Ivan Đikić

Đikić potvrdio da se omikron širi 2,5 puta brže od delte, ali i otkrio ono što svi čekamo

-Točno je, omikron se širi čak 2,5 puta brže od delta varijante koronavirusa. Međutim, pozitivna stvar je da ima blaže simptome, više zahvaća gornji dio respiratornog trakta ne pluća i to omogućava brže širenje kroz populaciju, a manji napor na zdravstveni sustav. U zemljama gdje je manje cijepljenih tamo su teže kliničke slike i puno veća opterećenost samog sustava, izjavio je za BHRT Ivan Đikić, molekularni biolog.

Đikić: Ovaj val će trajati puno duže i vjerojatno će se spojiti s petim na zimu

Hrvatska danas bilježi najveći broj novozaraženih koronavirusom od početka pandemije. U posljednja 24 sata je 6310 novih slučajeva, a udio pozitivnih u testiranima iznosi gotovo 44 posto.

Prof. dr. sc. Ivan Đikić, molekularni biolog sa Sveučilišta Goethe, komentirao je za HRT situaciju.

'Ne znamo kakva vrsta gripe će doći, moramo biti oprezni. Laucove izjave su neodgovorne, nepotvrđene i opasne!'

Znanstvenik Ivan Đikić komentirao je trenutno epidemiološko stanje, proces cijepljenja te uvođenju obveznih covid potvrda u zdravstvenom sustavu. Govorio je i dolasku četvrtog vala pandemije te koliko je važno cijepljenje

“Procijepljenost od oko 50 posto će pomoći, ali ne dovoljno. Nove varijante kao što je delta, brže se šire i na neki način neutraliziraju taj zaštitni učinak cijepljenja ako je mali, a mali broj je oko 50 posto”, rekao je Đikić za N1.

Četvrti val pandemije ne može se spriječiti, Đikić upozorava i preporučuje

Četvrti val pandemije koronavirusa prouzročen delta sojem već je počeo i ne može se spriječiti, ali se može učinkovitije kontrolirati kako bi se smanjio broj zaraženih i umrlih, ocijenio je hrvatski znanstvenik i molekularni biolog Ivan Đikić.

U intervju kojega je u utorak objavio sarajevski list Dnevni avaz, Đikić je ocijenio kako nema mjesta opuštanju jer su se u velikim problemima našle i zemlje koje su uspjele cijepiti više od polovice stanovništva poput Velike Britanije, Španjolske i Portugala.

Ljeto će biti opasnije ako se ne pripreme stroge mjere, u Hrvatsku ne treba puštati ljude koji nisu cijepljeni

Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je u Dnevniku N1 televizije. Svaka procijepljenost populacije je velika prednost, rekao je pa prokomentirao vijest da su Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje za cijepljenje adolescenata u dobi od 12 do 15 godina.

Manja je šansa da ćete imati duboku trombozu od cijepljenja AstraZenecom, nego ako putujete iz Europe za Australiju

Ivan Đikić, znanstvenik, komentirao je cijepljenje AstraZenecom, nuspojave koje izaziva, ali i druga cjepiva Pfizer i Moderna

I sam se Đikić cijepio se AstraZenecom i kazao kako je imao male nuspojave, malo crvenilo i bolove u ramenu i malu vrućicu samo jednu večer.

Vjerojatnost za ugrušak je 0,00043 posto i Đikić napominje da je to zanemarivo malo.

Vjerujem da ćemo do kraja godine sa cjepivom i lijekovima koji stižu imati sigurnu budućnost i kontrolu nad virusom

Ovo je bila dinamična i vrlo teška godina za sve ljude širom svijeta. U toj godini smo naučili da je najvažnije vjerovati znanosti i da svaka igra ili omalovažavanje opasnosti dovodi do gubitaka života, ekonomije, gospodarstva i, na kraju, sreće i zadovoljstva životom, rekao je u razgovoru za “BHT1 uživo” cijenjeni hrvatski mikrobiolog Ivan Đikić.

Đikić se okrenuo protiv hrvatskih vlasti, do kraja prosinca tisuće mrtvih od posljedica korone

Sadašnje mjere u Hrvatskoj neće djelovati jer su posljedica odugovlačenja i političkih manipulacija, smatra profesor Ivan Đikić za portal HRT-a.  Kašnjenje donošenja strožih mjera i loša komunikacija strateških mjera i njihovog uvođenja odrazit će se na širenje pandemije, govori Ivan Đikić. 
 

Ivan Đikić: Izdržimo još malo, zbog cjepiva sljedeće godine ćemo se rješiti virusa i imati drugi život

O vijesti nazvanoj povjesnoj - za 10 mjeseci napravljenom cjepivu protiv COVID- 19 u koordinaciji male biotehnološke kompanije BioNTech i velike farmaceutske Pfizer ovih dana govore svi svjetski mediji. Svjetski znanstvenik bh. korijena, prof.dr. Ivan Đikić u intervjuu za N1 fokusirao se na cjepivo i našu regiju, ali i upozorio kako kontrolirati rast broja oboljelih i umrlih u Bosni i Hercegovini.

Pretplati se na RSS - Ivan Đikić