Hrvatski sabor

Usvojena Deklaracija o položaju Hrvata u BiH

Sabor Hrvatske usvojio je danas Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH koja, među ostalim, poziva na izmjene bosanskohercegovačkog ustava i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Sabor je s 81 jednim glasom za, 4 sadržana i 11 protiv u petak izglasao Deklaraciju u položaju Hrvata u BiH. Zastupnici Mosta nisu glasovali. Na deklaraciju je bilo podneseno dva HDZ-ova amandmana, četiri Mostova te 15 SDP-ovih. 

Odbor za Hrvate izvan RH podržao ažuriranu Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske podržao je u četvrtak većinom glasova ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH, koji je usuglašen s Vladom u cilju da se ona donese do kraja ove godine, no u raspravi je Milijan Brkić (HDZ) upozorio kako novi tekst nije dovoljno konkretan i zatražio vraćanje dijela teksta iz prijašnje verzije te istaknuo da se mora poslati jasna i nedvosmislena politička poruka.

Priprema se Deklaracija u Saboru: Na djelu je kriptofašistički program bošnjačkog nasilja nad Hrvatima

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske odlučio je ažurirati prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu BiH na kojem su počeli raditi još prošle godine, a sve s ciljem kako bi se Deklaracija donijela do kraja ove godine. Saborski zastupnik Željko Raguž kaže da je ovo posljednji trenutak da se usvoji ovakva Deklaracija jer je na djelu kriptofašistički program Bošnjaka s ciljem da se nastavi s nasiljem nad Hrvatima.

Hrvatski sabor će potvrditi Ugovor između RH i BiH o europskom partnerstvu

Saborski zastupnici suglasili su se u četvrtak da Hrvatski sabor treba potvrditi Ugovor između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu, kojim ugovorene strane potvrđuju odlučnost da razvijaju europsko partnerstvo, te jačaju suradnju u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj unij. Spomenuti Ugovor potpisan je u Sarajevu u srpnju prošle godine, a BiH strana ga je već potvrdila.

Beusu Richemberghu i Vesni Pusić prijete smrću zbog stava o presudi šestorici Hrvata

Zbog jučerašnjeg statusa na Facebooku u kojem se osvrnuo na presudu šestorki GLAS-ovom Goranu Beusu Richemberghu stigle su prijetnje smrću. Prijetnje je dobila i njegova stranačka kolegica Vesna Pusić

Goran Beus Richembergh prijetnje je, doznajemo, jutros prijavio i policiji. Presuda iz Haaga jako je odjeknula među hrvatskim narodom i 'vaga' se svaka izgovorena riječ.
 

Osim ravnodušnih Pernara i Pusić većina hrvatskih političara okarakterizirala Haag kao međunarodnu pravnu lakrdiju

Ako se izuzmu Ivan Pernar i Vesna Pusić koji su dosta ravnodušni odnosno čak pomalo i ushićeni prema sramotnim presudama Hašškog suda ostali hrvatski političari uglavnom sipaju negativne komentare na račun Haaškog suda nazivajući ga lakrdijom međunarodne pravde. Takvim komentarima pridružio se i bivši SDP-ov ministar pravosuđa u Vladi Zorana Milanovića Orsat Miljanić koji je izjavio da je Haaški sud nepravedan sud i da je odradio jako loš posao te bi bilo puno bolje da kako takav uopće nije niti postojao.

Hrvatski sabor organizira posebnu sjednicu o položaju bh. Hrvata i odnosa RH i BiH

U Hrvatskome saboru održana je rasprava o godišnjem izvješću o provedbi strategije i zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan RH za 2016. godinu koju je u ime HDZ-a prokomentirao zastupnik izabran iz BiH Božo Ljubić, koji je najavio održavanje posebne sjednice koja bi se bavila položajem bh. Hrvata, kao i BiH, piše Večernji list BiH.

Pretplati se na RSS - Hrvatski sabor