Krediti

Moratorij na kredite u Federaciji BiH produžen za još dva mjeseca

Agencija za bankarstvo FBiH donijela je odluku kojom je moratorij na kredite produžen za još dva mjeseca.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio direktor Agencije za bankarstvo Jasmin Mahmuzić.

On je kazao da je moratorij produžen u skladu s najavama u vezi sa proglašenjem stanja nesreće koje je nedavno ukinuto, te da će Agencija nastaviti pratiti situaciju na terenu i vidjeti šta je optimalno za privredu.

Podaci Agencije za bankarstvo FBiH: Koliko je zahtjeva za moratorij podneseno, a koliko odobreno

Moratorij na kreditne obveze mjera je koja je izazvala najveće zanimanje građana u Bosni i Hercegovini, a na nju su mogli računati svi oni koji su pogođeni pandemijom koronavirusa, a imali su obveze prema bankama, mikrokreditnim organizacijama i leasing društvima.

Kako su  kazali u Agenciji za bankarstvo FBiH do 10. svibnja ukupan broj podnesenih zahtjeva za aktivaciju moratorija u bankama iznosio je 35.225, od čega su se 32.154 zahtjeva odnosila na fizičke osobe, a 3.071 zahtjev na pravne osobe.

Moratorij na kredite u FBiH tražio 23.751 klijent, nema povećanja rata

Prema podacima Agencije za bankarstvo Federacije BiH, do 17. travnja olakšicu moratorija na naplatu kredita tražio je 23.751 klijent od kojih su su 90 posto fizička osobe, a 10 posto tvrtke.   Direktor Agencije za bankarstvo Jasmin Mahmuzić je rekao kako su banke do sada odobrile zahtjeve 7.333 klijenta, a samoinicijativno su dale moratorij na kredit za dodatnih 11.570 klijenata. Riječ o iznosu od oko dvije milijarde KM ukupno, kazao je Mahmuzić u razgovoru za N1.

Vjerovali ili ne: Banka u Danskoj daje stambene kredite bez kamata

Jedna banka u Danskoj je napravila do jučer nešto nezamislivo – ponudili su stambene kredite bez kamata. 
Njemački Der Spiegel prenosi da je Nordea Bank Abp objavila da je ponudila kredite za kupovinu nekretnina s kamatom od 0 (nula) posto. 
Ponuda s fiksnom ratom otplate nudi se na 20 godina. Na primjer, za hipotekarni kredit u trajanju od 30 godina kamata bi bila tek 0,5 odsto. 

Građani u mikorokreditnim organizacijama zaduženi sa 464 milijuna KM!

Građani Federacije BiH u mikrokreditnim organizacijama zaduženi su sa 464,5 milijuna KM! Kako je objavila Agencija za bankarstvo FBiH (FBA) u najnovijoj informaciji o stanju u ovome sektoru, zaključno sa 31. ožujkom ove godine, neto krediti mikrokreditnih fondacija iznose 326,5 milijuna KM, dok se na mikrokreditna društva odnosi 138 milijuna KM.

Od stresa zbog tuđih kredita do sada umrlo 35 jamaca u BiH

Jamci su svojedobno bili jedna od najčešće spominjanih kategorija stanovništva u medijima. Potom je priča o korisnicima kredita obračunatih u švicarskim francima u drugi plan gurnula problem velikog broja građana BiH koji vraćaju tuđe kredite. U međuvremenu se dosta toga promijenilo. Donesen je Zakon o zaštiti jamaca u FBiH, a u RS-u je izmijenjen Zakon o bankama. Osim toga, poučeni lošim iskustvima, kako svojim tako i onim koji su doživjeli drugi građani, educirali su se o tome što je jamstvo, kakve to posljedice nosi.

Kredite podižu da kupe dva metra drva, ali i za lijek koji košta 50 KM

Zaduživanje građana BiH kod banaka i mikrokreditnih organizacija ne posustaje. Građani i dalje najviše dižu kredite i pozajmice koje uglavnom koriste za krpanje rupa u kućnim proračunima, piše Večernji list BiH. Posljednji podaci Centralne banke BiH pokazuju da su, zaključno s ožujkom, stanovništvu bile plasirane ukupno 9,4 milijarde KM, od čega se više od 7 milijardi KM odnosi na nenamjenske kredite. Usporedbe radi, svaki građanin BiH je, u odnosu na 2013., lani bio zaduženiji za čak 600 KM.

Svaki bh građanin dužan 2675 KM, za 5 godina dug porastao 600 KM

Posljednji podaci Centralne banke BiH pokazuju da su, zaključno s ožujkom ove godine, sektoru stanovništva bile plasirane ukupno 9,4 milijarde KM, od čega se više od sedam milijardi KM odnosi na nenamjenske kredite, piše Večernji list BiH Usporedbe radi, svaki građanin BiH je, u odnosu na 2013., lani bio zaduženiji za čak 600 KM. Prema podacima Centralne banke BiH, prije pola desetljeća kreditna zaduženost po stanovniku iznosila je 2010, a u ožujku ove godine 2675 KM. 

Banke prave “watch listu” s imenima klijenata koji neuredno vraćaju kredite

Iako su neke banke takvu praksu odavno uspostavile, sad je prema odluci Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine svaka komercijalna banka dužna uvesti takozvanu watch listu, sustav u kojem će se nalaziti lista dužnika koji se nalaze u skupini takozvanih rizičnih, zaduženih klijenata, piše Večernji list BiH.  

Dužnost banke

"Loši" krediti u Bosni i Hercegovini pali na 8,77 posto

Nekvalitetni krediti i njihovo sudjelovanje u ukupnim kreditima bilježe kontinuirani pad u protekle dvije godine, a prema privremenim podacima za kraj 2018. godine, nekvalitetni krediti su iznosili 1,70 milijardi KM. Udio nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima iznosio je 8,77%. 

Ovo je u intervjuu za web stranicu udruženja ekonomista SWOT kazao Senad Softić, guverner Centralne banke BiH 

 

Pretplati se na RSS - Krediti