Lubenice

Ovo slasno voće volimo svi, ali manje je poznato da su koštice lubenice prava riznica zdravlja

Ukusne i mirisne lubenice za mnoge su najdraže ljetno voće i odličan međuobrok koji možemo ponijeti i na plažu, no tek rijetki znaju kako se i u košticama krije prava riznica zdravlja

Dobro su poznate blagodati ovog voća koje je podrijetlom iz središnje Afrike.

Osim što su divnog okusa lubenice su prepune korisnih tvari, čiste organizam, a i savršeno su voće za sve one koji su na dijeti jer su niskokalorične i sadrže više od 90 posto vode.

Zbog ovoga više nikad nećete bacati koštice iz lubenice

Slasna lubenica je za mnoge jedna od najomiljenijih ljetnih voćnih poslastica, a osim što se radi o iznimno zdravoj i ukusnoj namirnici, možda će vas iznenaditi i to da koštice koje većina odbaci, nisu ništa manje hranjive.  Lubenica uz vodu i šećer sadrži vitamin A, vitamine B1 i B2, vitamin C, kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo te cink. Ovo ukusno voće je idealno za čišćenje organizma pa ne čudi da je dopušteno i u mnogim dijetama, piše Tportal.hr.

Lubenice vole dugo toplo ljeto, a hercegovačke stižu do Belgije

Na sve one manje-više poznate probleme u poljoprivredi kao što su nekontrolirani uvoz, niska kupovna moć stanovništva, ove godine okomile su se i prirodne nedaće, prva je kasni mraz, pa suša, prenosi Radio Čapljina. Međutim, izgleda da nekim proizvodnjama poput lubenica, suša pogoduje. Govori Marinko Merdžan jedan od vodećih proizvođača lubenice iz doline Neretve: „Svjetlost i voda, to njoj odgovora, što viša temperatura i više svjetlosti, kod lubenice slador je viši. To je jedinstvena biljka.

Pretplati se na RSS - Lubenice