HNS Mostar

HNS pisao međunarodnoj zajednici i zatražio da se zaustave ekstremni bošnjački lideri koji šire mržnju i prijete eskalacijom nasilja

Predsjednici svih 12 stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH uputili su danas pismo javnosti i relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice u kojem ističu kako ovih dana svjedočimo "iznimno agresivnoj i duboko zabrinjavajućoj retorici bošnjačkog političkog vodstva povodom najava Ureda visokoga predstavnika (OHR) o izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona".

Iz HNS-a otvoreno: Bošnjačka unitaristička ideologija povlačenjem iz pregovora ugrozila budućnost BiH

Hrvatski narodni sabor (HNS) smatra kako su bošnjački politički dužnosnici i stranke predvođeni SDA-om, najavljenim napuštanjem pregovora ne samo doveli održavanje općih izbora 2022. godine u pitanje, nego i samu budućnost BiH i njenih institucija.

MOSTAR: HNS pozdravio uhićenje Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pozdravilo je napore pravosudnih i policijskih institucija "u aferama koje potresaju Federaciju BiH i konkretne poteze kojima javnost svjedoči u posljednja 24 sata nakon uhićenja glavnih osumnjičenih u aferi 'Respiratori'".  

Predstavnici političkih stranaka okupljenih u HNS-u na sjednici u petak komentirajući aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini istaknuli su kako pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu.  

Snažno osuđujemo samovolju bošnjačkih predstavnika i tražimo žurnu izmjenu odluke o imenovanju novog Kriznog stožera FBiH

-Hrvatski narodni sabor BiH traži žurnu izmjenu Odluke Vlade Federacije BiH sukladno kojoj je imenovala novi saziv Kriznog stožera Federalne civilne uprave, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

HNS: SDA mora prihvati sve odluke Ustavnog suda BiH i podržati izmjene Izbornog zakona BiH

Hrvatski narodni sabor izbornom voljom i legitimitetom koji mu je ukazan na proteklim izborima, vodi politiku dijaloga te gradi odnose s legitimnim predstavnicima konstitutivnih naroda u BiH, tražeći i nudeći rješenja kako bi se dogovorili oko ključnih problema u BiH. HNS će nastaviti rješavati probleme i krize koje uvijek drugi potaknu, kao iskreni predvodnik politike dijaloga, dogovora i pravednih rješenja u Bosni i Hercegovini.

Ako Bošnjaci proglase Parlament FBiH, Parlamentom Republike BiH, evo što će napraviti Hrvati

Ako Milorad Dodik sruši Daytonski sporazum onda se Parlament Federacije BiH treba proglasiti Parlamentom Republike BiH i vratiti se na stanje prije Daytona, izjavio je osnivač bošnjačke stranke Građanskog saveza Reuf Bajrović. Bajrović je gostujući na N1 televiziji kazao kako su danas sve sarajevske stranke za građansku BiH, a da Milorad Dodik s Draganom Čovićem ruši Daytonski sporazum.

HNS: Hrvati prepoznaju i uvijek nude kompromisna rješenja za sve

Hrvatski narodni sabor apelira na sve političke opcije unutar Bosne i Hercegovine koji su dobili povjerenje narodā, kroz legitiman izbor političkih predstavnika, na traženje kompromisnih rješenja o budućnosti Bosne i Hercegovine. 

Temelji konsenzusa i važnost dogovora, mora se ogledati kroz uvažavanje i dogovor srpske, bošnjačke i hrvatske strane u BiH.

Na Izetbegovićeve izravne prijetnje prema Hrvatima HNS odgovorio priopćenjem

'Napad na konstitutivnost hrvatskog naroda napad je na domovinu BiH'', priopćio je Ured za informiranje HNS-a naglašavajući kako  Hrvatski narodni sabor (HNS) odbacuje navode predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, te osuđuje prijetnje nastavkom majorizacije koje narušavaju stabilnost političkog dijaloga. HNS napominje kako je upravo politički dijalog preduvjet za izgradnju prosperitetne, stabilne i moderne domovine triju konstitutivnih naroda.

Ljubić pisao UN-u: Radi mira u BiH odbacite nelegitimnog Željka Komšića

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić pisao je Glavnom tajniku UN-a  Antóniju Guterresu zbog izjava predsjedatelja i drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića izrečenih na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Pismo koje potpisuje Božo Ljubić, predsjednik GV HNS BiH, HMS prenosi u cijelosti:

Vaša Ekscelencijo,

Pretplati se na RSS - HNS Mostar