Industrija

Hrvatska pivarska industrija od jedne kune stvori čak četiri

Industrija piva znatno pridonosi jačanju hrvatskog gospodarstva, pri čemu generira 1,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), izravno i neizravno zapošljava 23.522 radnika, a po produktivnosti je iznad hrvatskog prosjeka, pokazali su u srijedu predstavljeni rezultati Studije Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ)

U srpnju ukupan promet industrijske proizvodnje veći za 1,9 posto

Ukupni desezonirani promet industrijske proizvodnje u BiH u srpnju veći je za 1,9 posto u odnosu na lipanj.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, na domaćem tržištu zabilježen je rast prometa od 0,9 posto, a na stranom rast od 2,7 posto.

U srpnju ove, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, ukupan promet industrijske proizvodnje u BiH, kalendarski prilagođen, bilježi rast od 15,9 posto.
 

Proizvođačke cijene u BiH više za 1,4 posto u odnosu na 2016.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u srpnju niže su za 0,2 posto u odnosu na lipanj dok su više za 1,4 posto u odnosu na isti mjesec 2016. godine. U srpnju, u usporedbi s prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabilježile su pad od 0,4 posto, a u odnosu na srpanj prošle godine niže su za 0,1 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH, javlja Srna.  

Dobre vijesti: Industrijska proizvodnja u lipnju u BiH veća za tri posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u lipnju veća je za tri posto u odnosu na svibanj, a u odnosu na isti mjesec 2016. godine veća je za 3,1 posto.
U lipnju je proizvodnja energije veća za 24,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 0,6 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH. 
 

Srednja i istočna Europa: Nema više jeftine radne snage

Srednja i istočna Europa suočene su sa završetkom jedne gospodarske ere koju je obilježila uz ostalo i jeftina radna snaga, pa bi strana ulaganja u dugoročnoj perspektivi mogla sve više odlaziti u zemlje dalje na istoku i jugu, pokazala je najnovija analiza agencije Reuters.

Uz rekordno visoke stope zaposlenosti i zahtjeve radnika za plaćama koje su bliže razinama u zapadnim zemljama, takav model jeftine radne snage koji je poticao rast od pada komunizma u zemljama u regiji polagano ide prema svome kraju, prenijela je Hina.

Pretplati se na RSS - Industrija