Lijekovi

Švicarski medikament blokira kobnu korona upalu pluća!

U nekim istraživanjima 19 od 20 teških pacijenata oporavilo se uzimajući lijek. Pri kraju je ključna studija Američke agencije za hranu i lijekove (FDA)

Nema cjepiva, nema lijeka. Barem zasad Covid-19 i dalje je bez ozbiljnog neprijatelja. No, optimizam bude studije koje se rade diljem svijeta, a trebale bi pokazati ima li među postojećim lijekovima neki koji bi ipak mogao pomoći najtežim pacijentima. Jedan takav je i Actemra (tocilizumab), biološki lijek kojim se inače liječi reumatoidni artritis.

Što je klorokin i može li pobijediti koronavirus?

Mogu li dva, desetljećima stara, relativno jeftina lijeka biti rješenje nove pandemije koronavirusa? Širom svijeta zemlje sve više omogućuju pristup hidroksiklorokinu i klorokinu, tvarima koje predstavljaju sintetski oblik kinina iz drva kininovca, koji se stoljećima koristio u liječenju malarije. Hidroksiklorokin, koji je manje toksičan, koristi se i kao protupalni lijek u liječenju stanja poput reumatoidnog artritisa i lupusa.

Ranitidin, Ranobel i Ranisan se povlače s tržišta

Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH (ALMBiH) izdala je obavijest o povlačenju lijekova Ranitidin HF 150 mg 20 film tableta, Ranitidin HF 75 mg 20 šumećih tableta, Ranitidin HF 150 mg 20 šumećih tableta, Ranobel 150 mg 60 film tableta.  Kako je objašnjeno, nositelji odobrenja za stavljanje u promet lijekova Ranitidin HF 150 mg 20 film tableta, Ranitidin HF 75 mg 20 šumećih tableta, Ranitidin HF 150 mg 20 šumećih tableta, Hemofarm d.o.o  i Ranobel 150 mg 60 film tableta, Nobel Lijek d.o.o.

Niže cijene lijekova i do 50 posto, čak 308 ih je već jeftinije

Vlada je donijela odluku o pozitivnoj listi lijekova u Tuzlanskoj županiji i time utvrdila listu koja sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanske županije, piše Večernji list BiH. Podsjetimo, Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je sredinom lipnja objavila konačne revidirane maksimalne veleprodajne cijene lijekova za tržište BiH te se pokazala potreba za usuglašavanjem županijske i federalne liste s novim cijenama. 

U prvoj polovici ove godine u BiH uvezeno lijekova u vrijednosti 393 milijuna KM

Više od 4,3 milijuna kilograma farmaceutskih proizvoda u vrijednosti od preko 393,7 milijuna KM uvezeno je u Bosnu i Hercegovinu u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnjaove godine. U istom razdoblju izvezeno je više od milijun kilograma lijekova u vrijednosti od 64,9 milijuna KM, potvrđeno je Feni iz Uprave za neizdravno  oporezivanje (UNO) BiH. Prema podacima UNO-a BiH, u 2017. godini u BiH uvezeno je nešto više od 8,9 milijuna kilograma farmaceutskih proizvoda u vrijednosti većoj od 758 milijuna KM.

Za programe liječenja u FBiH izdvojeno više od 60 mil. a za liječenje u inozemstvu 15 mil. KM

Na prijedlog Upravnog vijeća, Vlada Federacije BiH nedavno je usvojila odluku kojom postotak izdvajanja za Fond solidarnosti Federacije BiH ostaje isti. Više prihoda Od ukupno ostvarenih prihoda od obveznog zdravstvenog osiguranja, u Fond solidarnosti, iz kojeg se financira liječenje najtežih oblika bolesti, kao što su maligni tumori, komplicirani kirurški zahvati te liječenje u inozemstvu, ići će 10,2 posto ukupno ostvarenih prihoda. 

Gotovo polovica ‘besplatnih’ lijekova 
za oboljele od malignih bolesti

Na novom popisu lijekova u bolničkoj zdravstvenoj skrbi koji se mogu koristiti na teret sredstava Fonda solidarnosti Federacije BiH nalazi se 57 citostatika te još 11 citostatika s posebnim režimom propisivanja. Riječ je, po pravilu, o skupim lijekovima koji se koriste u liječenju malignih neoplazmi, odnosno onkoloških oboljenja i vrlo često zahtijevaju dulju primjenu. 

Lažna uzbuna na Facebooku: Nema nikakvog 'smrtonosnog virusa' u Paracetamolu

U posljedna 24 sata, preko 23.000 korisnika Facebooka podijelilo je ''upozorenje'' vezano za Paracetamol, zasnovano na potpuno izmišljenoj tvrdnji da isti sadrži opasan virus, piše portal Raskrinkavanje.ba. ''Upozorenje'' se pojavilo na privatnom profilu korisnika Nenada Milojkovića, bez ikakvih dokaza ili izvora za iznesenu tvrdnju, koje zvuči vrlo uznemiravajuće. U njemu se, naime, navodi da je novi ''vrlo bijel i sjajan'' paracetamol kontaminiran opasnim, čak i smrtonosnim, patogenom: ''HITNO UPOZORENJE!

Pretplati se na RSS - Lijekovi