Migranti

Policija u Gabela polju pronašla petnaest migranata

U noći sa srijede na četvrtak, oko 01,20 sati, policija je u Gabela polju pronašla devetoro odraslih migranata i šestoro djece te ih predala pripadnicima Granične policije BiH.  "U noći sa srijede na četvrtak, oko 01,20 sati PU Čapljina je obaviještena od jednog građanina da se u blizini njegove obiteljske kuće u Gabela polju nalazi devet odraslih migranata i šestero djece.

U BiH trenutno oko četiri tisuće migranata, dnevno ih uđe do 60

Bosni i Hercegovini trenutno boravi oko četiri tisuće migranata, a riječ je uglavnom o ekonomskim migrantima koji u 99 posto slučajeva nemaju nikakve identifikacijske dokumente, kazao je Feni direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić. Po njegovim riječima, migranti u više od 90 posto slučajeva zatraže međunarodnu zaštitu koju onda zlouporabljuju.

Na Kupresu vozač kamiona posumnjao da vozi migrante pa javio policiji

Kako doznajemo iz Policijske postaje Kupres, jučer, 5. srpnja 2018. godine, u 6 sati ujutro vozač kamiona koji je putovao kroz Kupres, nakon što je posumnjao da čuje glasove u vozilu, obratio se policijskoj patroli koja se nalazila na cesti. Nakon pregleda kamiona s ceradom, pronađena su dva migranta, javlja Kupreški radio

 

Migrant se utopio u rijeci Uni

Migrant, čiji je identitet još uvijek nepoznat, danas se u poslijepodnevnim satima utopio u rijeci Uni u Bihaću. Do nesreće je došlo u središtu grada, u neposrednoj blizini Doma umirovljenika, gdje bez ikakve kontrole boravi oko 200 migranata. - Policijska stanica u Bihaću je oko 17 sati i 30 minuta od više građana obaviještena da se na lokalitetu Midžić mahale kupalo više migranata u rijeci Uni, te da je došlo do utapanja jednog od njih. 

EU Španjolskoj i Grčkoj dala milijune eura za prihvat migranata

Europska komisija će dati novu hitnu financijsku pomoć Grčkoj i Španjolskoj oko migranata vrijednu sveukupno 45,6 milijuna eura, objavilo je to tijelo. 

Članice Europske unije razjedinjene su oko rješenja za migrantsku krizu. Grčka i Španjolska su uz Italiju države koje su najizloženije migrantskom valu. 

Čelnici EU-a su na prošlotjednim maratonskim pregovorima odlučili otvoriti prihvatne centre za ljude spašene na moru te ojačati vanjske granice saveza. 

Pokušaj dovršavanja sukoba

Njemačka osigurala sporazume sa 14 zemalja o brzom vraćanju migranata

Kancelarka Angela Merkel osigurala je sporazume sa 14 zemalja o brzom povratku migranata koji pokušavaju ući u Njemačku, navodi se u dokumentu u čiji je uvid došla dpa. Merkel je objavila te sporazume u pismu na osam stranica stranačkim čelnicima dva njezina koalicijska partnera. Tražitelji azila koji stižu u Njemačku i koji su prvo registriraniu drugim zemljama EU trebali bi biti prebačeni u veće prihvatne centre u kojima će se razmatrati njihovi zahtijevi, navodi Merkel u dokumentu. 

Migranti u BiH zaposjedaju privatne kuće i posjede, za 95 posto njih ne znamo tko su

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić smatra da inertan odnos BiH u vezi s ilegalnim migracijama dovodi do povećanja broja migranata, posebno u Unsko-sanskoj županiji, što će prirodno stvoriti migrantske centre u BiH.

“Naši susjedi su nam jasno poručili da se moramo uhvatiti u koštac s ovim problemom. Hitno moramo granicu s istočnim susjedima učiniti nepropusnom i tu ne smijemo birati metode. Moramo pokrenuti sve resurse, uključujući i vojsku”, izjavio je Krešić.

Bosna i Hercegovina će protjerati neke migrante

Pripadnici Službe za poslove sa strancima i MUP-a Unsko-sanske županije pronašli su na području Bihaća i Velike Kladuše 18 ilegalnih migranata sklonih činjenju kaznenih djela i narušavanju javnog reda i mira, koji su stavljeni pod nadzor u imigracijski centar u Istočnom Sarajevu, kako bi bili udaljeni iz BiH.

Migranti, koji su otkriveni jučer, državljani su Palestine, Libije, Alžira i Sirije, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Mektić: Ne planiramo u Hercegovini otvarati prihvatne centre za migrante

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u Međugorju je izjavio kako Bosna i Hercegovina neće biti prihvatni centar za migrante i izbjeglice te da se ne planira gradnja prihvatnih centara u Hercegovini. Uoči početka sjednice Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH, na koju je ministar Mektić pozvan kako bi predstavnike jedinica lokalne uprave upoznao s aktivnostima državnih institucija kada je u pitanju migrantska kriza, Mektić je novinarima kazao kako se taj problem ne može rješavati niti odvojiti od lokalne zajednice.

Političari iz Sarajeva žele da se u BiH prije izbora uvuče oko 150.000 migranata

Predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio je Veliku Britaniju da radi protiv vlasti u tom bh. entitetu, te naglasio da je u Bosnu i Hercegovinu ušlo daleko više migranata nego što pokazuju  službeni podaci. Dodik ponovno tvrdi da su “Britanci koji su došli u BiH specijalisti za destabilizaciju”. -Oni su samo formalni zaposlenici u vojnoj strukturi...Specijalisti su koji rade na društevnim mrežama, medijima, prisluškivanju, stvaranju općeg kaosa i primarno destabilizaciji RS, jer je to tako njihovim planom predviđeno.

Pretplati se na RSS - Migranti