Izborni zakon

Podupiremo konstitutivnost naroda i novi izborni zakon po presudi Ustavnog suda

Američki veleposlanik Robert Kohorst kazao je Slobodnoj Dalmaciji da ga situacija u BiH brine te da smatra da BiH mora donijeti novi izborni zakon koji će biti u skladu s Ustavom i Daytonskim sporazumom te nedavnim sudskim slučajevima koji tumače zakon – aludirajući tako na presudu Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić.

Europski parlament traži žurnu izmjenu Izbornog zakona

Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu, kazala je u intervjuu za Hrvatski Medijski Servis kako je Europski parlament tražio i još uvijek traži žurnu promjenu izbornog zakona   u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić kako bi se omogućilo provođenje interesa triju konstitutivnih naroda, smanjile izborne manipulacije te omogućila pravedna politička  zastupljenost hrvatskog naroda u Federaciji BiH. 

Razgovarao: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

U Domu naroda Parlamenta FBiH: Pao zakon o izbornim jedinicama

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH dobio je većinsku podršku tijekom općeg glasovanja svih izaslanika na IZvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Budući da je glasovano po proceduri zaštite vitalnih nacionalnih interesa, prethodno su se izjašnjavali klubovi sva tri konstitutivna naroda pojedinačno, kada većina Hrvata nije bila "za".

Nema dogovora jer se ne poštuju odluke Ustavnog suda, jer se inzistira na popisu iz 1991.

Ni na jučerašnjem sastanku u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona BiH nije postignut dogovor predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB), Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.  Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je novinarima nakon sastanka da je na prošlom sastanku izgledalo da su blizu rješenja, ali da danas nisu uspjeli u tome.

Bez rezultata završen sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH

Bez rezultata i pomaka završen je današnji sastanak o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Razgovori se nastavljaju sutra u 09.15 sati, potvrdili su sudionici sastanka novinarima.

O mogućim izmjenema Izbornog zakona razgovarali su lideri nekoliko bosanskohercegovačkih parlamenetarnih stranaka u prisustvu eksperata Venecijanske komisije, Izaslanstva Europske unije u BiH i Veleposlanstva Sjedinjenih Amričkih Država u BiH.

Stranci pronašli rješenje za Izborni zakon

Sastanak Venecijanske komisije i predstavnika političkih stranaka iz Federacije BiH okončan je u Sarajevu, a na sastanku je ustanovljeno da ima napretka u pronalaženju rješenja u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH. Kako su objavile Nezavisne novine, Venecijanska komisija smatra da rješenje može biti u donošenju entitetskih izbornih zakona.

Bez novog Izbornog zakona neće biti popunjavanja Doma naroda

Sastanak vodećih bošnjačkih političkih stranaka i hrvatske stranke rezultirao je tek dogovorom da će se pozvati Venecijanska komisija kako bi pomogla u razrješenju prijepora o izmjenama Izbornog zakona. Osim u slučaju da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) sljedećeg tjedna ne donese odluku o održavanju izbora, ovaj potez je više predstava za javnost nego što može konkretno pomoći u aktualnom prijeporu. 

Izmjene Izbornog zakona nisu dogovorene, traži se pomoć Venecijanske komisije

Čelnici stranaka PSBiH iz FBiH ni nakon posljednjeg maratonskog sastanka nisu dogovorili principe izmjena Izbornog zakona uz provedbu presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Bakir Izetbegović je prilikom izlaska sa sastanka kazao da će biti angažirana Venecijanska komisija.

“Ona će dati ocjene na ranije prijedloge i na neke elemente koji su u međuvremenu spominjani, a s aspekta europskih standarda, našeg Ustava, Konvencije o ljudskim pravima”, rekao je predsjednik SDA.

SAD i EU pojačali pritisak uoči završnog kruga razgovora

Razgovori čelnika bošnjačkih i hrvatskih stranaka nastavit će se sutra u organizaciji američke veleposlanice Maureen Cormack i posebnog predstavnika Europske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigmerka kako bi se pokušao postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH po presudi Ustavnog suda u slučaju “Ljubić”. Kako se doznaje, u međuvremenu su od predstavnika administracije vodećih zemalja upućene izravne, ali i neizravne poruke o tome kako sve strane trebaju pokazati spremnost za postizanje kompromisa.

Blokadu provedbe izbornih rezultata građani će osjetiti već na početku 2019.

Središnje izborno povjerenstvo BiH odlučno je u nakani da početkom svibnja (spominju se 7. ili 8. dan svibnja) donese odluku o raspisivanju općih izbora i tako ispoštuje predviđene zakonske rokove kako bi se izbori i održali u listopadu ove godine, kako je i planirano.

Pravni i politički presedan

Pretplati se na RSS - Izborni zakon