Mandarine

5 razloga zbog kojih trebamo češće jesti mandarine

Jedete li puno ugljikohidrata i masti, ovaj će dio citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći ubrzati uspavanu probavu te tako smanjiti djelovanje štetnih rezultata probave na stijenke crijeva.

Mandarina je kiselo-slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. stoljeća. Unatoč tome, teško je zamisliti jesen i zimu bez tog slasnog voća. Otkrijte zašto biste trebali češće jesti mandarine i kuhati s njima.

1. Pomažu kod prehlada i gripa

Rekordan urod bio je izvanredna prilika, ali je projekt vrijedan šest milijuna eura propao

Dugo najavljivana projekt prerade mandarina i proizvodnje sokova za sada je propao. Investitor tvrtka "Stanić" d.o.o. odustao je od projekta. Podsjetimo, ovaj projekt bio je svojedobno i politički problem između Mosta i HDZ-a, jer je upravo Most investitora doveo u Metković, koji je zatim kupio zgradu za proizvodni pogon na desnoj strani grada Metkovića, piše maslina.slobodnadalmacija.hr

Zbog ruskog embarga, mandarine i na štandovima

Odlukom dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića, osnovano je i imenovano Povjerenstvo za mandarine kao savjetodavno tijelo u pitanjima od općeg značaja za uzgoj i plasman mandarina u dolini Neretve. Povjerenstvo u devetočlanom sastavu broji predstavnike Dubrovačko-neretvanske županije, Razvojne agencije DUNEA, Jedinice lokalne samouprave iz doline Neretve, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, te predstavnike proizvođača i otkupljivača mandarina.

Proizvođači mandarine prodaju preko društvenih mreža i dostavljaju ih diljem Hrvatske

Domišljati poljoprivrednici iz doline Neretve započeli su ovih dana prodaju mandarina preko društvenih mreža, a to je postao jedan od načina da ovogodišnji tržišni višak uspiju prodati mimo otkupljivača koji im nude niske otkupne cijene, koje se kreću oko dvije do tri kune za kilogram, zbog čega su izrazito nezadovoljni.

Dolina Neretve dat će ove godine 60 tisuća tona mandarina

Ove se godine očekuje urod mandarina od 60 tisuća tona, a proizvođači očekuju da bi otkupna cijena mogla biti oko 3 kune za kilogram, doznaje se od predstavnika Hrvatske voćarske zajednice iz doline Neretve Nevena Matage. Od ukupne količine mandarina oko 15 tisuća tona mandarina 'završit' će na domaćem tržištu, oko 12 tisuća tona na tržištima regije, dio će otići na ostala tržišta uglavnom zemalja Europske unije, dok će dio biti tržišni višak.

Pretplati se na RSS - Mandarine