Izvoz

Federacija BiH u rujnu povećala izvoz 10 posto

Federacija BiH je u rujnu  ove godine ostvarila izvoz u  vrijednosti 659.186.000 KM, što je za  10 posto više u odnosu na kolovoz ove godine ili 22,6 posto više u odnosu na rujan prethodne godine. U  rujnu 2017. ostvaren je uvoz u vrijednosti 1.116.321.000 KM, što je za  3,3 posto više u odnosu na kolovoz 2017., odnosno za  16 posto više u odnosu na rujnaprethodne godine. Učešće Federacije BiH u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine za rujan 2017. je 65 posto, a u ukupnom uvozu 68,4 posto. 

Preskupo za EU: BiH izvezla samo 203.719 KM krumpira

Poljoprivrednici iz BiH nemaju puno koristi od dozvole za izvoz krumpira u zemlje EU, a što pokazuju i službeni podaci prema kojima je izvoz ove povrtlarske kulture na zanemarivoj razini, pišu Nezavisne novine. Za devet mjeseci ove godine iz BiH su izvezena 943.954 kilograma krumpira vrijednog 203.719 maraka, a što je 700.000 KM manje nego za cijelu prošlu godinu, kada je u zemlje Europske unije izvezeno 1,43 milijuna kilograma, čija je vrijednost bila 900.550 KM. 

Nakon 50 godina: Europska unija ukida kvote za šećer

Posljednji sistem poljoprivrednih kvota, koji upravlja proizvodnjom šećera u EU, ukinuta je 30. rujna, nakon gotovo 50 godina, a što je dio glavne reforme i restrukturiranja Zajedničke poljoprivredne politike (CAP).

Sistem šećernih kvota uveden je sa prvim pravilima Zajedničke poljoprivredne politike o šećeru 1968. godine, kao podrška za proizvođače postavljanjem na nivo znatno iznad cijene svjetskog tržišta. Odluku o okončanju kvotnog sistema za šećer donijele su 2006. godine države članice EU.

Hrvatska izvozi mulj, slamu, koralje, lišće, grane, vinski talog, životinjska crijeva

Koliko je izvoz važan za Hrvatsku, govore statistički pokazatelji, iz kojih je vidljivo kako samo 15 posto hrvatskih poduzeća izvozi, no ta poduzeća istodobno zapošljavaju 52 posto ukupnog broja zaposlenih u svim poduzećima, ostvaruju 66 posto ukupnih prihoda od prodaje, a u razvoj ulažu čak 79 posto ukupno ulaganih sredstava u razvoj, piše Glas Slavonije.

Posao i dobit

Federacija BiH u sprnju povećala izvoz za 9,6 posto

Federacija BiH je u srpnju ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti 642.362.000 KM, što je za 9,6 posto više u odnosu na lipanj 2017., odnosno za 27,8 posto više u odnosu na srpanj prethodne godine. U srpnju 2017. ostvaren je uvoz u vrijednosti 1.050.343.000 KM, što je za 1,5 posto manje u odnosu na lipanj, odnosno za 17,4 posto više u odnosu na srpanj prethodne godine. U razdoblju siječanj-srpanj 2017. izvoz je prosječno rastao svaki mjesec za 5,1 posto, a uvoz je prosječno rastao za 6,4 posto. 

Iz BiH najviše roba izvezeno u Njemačku i Hrvatsku, dok ih je najviše uvezeno iz Italije

Federacija BiH je u lipnju ove godine ostvarila izvoz u ukupnoj vrijednosti od 585.927 KM, što je za 2095 KM ili 0,4 posto manje u odnosu na svibanj ove godine, odnosno za 15.946 KM ili 2,8 posto više u odnosu na lipanj prethodne godine, navodi se u podacima Federalnoga zavoda za statistiku, piše Večernji list BiH.

Hrvatska na izvozu u zemlje CEFTA-e zaradi 304 milijuna eura

Trgovinski rat zemalja regije je završen. Ili bolje rečeno spriječen. Hrvatska je odlučila poništiti novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u RH i vratiti stari, prema kojem će takse za uvoz biti 90 kuna, odnosno 12 eura. Prijašnjom odlukom ova taksa je povećana na čak 2000 kuna. U cijeloj situaciju ulogu medijatora je preuzeo ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, piše Večernji list BiH. 

Bosna i Hercegovina najviše povrća izvozi u Hrvatsku

Hrvatska je na prvom mjestu po izvozu povrća iz BiH, dok se, kada je riječ o izvozu voća, nalazi na petom mjestu. Ipak, u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, izvoz povrća u Hrvatsku smanjen je za više od četiri milijuna kilograma. I izvoz voća je drastično manji pa je tako vrijednost voća izvezenog u prvih šest mjeseci ove godine manja za 8.173.804 KM u odnosu na isti period 2016. godine, što je četiri puta manje.

BiH pisala EK: Povećanje pristojbi nas stavlja u neravnopravan položaj

Hrvatska je za voće i povrće koje uvozi iz trećih zemalja, među kojima je i BiH, odredila pristojbe koje su 22 puta veće od dosadašnjih. Prema novim cijenama pristojbi, umjesto 12 eura, sada će se naplaćivati 270 eura. Zbog ovakve mjere, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo su uputili dopis Europskoj komisiji koji N1 donosi u cijelosti.

Pismo je upućeno na adresu Generalnog direktorata za pitanja trgovine i čelnog čovjeka ovog tijela Europske komisije:

“Poštovani gospodine Demarty,

Bosna i Hercegovina se sve više okreće regionalnim partnerima

Vanjskotrgovinska komora BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH organizirali su konferenciju za novinare na kojoj su prezentirani osnovni pokazatelji vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine sa svijetom u razdoblju I-VI mjesec 2017. godine, s posebnim osvrtom na razmjenu BiH sa najznačajnijim trgovinskim partnerima.

Pretplati se na RSS - Izvoz