Koronavirus

Čerkez: Nadam se da će zdravstveni sustav u zapadnoj Hercegovini izdržati

Bosna i Hercegovina u zadnje vrijeme prednjači u broju zaraženih koronavirusom, a povratak s godišnjih odmora je jedan od najvažnijih razloga, posebice u zapadnoj Hercegovini, rekao je u Dnevniku 2 BHT1 Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravlja. Govoreći o početku školske godine i broju novozaraženih, kaže da je rano govoriti o početku škole u kontekstu širenja virusa. ''Računali smo na kršenja mjera, na godišnje odmore, a škola je u ovom razdoblju povećan rizik, ali je još rano govoriti jer je tek počela.

Prošle zime osjećali ste se neobično i mislite da ste preboljeli zarazu koronavirusom? Ovi znakovi pokazuju jeste li u pravu

Bilo da ste prošle zime imali 'gadnu' prehladu ili kašalj koji nikako nije prolazio, normalno je da se pitate jeste li u biti imali posla s - koronavirusom? Tim više što je potvrđeno kako se virus širio ranije no što smo mislili

'Kod većine ljudi koronavirus ne uzrokuje velike komplikacije i simptome je moguće pomiješati s onima gripe ili prehlade', kaže Ameesh A. Adalja iz Centra za sigurnost zdravlja Johns Hopkinsa, prenosi Marie Claire.

U BiH 290 novozaraženih koronavirusom, urađeno više od 2.000 testova

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata urađeno više od 2.100 testova na koronavirus, a potvrđeno je 290 novozaraženih. U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.526 analiziranih uzoraka od kojih je 194 pozitivno na koronavirus. Novi slučajevi registrirani su u svim županijama u Federaciji BiH. Do sada je u FBiH koronavirus potvrđen kod 14.402 osobe, a zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 10.277 pacijenata.

U zadnja dva dana 37 novozaraženih osoba u Zapadnohercegovačkoj županiji, oporavljeno 35 osoba

U proteklih 48 sati na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano 127 osoba.

Prema nepotpunim rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati registrirano je 37  novozaraženih  osoba na prisustvo koronavirusa i to iz Širokog Brijega 16  (9 muških i 7  ženskih), Posušja 9  (4 muške i  5 ženskih), Gruda 3 (1 muška i  2  ženske),te Ljubuškog  9 (6 muških  i  3 ženske) osobe.

Otkriven je razlog privremenog prekida istraživanja cjepiva, uzrok i dalje nepoznat

Transverzalni mijelitis, upalne promjene na kralješničkoj moždini kod jednog ispitanika povod su privremenog prekida treće faze ispitivanja jednog od favorita za cjepivo protiv novog koronavirusa, prenosi u srijedu BBC. Sveučilište Oxford objavilo je da je privremeno prekinulo ispitivanje cjepiva koje razvija u suradnji s farmaceutskim divom AstraZenecom zbog bolesti ispitanika u Britaniji, odnosno zbog toga što je imao moguću nepoželjnu reakciju na cjepivo. AstraZeneca opisala je prekid kao "rutinski", a bolest kao "neobjašnjenu".

U ŽZH registrirano 36 novozaraženih osoba, 29 osoba se oporavilo

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano 98 osoba.

Prema pristiglim rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 36 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa, iz Širokog Brijega 11(4 muške i 7 ženskih), Ljubuškog 15 (9 muških i 6 ženskih), Gruda 6 (2 muške i 4 ženske),te Posušja 4 (3 muške i 1 ženska) osoba.

Registrirano je 38 novozaraženih osoba, 10 u Širokom Brijegu

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano 57 osoba. Registrirano je 38 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa i to u Širokom Brijegu 10 (8 muških i 2 ženske), Ljubuškom 10 (7 muških i 3 ženske), Grudama 12 (8 muških i 4 ženske), te Posušju 6 ( 4 muške i 2 ženske) osobe. Od prisustva koronavirusa oporavilo se 5 osoba, 4 iz Širokog Brijega i 1 iz Posušja. U samoizolaciji nalazi se 526 osoba, dok je iz samoizolacije izašlo 27 osoba.

Maske koje same 'ubijaju' virus napokon su stigle u Hrvatsku!

Maske su od danas u distribuciji preko Medike i uskoro bi trebale biti dostupne u ljekarnama. Pojedinačna cijena je oko 40 kuna i nabavili smo 128.000 komada u ovoj pošiljci, no to je tek prva u nizu. Očekujemo još narudžbi, osobito jer su nam se već javili iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švicarke da su zainteresirani za kupnju - pojašnjavaju iz tvrtke Rinigard koja je uvoznik za ove maske. 

Pada broj zaraženih u BiH: Pozitivne 102 osobe nakon 1.613 testiranja

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrirane su 102 novozaražene osobe nakon analize 1.613 testova na koronavirus. Ovo je značajan pad broja zaraženih u jednom danu, ako se uzme u obzir i broj testiranih osoba.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.050 uzoraka od kojih je 58 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Sarajevskoj, Unsko-sanskoj, Zapadno-hercegovačkoj županiji, Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Srednjobosanskoj i Tuzlanskoj.

U zadnja dva dana u ŽZH 14 novozaraženih osoba koronom, Široki 3, Grude 9

U proteklih 48 sati na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano 47 osoba. Registrirano je 14 novozaraženih osoba, i to 3 muške osobe iz Širokog Brijega, 9 muških osoba iz Gruda, te 1 muška i 1 ženska osoba iz Posušja. U samoizolaciji nalazi se 136 osoba.

Pretplati se na RSS - Koronavirus