstroža' studija koja se bavila ovim pitanjem objavljena je davne 1965. godine. U njoj su znanstvenici proveli niz eksperimenata u kojima su namjerno zarazili svoje ruke s više od pet milijuna bakterija.

Sedam higijenskih navika koje mogu narušiti naše zdravlje

Te navike mogu izgledati sasvim nevino, ali su zapravo iznimno nehigijenske. I to je znanstveno dokazano.

1. Namakanje posuđa u sudoperu
Sudoper je savršeno okruženje za bakterije. Kako biste izbjegli probleme sa želucem i crijevima, potrebno je oprati sudoper ne samo nakon pranja posuđa već i nakon što je bio u doticaju s ribom, sirovim mesom, mliječnim proizvodima i povrćem.

Pretplati se na RSS - Higijena