Koronavirus

Sa KCUS-a potvrđene loše vijesti, otkriveno još 15 slučajeva britanskog soja: Ovaj val bi mogao biti najgori do sada, kliničke slike su teške

Na mikrobiologiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je otkriveno prisustvo novog soja korona virusa. Od 18 testiranih uzoraka novi soj virusa potvrđen je kod 15 građana, a procijenjeno je da se radi o britanskom soju.

Prema riječima šefice OJ Klinička mikrobiologija Amele Dedeić Ljubović uzorci koji su uključeni u ovo pilot testiranje zaprimljeni su 24. i 25. veljače 2021. godine u Laboratoriji za molekularnu dijagnostiku virusa KCUS-a.

U Bosni i Hercegovini 469 novozaraženih koronavirusom, preminulo devet osoba

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata testirano ukupno 2.746 uzoraka na koronavirus od čega je 469 pozitivni. Preminulo je devet osoba, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo i Brčko distrikta.

Dan ranije je u BiH zabilježeno 757 novozaraženih koronavirusom, od 3.248 testiranih uzoraka. Preminulo je 11 osoba.

Federacija BiH

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.008 uzoraka, od kojih je 280 pozitivno na koronavirus.

Brojke novozaraženih u Zapadnohercegovačkoj županiji u porastu

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirane 84 osobe, dok retestiranih osoba nije bilo.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 16 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa  iz Širokog Brijega 8 (5 muških i 3 ženske),  Ljubuškog 4 (2 muške i 2 ženske), Gruda 2 (1 muška i 1 ženska) te Posušja 2 ženske osobe.   

U zadnja 24 sata jedna osoba novozaražena koronavirusom

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirano 17 osoba, dok retestiranih osoba nije bilo.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirana je 1 novozaražena muška osoba iz Širokog Brijega na prisustvo koronavirusa.   

Od prisustva koronavirusa oporavilo se 7 osoba, iz Širokog Brijega 2, Ljubuškog 1, Posušja 4.                        

Prije godinu dana buknulo je prvo veliko žarište covida-19 u Europi. Sve je počelo u mirnom talijanskom gradiću

Na ulazu u groblje četiri robusna stupa i natpis "Uskrsnuće" na latinskom jeziku ničim ne odaju razoran učinak pandemije koja je prije godinu dana u gradiću Codognu na sjeveru Italije otvorila prvo veliko europsko žarište covida-19.

Na ulazu u groblje četiri robusna stupa i natpis "Uskrsnuće" na latinskom jeziku ničim ne odaju razoran učinak pandemije koja je prije godinu dana u gradiću Codognu na sjeveru Italije otvorila prvo veliko europsko žarište covida-19.

Britanski soj koronavirusa širi se u BiH: Pojavili se novi slučajevi, moguće pogoršanje situacije

Sekvencionirali smo deset uzoraka, od kojih su četiri identificirana kao B117, odnosno britanski varijantni soj, kazao je šef laboratorija, prof. dr. Teufik Goletić s Veterinarskog fakulteta. - Važno je naglasiti da su od ta četiri tri od stanovnika BiH, a ne kao što je prošli put bio slučaj sa stranim državljaninom. Dva uzorka su s područja Zenice, a jedan s područja Sarajeva.

Novozaraženih 4 a oporavljenih 8 osoba u Zapadnohercegovačkoj županiji

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirana 51 osoba, retestiranih osoba nije bilo.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 4 novozaraženih na prisustvo koronavirusa iz Ljubuškog 3 (2 muške i 1 ženska) te Posušja 1 ženska osoba.

Od prisustva koronavirusa oporavilo se 8 osoba, iz Širokog Brijega 2, Ljubuškog 3, Grude 3.  

U Bosni i Hercegovini 354 novozaraženih koronavirusom, preminulo 13 osoba

Od 2.363 testiranih uzoraka na koronavirus u posljednja 24 sata pozitivnih je bilo 354. Preminulo je 13 osoba.

Jučer je u BiH registrirano 368 novozaraženih osoba, a testirano je 2.613 ljudi. Preminulo je 14 osoba.

Federacija BiH

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH je prijavljeno 1.699 uzoraka, od kojih je 266 pozitivno na koronavirus. Novi slučajevi registrirani su u svim županijama/kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskoj.

U 2020. godini EU imala oko 450.000 smrtnih slučajeva više od prosjeka

Zemlje Europske unije zabilježile su preko 450.000 smrtnih slučajeva više između ožujka i studenog 2020. nego u istom razdoblju između 2016. i 2019., pokazuju najnoviji podaci statističke agencije Eurostat. Stručnjaci su koristili mjesečne podatke iz zemalja EU kako bi usporedili veću smrtnost u 2020. s prosjekom u istom razdoblju od 2016. do 2019. Statistička agencija Eurostat objavila je u utorak da podaci "daju opću sliku mortaliteta pod utjecajem pandemije covida-19 jer uključuju sve smrti neovisno o uzroku".

Manji brojevi novozaraženih u Zapadnohercegovačkoj županiji

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano je 47 osoba, od čega 1 retestirano.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 5 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa iz Širokog Brijega 3 (1 muška i 2 ženske) te Ljubuškog i Gruda po 1 muška osoba.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od COVID-19 preminuo je muškarac iz Ljubuškog 1944. godište.

Pretplati se na RSS - Koronavirus