Kosovo

Tvrtke iz BiH izvezle na Kosovo robu u vrijednosti od 283.472 KM

Tvrtke iz Bosne i Hercegovine su nakon odluke institucija Kosova da ukinu pristojbe u razdoblju od 20. ožujka do 3. travnja izvezli robe u vrijednosti od 283.472 KM, potvrđeno je za Faktor u Upravi za neizravno oporezivanje. Najveći dio otpada na farmaceutske proizvode (702 kilograma) 78.731 KM. Zatim slijede mlijeko i mliječni proizvodi, jaja peradi (62,5 tona)…, u vrijednosti od 57.356 KM. Na trećem mjestu su proizvodi od voća i povrća, orašastih plodova (5,6 tona) vrijedni 31.400 KM. 

Uvoz iz Srbije i BiH na Kosovo sa 530 miliona eura pao na šest milijuna

Ovogodišnji uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine je sa 530 milijuna eura prethodnih godina opao na šest milijuna, a ta razlika je posljedica uvođenja takse od 100 posto na proizvode iz ovih zemalja, prenio je RTK, izvještava beza.

Direktor kosovske carine Bahri Berisha je za Kosovapress naveo da je istovremeno značajno povećan uvoz iz Albanije, dodavši da Kosovo najviše uvozi njemačku, a potom tursku i kinesku robu.

Izvoz na Kosovo pao za 97 posto

Statistički podaci pokazuju da je izvoz iz BiH na Kosovo za prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani manji za 97 posto. Pomoćnik ministra za međunarodne trgovinske odnose u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Midhat Salić izjavio je za Fenu da je u prva dva mjeseca 2018. taj izvoz iznosio 17,5 milijuna KM, a u dva mjeseca ove godine 500.000 KM, što znači 17 milijuna KM manje.

Kosovo prihvatilo zahtjev BiH za pregovore o ukidanju odluke o carinskim pristojbama

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je za Klix.ba da je kosovska strana, na zahtjev Bosne i Hercegovine, prihvatila bilateralne pregovore o stavljanju izvan snage odluke o uvođenju carinskih pristojbi od 100 posto na robu iz BiH. U tijeku su, kaže, intenzivne pripreme za bilateralne sastanke na ekspertnoj razini kako bi se došlo do odgovarajućeg rješenja i spriječile daljnje posljedice izazvane spornim prištinskim mjerama.

Pretplati se na RSS - Kosovo