Kupres

Kupres se sprema za veći broj skijaša

Pripreme za zimsku turističku sezonu u SRC ''Čajuša'' na Kupresu su već u tijeku. Vlasnik i direktor SRC 'Čajuša' Zvonko Bagarić istaknuo je u razgovoru za Radio Tomislavgrad kako planiraju pojačati vertikalni transport, odnosno izgradnju novih liftova za povećanje kapaciteta prijevoza skijaša te sve staze prekriti umjetnim snijegom, jer je iz godine u godinu skijanje sve popularnije.

Olujno nevrijeme pogodilo Livno i Kupres, vjetar prevrnuo kamion

Snažno olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom i jugom pogodilo je Livno u utorak. Foto: Livno-online / Olujno nevrijeme pogodilo Livno Olujni vjetar lomio je grane . Također, vjetar je pomicao i kontejnere, piše livno-online.

Olujno nevrijeme pogodilo Livno Vjetar je prevrnuo i jedan kamion na Kupresu, što dovoljno govori o njegovoj jačini. 

 

Branitelj prekidao govor na Kupresu 'Moja su u Njemačkoj, a djeca Borjane Krišto i Dragana Čovića su se sva uhljebila

Na Kupresu je danas obilježena 25. godišnjica oslobođenja Kupresa. Tom je prigodom slavljena sveta misa u crkvi Svete obitelji, a potom je održana svečana akademija.

Tijekom govora generala Stanka Baje Sopte jedan od branitelja prekinuo je njegov govor.

Bila je to vrlo ružna i neugodna scena, neuobičajena za ovakve prilike i slatkorječive govore.

Branitelj koji se pobunio rekao je sljedeće:

Svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja Kupresa

Danas je svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja Kupresa i 13. obljetnica dana Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB. Svečanost su organizirali Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Kupres, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB i Općina Kupres, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Medvjedi sve češći 'gosti' na ulicama Kupresa

Služba za društvene djelatnosti, opću upravu, imovinsko-pravne poslove općine Kupres upozorava svoje građane da se u užem središtu grada pojavljuju medvjedi u ranim večernjim satima te pozivaju mještane da obrate pažnju na svoje kretanje izvan osvijetljenih područja.

Tijekom proteklih dana u večernjim satima medvjed je naime primijećen u parku i nakon dojave građana samoinicijativno je pokrenuta hajka lovočuvara, lovaca i građana.
 

Medvjed ulazi u uže gradsko područje Kupresa, što ako napadne djecu pitaju se stanovnici?

Kupreški pčelari uputili su otvoreno pismo federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinu Dediću u kojem ga upozoravaju kako u proteklom razdoblju nije učinjeno ništa kako bi se pčelari, ali i sami stanovnici Kupresa zaštitili od medvjeda koji se u posljednje vrijeme sve više približavaju naseljenim mjestima u toj općini.

Pčelari u otvorenom pismu podsjećaju da je Zakonom o lovstvu mrki medvjed zaštićen u uzgojnim područjima, a jedno od tih područja je i općina Kupres.

Nakon medvjeda i vukovi se približavaju kućama na Kupresu

Nakon medvjeda koji su prošlog tjedna uništavali pčelinjake po općini Kupres, stanovnici nekih sela u toj općini upozoravaju i na sve učestaliju pojavu vukova u blizini obiteljskih kuća. Tako članovi obitelji Cvijanović navode da se u kupreškom naselju Olovo u lipnju ove godine medvjed dva puta pojavio blizini kuća, a u zadnjih tjedan dana vuk je oko obiteljskih kuća viđen nekoliko puta usred dana.

Medvjedi nanose velike štete pčelarima koji traže zaštitu mjerodavnih organa

Na području Kupresa medvjedi sve češće uništavaju pčelinjake sljedeći svoje instinkte za hranom, a u zadnje vrijeme stradale su desetine košnica.

Kako je za Fenu kazao kupreški pčelar Marijan Rebrina, višegodišnji mukotrpan rad i trud pčelara uništava se preko noći, ali ne ljudskom rukom ili višom silom, nego medvjeđom šapom.

U Kupresu trenutno u funkciji pet hotela i 800 ležaja u privatnom smještaju

Svi privatni iznajmljivači na prostoru općine Kupres koji će pružati usluge iznajmljivanja soba u domaćinstvima, apartmanima, studio-apartmanima, kućama za odmor te smještaja u kampovima, a do tri zvjezdice, obvezni su nadležnoj općinskoj službi podnijeti Zahtjev za razvrstavanje, minimalne uvjete i kategorizaciju objekta u kojima se pružaju te usluge. Kako su kazali iz Službe za gospodarstvo, financije i inspekcijske poslove općine Kupres, njihovo Općinsko Vijeće je na sjednici održanoj 30. srpnja 2019.

Pretplati se na RSS - Kupres