Izvoz piletine

U Europsku uniju otišlo 19,5 tona piletine iz BiH

BiH je od kraja rujna, kada je počeo plasman pilećeg mesa u Europsku uniju, na tamošnje tržište izvezla 19,5 tona piletine u vrijednosti oko 103.000 maraka. Potvrdili su to za Glas Srpske u Upravi za neizravno oporezivanje BiH i Vantrgoskovinskoj komori, navodeći kako je domaća piletina plasirana u Njemačku i Hrvatsku. Borba za otvaranje europskog tržišta trajala je tri godine, da bi tek početkom ove godine BiH konačno dobila zeleno svjetlo za izvoz piletine u EU.

Prvi kamioni s piletinom narednih dana krenuti će na tržište EU

Prvi kamioni sa piletinom iz Bosne i Hercegovine put EUropske unije trebalI bi krenuti u narednih petnaestak dana.

Iako je početkom godine BiH stavljena na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pilećeg mesa u EU, a domaćim tvrtkama je to službeno odobreno polovicom svibnja,  izvoza još nije bilo zbog dugog pronalaska kupaca na ovom zahtjevnom tržištu.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, istakao je da je izvoz pilećeg mesa trenutno u rukama domaćih kompanija koje su dobile dozvolu za izvoz.

Četiri tvrtke iz BiH za mjesec i pol počinju izvoz piletine u zemlje EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je danas sastanak s peradarima, a povod je objavljivanje odluke o stavljanju BiH na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pilećeg mesa u zemlje EU u službenom listu Europske komisije.

Istaknuto je da će četiri kompanije iz BiH izvoz moći početi za mjesec i pol.

Tko će izvoziti meso peradi u EU?

Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine će, nakon provedenih procedura, dostaviti Europskoj komisiji listu objekata kojima je odobren izvoz mesa peradi u Europsku uniju, kako bi ti objekti mogli započeti sa izvozom u EU.  ''Nakon što je odbor Europske komisije utvrdio tekst izmjene Regulative 798/2008, u narednom periodu se čeka objava izmjene u Službenom glasniku EU, nakon čega će stupiti na snagu tri dana nakon objave'', kazali su Feni u Uredu za veterinarstvo BiH.

Piletina iz BiH čeka otvaranja tržišta EU, a posebno hrvatskog tržišta

Pokrivenost uvoza izvozom u sektoru peradarstva u prošloj godini iznosila je 165 posto i na rekordnoj je razini, pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore BiH.

U 2017. godini je vrijednost izvoza iznosila 55,5 milijuna maraka, što je za pet posto više nego godinu ranije, dok je u zemlju uvezeno 34 milijuna KM, za milijun više nego 2016. godine.

Ipak, i pored rekordne postotne pokrivenosti, gledajući u novcu, ovo nije bila najbolja godina.

Piletina iz BiH još uvijek na čekanju i ne može u EU

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, 9. listopada u Sarajevu je rekao da su inspektori iz Direkcije za hranu, zdravlje, analize i revizije EK dali pozitivnu ocjenu za izvoz piletine i prerađevina od peradi na tržište EU. Međutim, proizvođači pilećeg mesa iz BiH, još nisu dobili zeleno svjetlo za plasman proizvoda na europsko tržište.

Pretplati se na RSS - Izvoz piletine