Medvjedi

BiH je za tri mjeseca izgubila šest jedinki medvjeda, po tri u oba entiteta

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja u više od 140 zemalja svijeta, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda posvećene okolišu (Štokholm, 1972. godine), kada je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

To je najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša u svijetu.

Lovci zabrinuti zbog uginulih medvjeda, sumnja se na trovanja

U rijeci Vigošti kod Kotor Varoša jučer je pronađen leš uginulog medvjeda.

– Pripadnici Policijske postaje Kotor Varoš su  izvršili očevid na licu mjesta, te utvrdili da nema tragova koji ukazuju da je medvjed ustrijeljen – potvrđeno je u Lovačkom udruženju ”Uzlomac”.

Kako je navedeno, pošto su u skorije vrijeme na ovoj teritoriji pronađene još dvije jedinke uginulog medvjeda sumnja se na trovanje.
 

Dramatična ispovijest Bože Nekića kojeg je napala zvijer, odgrizla mu palac i nanijela mu niz ozljeda

- Moji psi, labradori Nera i Tedi, vjerojatno su mi spasili život u napadu medvjeda. Da njih nije bilo, tko zna bih li sada pričao s vama, kaže za Novi list Božo Nekić, umirovljenik iz Vratnika na Velebitu koji se u riječkom KBC-u oporavlja od teških ozljeda zadobivenih prošle nedjelje u šumskom predjelu Plan, blizu Vratnika, gdje ga je napao medvjed.

Nakon što su mu krivolovci ubili majku mali medvjedić se spustio u selo i tražio pomoć

Brda oko naselja Gunjani, koje se nalazi u općini Kruševo u blizini Tarčina, prirodno su stanište nekoliko vrsta divljih životinja. Ipak, mještani Gunjana nisu ni sanjali da će se jednog dana brinuti o mladunčetu medvjeda koje se spustilo u selo nakon što je ostalo bez majke.
"Prije četiri dana mali medvjed je sišao u naselje i bukvalno tražio našu pomoć. Nahranili smo ga i vratili u šumu, međutim, opet se vratio. Pretpostavljamo da su mu majku ubili krivolovci", kaže nam jedna mještanka.

Pretplati se na RSS - Medvjedi