Maline

Bh. malinarima predstavljene mogućnosti izvoza u Njemačku i Francusku

Prezentacija „Tržišni segmenti i kanali prodaje zamrznute maline na tržištima Njemačke i Francuske“ održana je danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH kako bi se izvoznici maline upoznali o dosadašnjim aktivnostima i da im se približe tržišni segmenti i kanali prodaje svježe i zamrznute maline na tržištima Njemačke i Francuske. Prezentacija je razultat istraživanja koje je VTKBiH provela krajem 2020. među izvoznicima bobičastog i jagodičastog voća za potrebama usluga promocije izvoza.

 

Nakon smilja i malina djetelina donosi sreću u ovoj godini

Krenulo je s cijenom od 5 KM po kilogramu da bi prošle godine cijena bila od marke do 1,20 KM. Radi se, dakako, o smilju. Pojam “smiljomanija” udomaćio se u hercegovačkom rječniku, stvorena je fama kako će svako kućanstvo moći živjeti od izvoza i prodaje smilja industriji parfema, piše Večernji list BiH. Nažalost, nedostajalo je realnosti.

Usprkos teškoćama sa plasmanom: Raste proizvodnja maline u BiH

Iako se proizvođači malina u Bosni i Hercegovini suočavaju sa problemom plasmana svojih proizvoda, statistika pokazuje nastavak trenda povećanja proizvodnja i prinosa. 

Prema podacima Agencija za statistiku BiH, BiH je proizvela 27.466 tona malina ove godine, odnosno 7,8 tona po hektaru. 
Proizvodnja u tonama veća je za 21,2 posto u odnosu na 2017. godinu,a izraženo u tonama po hektaru veća je za 13 posto. 

Treba “restartirati” proizvodnju maline na području BiH

Prava je šteta što nitko nije stao uz malinare u jednoj od najtežih godina za njih, i granu poljoprivrede kojoj je prognozirana sjajna budućnost, smatra predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić, čija se obitelj prije tri godine počela baviti uzgojem maline sorte “vilamet”. - U vrijeme kada je malinarstvo bilo u ekspanziji, na dvije odvojene parcele u Bristovima zasadili smo 9.200 sadnica maline i očekivali da će se uložena sredstva i trud isplatiti.

Sektor malinarstva u BiH pred kolapsom, svakodnevno propadaju tone malina!

Iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH poručuju da se nekada najperspektivnija grana poljoprivrede u BiH danas nalazi pred totalnim kolapsom. Sektor proizvodnje malina nekoliko godina unazad ostvaruje rezultate koji su vrijedni pažnje, gdje je u 2017. godini proizvedeno preko 23.000 t maline i ostvarena vrijednost izvoza od 71 mil. KM. Ostvareni rezultati su svrstali BiH kao 7. zemlju na svijetu po ostvarenoj proizvodnji malina, a sektor proizvodnje malina kao sektor koji bilježi najbrži rast.

Uzgajivači smilja i malina mogu se prijaviti za program potpore od 52 milijuna KM

Svi poljoprivrednici s prostora Federacije BiH, koji su uredno upisani u registar poljoprivrednih gospodarstava, mogu se ove godine prijaviti za program novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. godinu “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu” vrijedan 52,8 milijuna KM, piše Večernji list BiH.

Od proizvodnje malina u BiH živi 20.000 obitelji

U cilju iznalaženja rješenja za probleme s plasmanom maline, Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta planira ovog ljeta realizirati intenzivnu kampanju za distribuciju i promociju jagodičastog voća na domaćem tržištu. Prema provedenim istraživanjima potrošnja maline po glavi stanovnika iznosi manje od 1 kilogram godišnje, dok je potrošnja uvoznog voća preko 50 kilograma.

Zašto je maline bolje saditi u jesen, a ne u proljeće?

Donosimo vam odgovor na pitanje zašto je bolja sadnja maline u jesen, kao i savjete kako izbjeći najčešće pogreške.

Malina će, kao i druge voćne vrste, dati bolje rezultate ako je posadite u jesen, a ne u proljeće.  Razlog je taj što se tokom proljeća uvećavaju pupoljci na korijenu, iz kojih će izbiti izdanci. Također, manjak vlage u zemljištu i kasni proljetni topli vjetrovi isušuju žilice, pa se zbog toga događa loš prijem sadnica.

Pretplati se na RSS - Maline