Majorizacija

Razim i Anel se izjašnjavaju kao Hrvati da bi preoteli mjesto onom koji to doista jeste

U Bihaću je danas nastavljena konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona. Većina, koju čine Koalicija A-SDA - POMAK – Zajedno sa osam zastupnika, SDP s četiri, Savez za bolju budućnost (2), Nezavisni blok (1) i Naša stranka (1), za predsjedavajućeg Skupštine predložila je Agana Bunića (SBB). Izbor rukovodstva Skupštine "zapeo" je zbog dopredsjedavajućeg iz hrvatskog naroda. U Skupštini USK svega su dva hrvatska zastupnika, i to Razim Halkić iz SDP-a i Anel Šahinović iz Laburističke stranke.

Bošnjačke stranke pripremaju formiranje vlasti u FBiH bez predstavnika Hrvata

Izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH bio je tek prvi dio obespravljivanja Hrvata na ovim izborima, piše Večernji list BiH. Nastavak bi mogao tek uslijediti i pokazati zašto su se bošnjačke stranke grčevito borile za održavanje neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH, odnosno zašto su pokušale progurati entitetski zakon o izbornim jedinicama.

Pritisci i ucjene

‘Ako Hrvatima vlast izaberu Bošnjaci, rušit će Pelješki most, tužiti RH za genocid...’

Nedavni jednodnevni posjet ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova Sarajevu, a potom i Banjoj Luci, koja je javnosti predstavljena kao dio ceremonije blagoslova temelja hrama koji će biti replika onoga iz Kremlja koji je srušen u Oktobarskoj revoluciji, više je nego jasna potpora Moskve čelniku Miloradu Dodiku na kojega se računa i nakon predstojećih izbora koji se u BiH održavaju 7. listopada.

U Zagrebu jedinstveni: Najveći problem u BiH je majorizacija nad Hrvatima

Ne postoji tema koja je ujedinila vlast, oporbu pa čak i manje anarhističke stranke u Hrvatskome saboru kao što je tema položaja Hrvata u BiH i zagovora da se osigura jednakopravna pozicija triju naroda, izmijeni Izborni zakon i provede preustroj zemlje kako bi konačno svi bili u istome položaju, piše Večernji list BiH.  To posebno svjedoče usvojeni zaključci Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, koji je održan u Hrvatskome saboru pod predsjedanjem Bože Ljubića.

Pretplati se na RSS - Majorizacija