Korona

Od 17. ožujka u upotrebi putovnica o cijepljenju

Putovnica-potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa zbog slobodnog putovanja unutar Europske unije treba biti na snazi od 17. ožujka i važit će samo za cjepivo čiju je djelotvornost ustanovila Europska agencija za lijekove (EMA), potvrdila je europska tajnica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Farmaceutima će cjepivo protiv korone godišnje donositi najmanje 10 milijardi dolara

Globalno tržište cjepiva protiv COVID-19 moglo bi vrijediti najmanje 10 milijardi dolara godišnje, procijenili su analitičari banaka Morgan Stanley i Credit Suisse. To će značajno potaknuti prihode farmaceutskih kompanija koje većinu razvoja cjepiva financiraju javnim novcem niza država.

Vrlo mali broj testiranih, jedna osoba pozitivna na koronu a oporavljene 23 osobe

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano je 8 osoba.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirana je 1 muška  novozaražena  osoba na prisustvo koronavirusa iz Gruda.

Od prisustva koronavirusa oporavile su se 23  osobe, iz Širokog Brijega 12, Ljubuškog 2, Gruda 8, Posušja 1.

U samoizolaciji nalaze se 762 osobe, dok je 45 osoba izašlo iz samoizolacije.

Većina novozaraženih u FBiH ima blažu kliničku sliku, nekoliko osoba hospitalizirano

U Kantonu Sarajevo hospitalizirane su četiri osobe i nalaze se u izolatoriju, a na svu sreću nema pacijenata na respiratoru.
Većina zaraženih su osobe mlađe životne dobi, a trenutno je zaraženo ukupno 29 osoba. Prema mjestu prebivališta po devet osoba je iz općine Centar (plus jedna iz Srbije koja je hospitalizirana) i Općine Novi Grad. Četiri su iz Vogošće, po dvije iz Novog Sarajeva i Trnova te po jedna s područja Starog Grada i Ilidže.

Počnite planirati godišnji: Beroš i Markotić složni u ocjeni da ćemo imati mirno ljeto

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je od vrsnih kliničara dobio informaciju kako im se čini da je virus izgubio na snazi, no, kažu stručnjaci, to je ipak u ovom trenu teško tvrditi sa 100-postotnom sigurnošću.

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Jutarnji list je pak dobio potvrdu da se intenzivni odjel gotovo sasvim ispraznio i da je situacija poprilično dobra.

U Hrvatskoj samo 37 novoboljelih, ukupno 1741 zaraženi a 58 ih ozdravilo u posljednja 24 sata

Na samom početku Maja Grba Bujević je otkrila da u Hrvatskoj u posljednja 24 sata ima 37 novozaraženih, što znači da je ukupno do sada 1741 oboljelih. U posljednja 24 sata preminule su tri osobe, po jedna iz Zagreba, Splita i Dubrovnika, a sve su patile od kroničnih bolesti. 58 osoba je izliječeno u odnosu na jučer.

- Dvije osobe s respiratora su preminule, a jedna se oporavila. Zbog toga ima tri pacijenta manje na respiratoru u odnosu na jučer - rekla je Grba Bujević.
 

U zadnja tri dana samo jedna osoba pozitivna na koronu iz ŽZH

Iz Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke smo obaviješteni o jednoj pozitivnoj osobe na prisustvo korona virusa koja je testirana tijekom jučerašnjeg dana. Tijekom jutra su nastavljena testiranja.

Do sada su u ŽZH 64 osobe bilo pozitivne na prisustvo korona virusa. S područja Širokog Brijega je 49 osoba, 11 iz Gruda, 4 iz Posušja, a u Ljubuškom nije do sad zabilježena niti jedna osoba. U samoizolaciji se trenutno nalazi 790 osoba na prostoru ŽZH, najveći broj na području Širokog Brijega.

Zaposlenici MUP-a iz Zapadnohrcegovačke županije koji su bili u kontaktu sa zaraženim negativni

Na području Zapadnohercegovačke županije do sada je zaraženo 39 osoba, a samoizolaciji se nalazi ukupno 921 osoba. Od početka zaraze do danas preminule su tri osobe. Kako je rečeno na konferenciji Kriznog stožera ZHŽ, 25 zaraženih osoba je iz Širokog Brijega, 10 iz Gruda, a četiri iz Posušja. Prosječna dob zaraženih je 52 godine, a raspon godina je od jedne do 84 godine. Zaposlenik MUP-a ZHŽ koji je zaražen koronavirusom je dobrog psihofizičkog stanja, a sve kolege s kojima je bio u kontaktu su testirane i negativne na koronavirus.

Pretplati se na RSS - Korona