Ljeto

Hercegovina se prži na temperaturama višim od 40 stupnjeva

Mostar je danas, kao i jučer jedan od najtoplijih gradova u Europi, ali temperature i u drugim gradovima Hercegovine su izraženo visoke. 

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u 14:30 sati u Mostaru je izmjerena temperatura od čak 42 stupnja, piše Dnevni avaz. 

 

Već u utorak temperature će ići iznad 30 stupnjeva, osvježenje završilo

Već sutra (utorak) po prognozi meteorologa DHMZ Republike Hrvatske objavljenoj u središnjem Dnevniku HTV-a u naše krajeva se vraćaju temperature iznad 30 stupnjeva. Uz jadransku obalu i zaleđu slijedi nekoliko sunčanih i vrućih dana, dok bi sjeverni Jadran mogli zahvatiti poneki ljetni pljuskovi, piše ABCportal.info
 

Ako ste se zaželjeli ljetne žege evo kad ćete doći na svoje

Tjedan dana smo imali ispod prosječne temperature zraka što nije baš česta pojava u prvom dijelu srpnja. U večerašnjem središnjem Dnevniku HRT-a prema riječima dežurne prognostičarke vrijeme će se postupno popravljati. Sve više sunca će zagrijavati temperaturu zraka pa bi već od jutarnjih sati trebali imati lijepo i sunčano vrijeme, prognozirane temperature u prvom dijelu tjedna trebale bi se kretati do 30 stupnjeva a u drugom dijelu tjedna od četvrtka vraćaju se one temperature koje su uglavnom više od 30 stupnjeva Celzijevih.

Stiglo osvježenje, dolazi i bura koja će ohladiti zrak

Prema najnovijim prognostičkim materijalima u naše krajeve stiglo je osvježenje koje se manifestira kroz značajan pad temperature zraka i promjenjivo vrijeme.

Takvo osvježenje će potrajati danas i sutra kada bi duž cijelog Jadrana i područjima uz njega nakon kiše mogla zapuhati bura koja bi u nekim krajevima i predjelima mogla imati olujne udare što će najvjerojatnije praviti probleme u prometu.

 

Završio najvrući lipanj ikad izmjeren na zemlji

Prema pisanju Independenta, lipanj je bio natopliji mjesec ikad izmjeren na Zemlji. Znanstvenici tvrde da je europski prosjek za lipanj ove godine bio viši za čak dva stupnja nego inače. Klimatske promjene uzrokovane djelovanjem ljudi doprinijele su velikim vrućinama u cijeloj Europi. Mnoge države zabilježile su rekordno visoke temperature. Temperature u južnoj francuskoj regiji Gard u petak su dosegnule čak 45,9 stupnjeva Celzija.

Ovih dana idemo na 37 stupnjeva Celzijevih

Sljedećeg tjedna u BiH se prognozira veoma toplo vrijeme, sa kraćim periodima oblačnosti, a temperature će se popeti do 37 stupnjeva.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini očekuje se pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, a najviša dnevna temperatura uglavnom između 30 i 35 stupnja.

'Nepodnošljive vrućine pržit će Europu s naletima jakih oluja'

Stranica AccuWeather za ovo ljeto u Europi predviđa izrazito toplo vrijeme, s opasnim prodorima žestokih oluja. U izvještaju navode kako će se vrućina protezati od Portugala do Španjolske, Poljske i Mađarske.

- Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog ljeta kad su rekordne temperature izmjerene u dijelovima Portugala, Belgije, Njemačke i Skandinavije, ali su trajale samo oko tjedan dana - napisao je Eric Leister, jedan od AccuWeatherovih vodećih meteorologa.

Stižu paklene vrućine i razorne oluje

Meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu vremena za nadolazeće ljeto  u cijeloj Europi. Kako najavljuju, većem dijelu Europe prijete opasni toplinski valovi, dok se  jugoistočnu Europu očekuju jake oluje.

- Iako dijelovi Balkana neće biti imuni na toplinske valove, ekstremna vrućina bit će ograničena - piše AccuWeather.

Pakleno ljeto 2019.: Hrvatskoj i BiH se ne piše dobro

Za prošlu godinu svjetske klimatološke organizacije utvrdile su da je bila četvrta najtoplija otkako čovjek na planetu Zemlja sistematski mjeri meteorološke prilike. To što nije bila riječ o najvrućoj godini ikada zabilježenoj, nije neka utjeha zato što se uklopila u trendove sve ozbiljnijih klimatskih promjena. Odnosno, posljednjih pet godina ujedno su i pet najtoplijih ikada izmjerenih. Ove godine prvi kvartal diljem svijeta bio je treći najtopliji u 140 godina mjerenja. Toplije su bile samo godine 2016.

Pretplati se na RSS - Ljeto