Međugorje

Papa dao kratke i jasne upute za Međugorje

Novi apostolski vizitator za Međugorje, mons. Aldo Cavalli izjavio je kako Crkva pozorno prati fenomen vezan za to svjetski poznato mjesto i dodao da mu je papa Franjo prije odlaska u misiju poručio da je obnaša 'spokojno i uravnoteženo'. “Sveopća Crkva pozorno prati taj fenomen, jako pozorno”, rekao je Cavalli kojega je Franjo imenovao apostolskim nuncijem za Međugorje potkraj studenog.

Na Križevcu proslavljen blagdan Uzvišenja Svetog Križa

Svečanim Euharistijskim slavljem, u nedjelju 12. rujna 2021. na Križevcu je proslavljen blagdan Uzvišenja Svetog Križa, koji se u Međugorju tradicionalno slavi prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe. Tisuće župljana i hodočasnika sa svih strana svijeta i ove nedjelje bili su n aKriževcu. Uspeli su i danas na vrh Križevca i u podnožju križa slušali svetu misu, kao i milijuni hodočasnika koji su se popeli do sada na ovo brdo. Popeli i od oštrog hercegovačkog kamena i drače svojim stpalima, svojim tijelima napravili hodočasničke staze.

U samo nekoliko tjedana u Međugorju se sve promijenilo: 'Ovo smo čekali. To je jedan biblijski znak'

Nekoliko tisuća hodočasnika iz cijeloga svijeta stiglo je u Međugorje na obilježavanje četrdesete obljetnice Gospinih ukazanja. Kroz to malo hercegovačko mjesto na dan je, prije pandemije, znalo proći i 20 tisuća vjernika. Brojke su sada znatno manje, ali obećavaju. Nakon godinu i pol dana život se vratio u Međugorje. Osim domaćih gostiju najviše je Poljaka, Ukrajinaca i Amerikanaca.  "Ovo je ono što smo čekali i dočekali. To je jedan biblijski znak, znak u vremenu, znak i za Međugorje.

Upitan dolazak hodočasnika u Međugorje za 40. godišnjicu Gospinih ukazanja

U Međugorju će se za nepunih mjesec dana, točnije 25. lipnja, navršiti 40 godina od početka Gospinih ukazanja. Usprkos pandemiji koronavirusa, ogroman broj hodočasnika, koji, inače, ovo malo hercegovačko mjesto već četiri desetljeća tradicionalno pohode iz cijelog svijeta, i to na godišnjoj razini više od milijun, iskazao je zanimanje za predstojeću godišnjicu.

Turistički djelatnici iz Međugorja traže olakšavanje dolaska hodočasnicima

Turistički djelatnici i hotelijeri iz svjetski poznatog mjesta molitve Međugorja upozorili su u petak kako će ovogodišnja turistička sezona posve propasti ako vlasti BiH ne olakšaju ulazak hodočasnicima priznavanjem antigenskog testa ili potvrde o cijepljenju protiv koronavirusa. U Međugorju se 25. lipnja ove godine obilježava 40. obljetnica od početka Gospinih ukazanja, no zbog pandemije koronavirusa i postupanja vlasti BiH krajnje je neizvjesno hoće li hodočasnici moći doći na ovu obljetnicu.

Nakon tri mjeseca, stotine vjernika na misi u Međugorju

Prvi put nakon gotovo tri mjeseca, otkako je zbog epidemije koronavirusa bila privremeno zatvorena crkva, u Međugorju se u nedjelju na misi okupilo više stotina vjernika.

Pučka misa, koju je na svetkovinu Presvjetog Trojstva predvodio fra Zvonimir Pavičić, bila je i prigoda za zajednički blagoslov polja za cijelu međugorsku župu.

Na njoj je sudjelovalo više stotina vjernika koji su ispunili prostore iza vanjskog oltara crkve svetog Jakova u Međugorju, piše N1.

Bez potpuno otvorenih granica i dolaska Talijana, Međugorje je najveći gubitnik u BiH

Otvaranje granica prema Hrvatskoj u Međugorju, gdje je turizam zbog pandemije koronavirusa mjesecima mrtav, neće donijeti velike promjene, jer bez potpuno otvorenih granica i dolaska Talijana, ovaj hercegovački gradić je najveći gubitnik u Bosni i Hercegovini.

U Međugorju ponovno mise s vjernicima

Mise i molitveni program s vjernicima ponovno se služe u hodočasničkom mjestu Međugorju u kojemu je zaraza koronavirusa među redovnicima prvi put zatvorila i tamošnju crkvu sv. Jakova
Jutarnje mise s vjernicima i molitve održavaju se na vanjskome oltaru od subote, a postupno će se uz njih svakoga dana služiti euharistije u 11 i 18 sati te molitveni program, izvijestila je župa Međugorje.

Međugorje: Više od 3 milijuna vjernika svaki dan u online molitvi

'Međugorje je uronjeno u mir', tako ga je opisao apostolski vizitator, nadbiskup Henryk Hoser nakon pojave koronavirusa, no molitva se cijelo vrijeme nastavlja kao i na sam Uskrs putem interneta i radijskih valova u čemu je svakoga dana ujedinjeno više od 3 milijuna vjernika iz cijeloga svijeta

Molitvu krunice i vazmeno bdijenje predvodio je tamošnji župnik fra Marinko Šakota iz crkve svetoga Jakova u Međugorju, čija su vrata prvi put ostala zatvorena za vjernike zbog epidemije covida-19 koja je pogodila i ovo mjesto.

Pretplati se na RSS - Međugorje